Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 27 d.
Nr.65
(1169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Kinas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Jungtinės Tautos kapituliuoja?

Bagdade per sprogimą prie Jungtinių Tautų biuro žuvęs specialusis JT atstovas Irake brazilas Serdžijus Vieira de Melas buvo pats realiausias kandidatas pakeisti dabartinį JT generalinį sekretorių

EPA-ELTA nuotrauka

Po sprogimo Jungtinių Tautų būstinėje Irake po pastato griuvėsiais vis dar randami žuvusiųjų kūnai. Dar nežinomas tikslus aukų skaičius, nors jau rasta 25 žuvusiųjų kūnai. Kaip pabrėžė JT atstovas Salimas Lounas, jau prasidėjo dalinis JT misijos Irake darbuotojų evakavimas į Jordaniją. Pabrėžiama, kad šis teroro aktas prieš Jungtinių Tautų civilinę instituciją buvo pats didžiausias per visą 58 metų JT veiklos istoriją. Ypač pasaulio visuomenę sukrėtė JT atstovo Irake brazilų diplomato Serdžijaus Vieiros de Melo žūtis. Šis diplomatas buvo karštas Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos tiekimo Irakui šalininkas. Apžvalgininkai pažymi, jog šiuo metu JT Irake neatlieka jokio kito vaidmens, kaip tik vykdo programą „Maisto produktai mainais už naftą“. Tos pagalbos dėka nuo bado mirties jau išgelbėta tūkstančiai Irako gyventojų. Tuo tarpu islamo ekstremistai ir buvusio Irako diktatoriaus Sadamo Huseino šalininkai neslepia, kad jie keičia kovos taktiką ir puolimo taikiniais pasirenka civilius objektus. Taip buvo susprogdintas Bagdado vandentiekis ir einantis į Turkiją naftotiekis. Dabar pasigirdo grasinimai susprogdinti Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus būstinę. Šios organizacijos atstovai jau pareiškė apie galimybę palikti Iraką.
Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Kofis Ananas paneigė atkakliai plintančius gandus apie JT misijos Irake perkėlimą į Jordaniją. Jo žodžiais tariant, teroristai neįbaugins Jungtinių Tautų. Beje, islamo teroristai, atrodo, turėjo patikimų informatorių pačioje JT būstinėje Irake, nes sugebėjo tiksliai nukreipti sovietinės gamybos sprogmenų prikimštą sunkvežimį į tą vietą, kur JT būstinėje buvo S.V. de Melo kabinetas. Beje, šio Brazilijos diplomato, dėl kurio žūties Brazilijoje buvo paskelbtas trijų dienų gedulas, netekimas yra skaudus smūgis visai JT Organizacijai. S.V. de Melas buvo pats realiausias kandidatas pakeisti dabartinį JT generalinį sekretorių K.Ananą.
Kitas dalykas, JT misijos būstinės susprogdinimas jau sukėlė problemų Jungtinėms Valstijoms, nes Japonija ir Pakistanas, anksčiau žadėjusios atsiųsti savo karinius kontingentus į Iraką, dabar pakeitė savo poziciją. Japonijos ir Pakistano vyriausybės nusprendė atidėti savo taikdarių siuntimą į Iraką, aiškiai leisdamos suprasti, jog tas atidėjimas nebus laikinas. Tai sukėlė didelį Vašingtono susirūpinimą, nes aukšti JAV pareigūnai pareiškė, jog Amerika jau nebeišgali siųsti į Iraką daugiau karių, ir ragino tai daryti kitas valstybes, kurios tikrai suinteresuotos atkurti stabilumą Irake.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija