Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 27 d.
Nr.65
(1169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Lietuva
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Darbai
Žvilgsnis
Kinas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Gyvenimą paskyrusi lietuvybei
Apie JAV Lietuvių bendruomenės
Kultūros tarybos pirmininkę Mariją Remienę

Marija Remienė

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Marija Remienė ir jos mama su poetu Bernardu Brazdžioniu 1998 m. gegužės 22 d.
Marija Remienė (dešinėje) Putnamo seselių rėmėjų organizuotoje dailininko Adomo Galdiko parodoje 1974 metais

„Tautos, neturinčios instinktyvaus tautinio siekio (kurio net nebūtina aiškiai suformuluoti), negali sukurti didžių valstybių.
Tiktai tos tampa visa galva pranašesnės už kitas, kurių kultūroje spontaniškai išsiveržia stiprus, atkaklus atradimų ir pergalių troškimas. Šis troškimas atspindi paslaptingą misijos jausmą, pasireiškiantį nuoširdžiu daugybės individų pasišventimu ir bendru įsipareigojimu pelnyti didingos tautos šlovę“, - taip apie tautų ir valstybių ateitį rašė vienas žymiausių pasaulio politologų Zbignevas Bžezinskis knygoje „Nebevaldomas pasaulis“.
Marija Remienė - viena iš nedaugelio žmonių, jaučiančių tą paslaptingą misijos jausmą, kuriuo siekia, kad jos tautos dvasia gyvuotų ir jos tėvynė Lietuva amžiams liktų laisva ir nepriklausoma.
Materialėjančiame, idealus, patriotizmą, dorą ir gailestingumą niekinančiame pasaulyje ši savybė ilgametėje pasiaukojamoje veikloje yra reta, nuostabą kelianti, daranti gyvenimą žygdarbiu.
Marija Bareikaitė-Remienė gimė Ukmergės aps. Musninkų miestelyje, dorų katalikų šeimoje. Musninkuose baigė ir pradžios mokyklą. 1944 m. birželio 28 d. Bareikų šeima, bijodama sugrįžtančio, pagarsėjusio žiaurumu 1941 metais, raudonojo okupanto, bėgo nuo jo ir atsidūrė Vokietijoje. Atrodė, tik keliems mėnesiams. Tačiau, kaip pasirodė, visam gyvenimui. Iki 1949 metų gyveno Vokietijoje, Hanau stovykloje. Čia mokėsi lietuviškoje mokykloje. Su seserimi Irena įsitraukė į jaunimo visuomeninę veiklą: Irena įstojo į ateitininkų organizaciją, Marija - į skautų. Skautų kredo - meilė Dievui, Tėvynei ir artimui - tapo ir jos gyvenimo švyturiais. Marija Vokietijoje tapo skaučių vadovės dr. Dominikos Kasiūnaitės dešiniąja ranka. Hanau mokykloje ji baigė aštuonias klases. Deja, patyrė ir didelę kančią - mirė jos jaunesnis broliukas Jonas.
1949 m. balandžio 5-ąją Bareikų šeima emigravo į JAV. Tėvai įsidarbino Ilinojaus valstijoje pas ūkininką. Darbštūs lietuviai buvo jo gerbiami ir tausojami. Sesuo Irena įstojo į vienuolyną, pasirinkdama vienuolišką Margaritos vardą. O Marija pasiryžo susikauti su tada ją rūsčiai pasitikusiu gyvenimu. Kaip rašė viena pirmųjų jos biografių dr. Aldona Vasiliauskienė, Marija tada mąstė: „Ne tam atėjau į pasaulį, kad išnykčiau, o sąlygas susikurti turiu pati. Pasiryžau vergiškai nesuklupti prieš aplinką, o išlaikyti dvasinę vertę. Maža tik lietuviškai kalbėti, reikia būti lietuviškai nusistačiusiai įsilieti į lietuvių bendruomenę ir dirbti joje…“ (A.Vasiliauskienė. Reikšmingi darbai lietuviams ir Lietuvai // Žymiosios XX amžiaus Lietuvos moterys. V., 2000. - P.279-289).
Įsidarbinusi fabrike, viename, kitame, dirbo sunkų fizinį darbą, kol susirgo. Tėvai įkalbėjo mokytis. Pasirinko verslo administravimo specialybę kolegijoje. Mokėsi ir dirbo kasdien keturias valandas, kad tik tėvams nebūtų našta. Baigusi kolegiją gavo tarnybą draudimo įstaigoje. Čia dirbo net 35 metus.
Amerikoje Marija susipažino su prieškario Lietuvos šviesuole Marija Galdikiene, Nepriklausomos Lietuvos Atkuriamojo Seimo nare, Katalikių moterų organizacijos įkūrėja ir pirmininke, sėmėsi iš jos patirties ir išminties, klausė patarimų. Jos paakinta Marija įsitraukė į Amerikos lietuvių bendruomenės veiklą.
Kai 1963 metais buvo sumanyta Putname įsteigti Jurgio Matulaičio vardo namus seneliams, į tą darbą entuziastingai įsitraukė Marija. Ji talkino Aldonai Prapuolenytei organizuojant madų parodas, pati organizavo daugybę koncertų, meno parodų, labdaros vakarų - visos surinktos lėšos buvo skirtos Putnamo senelių namams statyti. Svajonė virto realybe. J.Matulaičio vardo senelių namuose savo gyvenimo saulėlydį pasitiko ne vienas likęs vienišas lietuvis. Manau, kada nors bus išleista monografija apie Putnamo garsiuosius lietuvius, nusipelniusius mokslui kultūrai. Šių namų istorijoje, neabejoju, bus įrašytas ir M.Remienės vardas (Ona Venclovienė. Mūsų Marytė // Draugas. - 2002 11 23, p.4).
Viename savo straipsnių Sibiro gulagų kankinys, dabar Lietuvos partizanų kapelionas mons. Alfonsas Svarinskas, už tikėjimą ir tėvynę 22 metus kalėjęs sovietiniuose lageriuose, nepalūžęs dvasia, kaip apie didžiausią talentingo žmogaus įvertinimą rašė: „…Kruviniausiais bolševikinės okupacijos metais daugelis mūsų kunigų beveik per kiekvieną pamokslą minėjo Bernardo Brazdžionio ir filosofo Antano Maceinos vardus, pridėdami žodžius „mūsų poetas“, „mūsų filosofas“…
Ko gero, neapsiriksime sakydami, kad Amerikos lietuvių bendruomenėje nebuvo nė vieno reikšmingesnio kultūros renginio, kur nebūtų sakoma „mūsų Marytė“. Kas ji? Visiems buvo aišku, kad tai - Marija Remienė (O.Venclovienė. Ten pat).
1972 metais M.Remienė buvo išrinkta į Lietuvių fondo valdybą bei Tarybą. Jai teko dirbti ir Lietuvių fondo, ir Lietuvių fondo valdybos pirmininke, vėliau Pelno skirstymo komisijos pirmininke, nuo 1997 metų - Tarybos pirmininke. Šiuo metu ji - JAV Lietuvių bendruomenės Kultūros tarybos pirmininkė, einanti šias pareigas antrą kadenciją.
Nuo 1983 metų M.Remienė - Lietuvių katalikų spaudos draugijos narė, vėliau - tos draugijos tarybos narė. Šiuo metu ji yra Lietuvių katalikų spaudos draugijos tarybos pirmininkė. Ši taryba yra oficialioji „Draugo“ leidėja, lietuvių radijo „Margutis“ globėja.
M.Remienė viską daro labai nuoširdžiai, išradingai, entuziastingai ir rezultatyviai. Suvokusi, kad tautos gyvybė yra jos kultūroje, ji kaip Dievo dovaną, kaip savo tikrąjį pašaukimą priėmė šią savo lemtį ir gyvenimo vingį. Visa širdimi pasinėrė į kultūros žiniją, rašė straipsnius į „Draugą“, sėmėsi dvasios stiprybės ir žinių iš kultūros aruodų - lankė koncertus, meno parodas, poezijos vakarus, sekė naujausią literatūrą, dažnai ir užmigdavo su naujausiu prozos ar poezijos tomeliu. Savo žiniomis mielai ir dosniai dalijosi su savo tautiečiais.
Jos didžiulį meninį išprusimą rodė gebėjimas tarp menininkų atrasti pačius geriausius, kultūros padangėje ryškiausiai švytinčius brangakmenius. Jos žvilgsnis krypo į Lietuvą. Pirmiausia todėl, kad Lietuva - dainų šalis, garsėjusi sovietų pasaulyje, o vėliau ir atvirame pasaulyje savo menininkais. Antra, ji nuoširdžiai norėjo padėti Lietuvos menininkams atskleisti savo talentus pasauliui. Ji pakvietė iš Lietuvos ir padovanojo savo tautiečiams Amerikoje nuostabiausias akimirkas Irenos Milkevičiūtės, Vaclovo Daunoro, Editos Leitaitės, Virgilijaus Noreikos, Gražinos Ručytės-Landsbergienės, Vladimiro Prudnikovo, Giedrės Kaukaitės koncertuose. Amerikos ir Kanados lietuvius džiugino „Ąžuoliukas“, jaunuolių choras iš Lietuvos, surengęs savo tautiečiams net šešiolika koncertų.
Dėl M.Remienės nenuilstamos energijos Amerikoje lietuvybės yra daugiau… negu pačioje Lietuvoje. Kasmet iškilmingai minimos Vasario 16-oji, Kovo 11-oji, Sausio 13-oji, garbingiausių mūsų tautos šviesuolių – Vinco Kudirkos, dr. Jono Basanavičiaus, Stasio Šalkauskio, Antano Maceinos, Motiejaus Valančiaus, J.Tumo-Vaižganto, Maironio, rašytojų, dailininkų iš Lietuvos ir Amerikos jubiliejai. Amerikoje plazda gyva tautos dvasia.
Ji, kaip geroji kūrybos fėja, skatina jaunųjų lietuviukų Amerikoje kūrybingumą, ieško ir puoselėja jų talentus, nuolat organizuoja jaunųjų talentų konkursus. Pasitelkusi talentingas menininkes - L.Tautkuvienę ir D.Gedvilienę, Meno mokyklos ir Jaunimo centro vadoves, - ji skatino įsteigti jaunųjų atlikėjų ansamblį „Lakštutė“, visada dalyvauja jaunųjų atlikėjų koncertuose, nuoširdžiai pasidžiaugdama ir sakydama, kad kol gyva lietuviška daina, tol bus gyva ir tautos dvasia.
M.Remienė daug jėgų ir dėmesio skiria tam, kad būtų nutiesti tiltai tarp antrosios tautos emigrantų bangos ir „trečiabangininkų“ lietuvių, po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo atvykusių į Ameriką ieškoti ekonominės gerovės.
Skirtingai nuo bendro Amerikos lietuvių balso, peikiančio trečiabangininkus, M.Remienė moka džiaugtis jų pastangomis - vaduotis ir vaduoti savo artimuosius iš dvasinės pelkės, išgirsti Motiną Lietuvą, pažadinti jos dainą, uždegti sieloje žiburius ir vesti savo tautiečius šviesos kryptimi, sugrąžinti lietuviams jų buvusią šlovę, kaip darbščių ir kūrybingų žmonių, pageidautinų visur ir visados.
Viename „Draugo“ numerių buvo džiaugtasi besikuriančiu nauju lietuvybės židiniu, įkurtu „trečiabangininkų“ Willow Springse, bei Broniaus Abručio ir jo žmonos Sandros įsteigtu naujuoju lietuvišku savaitraščiu „Amerikos lietuvis“, kuris savo ruožtu ieško dvasinių ryšių su Amerikos lietuviais senbuviais (B.Nainys.Džiaukimės - yra kuo! // Draugas. - 2002 05 15, p. 3).
Nenurimstanti M.Remienės siela įkūnyta lietuvių teatre „Žaltvykslė“ Čikagoje. Surengti pirmieji spektakliai, džiuginę ir jaudinę, sukėlę daug emocijų ir diskusijų spaudoje. Surengtas net ir išeivijos teatrų festivalis. Jame dalyvavo keturi Amerikos ir Kanados lietuvių teatrai - jau minėtas M.Remienės „Žaltvykslė“, Los Andželo dramos sambūris, Toronto ir Hamiltono teatrai. Ir ne šiaip sau jie dalyvavo teatrų festivalyje, bet ir pelnė „oskarus“ - netikėtą dovaną, organizuotą didelėmis M.Remienės pastangomis (S.Semėnienė.Viskas Lietuvai ir lietuvybei // Draugas. - 2002 02 02, p.3).
Dar sovietinės okupacijos metais M.Remienei teko lankytis Lietuvoje. Ji daug ką pamatė ir daug ką suprato. Moteriška intuicija jai pašnibždėjo, kad ne viskas taip anuometėje Lietuvoje sklandu ir gera, kaip jai bandė įteigti jos viešnagę „kuravę“ Lietuvoje politrukai.
Ji tada skaudžiai suvokė, kad nė vienai tautai svetimos idėjos ir svetimi žmonės laimės suteikti negali. Ji suprato, kaip okupantai Lietuvoje gudriai ir rafinuotai stengėsi naikinti lietuvybę, menkindami ir niekindami tautos kultūrą, papročius ir tradicijas, primygtinai piršdami „tobuliausią“ „didžiosios tautos“ kultūrą.
Ji jau tada pajuto, kad didelė tautos dalis, ypač jaunosios kartos, ta „naująja“ kultūra žavisi, pasiduoda jos įtakai, o savąją, ko ir buvo valdžios siekiama, pradeda peikti ir niekinti. Ją tarsi persekiojo R.H.Francko mintis: „Mažai vertinant tėvynę, pamirštant ir paniekinant savo tautos stebuklingąją galią, visuomet prasideda išsigimimas, ir tik sąmonėjant amžinuose gamtos dėsniuose ir vėl suradus tėvynės mintį, tauta pasveiksta ir žengia pirmyn“.
Jau nuo tada jos žvilgsnis ir mintis krypo į sąmoningiausią tautos dalį Lietuvoje - išlikusius buvusius partizanus, politinius kalinius ir tremtinius, Lietuvos laisvės kovotojus. Ji pamatė, kad tik jie dar išlaikė tėvynės šviesą ir tautos dvasią.
Grįžusi į Ameriką, ji pradėjo organizuoti ir labdaros vakarus, kad surinktų lėšų partizanams remti. Ji tapo viena partizanų globos komiteto organizatorių. Daug padarė jų labui.
1998 metais Lietuvos Laisvės Kovos sąjūdis M.Remienę už nuopelnus Lietuvai apdovanojo „Pasipriešinimo dalyvio kryžiumi“. Tai aukščiausias apdovanojimas dar anoje didvyrių idealistų Lietuvoje.
Dabar M.Remienė su širdgėla apgailestauja, kad Lietuva pasidarė kosmopolitinė tauta, „mažai rūpinasi dvasiniais reikalais“ (Vasiliauskienė A. Ten pat, p.288).
M.Remienės pastangomis jos tėviškėje Musninkuose suremontuota buvusi labai apleista Švč. Trejybės bažnyčia: pastatytas naujas altorius, sudėtos grindys, stogas, lauko durys. Tam prireikė ne vienos dešimties tūkstančių litų.
Marija Lietuvoje „įdukrino“ dvi mokyklas - Musninkų (Širvintų r.) ir Bijutiškių (Molėtų r.), - remia jas finansiškai, knygomis, kitais mokslui reikalingais reikmenimis.
Supratusi, kad Lietuvoje jos tautiečių dvasia skursta, siekia nors šiek tiek palengvinti tą naštą, prablaškyti susikaupusius tamsos debesis virš tautiečių galvų: ji kasmet apdovanoja „XXI amžiaus“ prenumeratomis apie dvidešimt Lietuvos šeimų.
Už katalikišką veiklą ir darbą savo tautai M.Remienę įvertino Šventasis Tėvas, 1996 metais apdovanojęs ją medaliu „Pro Ecclesis at Pontifice“ (Už Bažnyčią ir Popiežių). 2002 metais Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus M.Remienei už jos nuopelnus lietuvai įteikė Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžių.
M.Remienės ir jos sesers Margaritos pastangomis bei lėšomis jų gimtuosiuose Musninkuose pastatytas ir birželio 25 dieną atidengtas Šv. Mykolo arkangelo paminklas (skulptorius Antanas Kmieliauskas), „tikra akmens simfonija, išraižiusi akmenyje Tėvynės ilgesį, jos Tėvynės, kurioje gėris nugalėtų blogį ir kurioje gyventume saugiai, kaip savo dvasios namuose“. Talentingas skulptorius apie savo kūrinį sakė: „Šv. Mykolo arkangelo paminklas - tai lyg Tautos išlikimo, negandų nugalėjimo simbolis… Norėjau, kad, pažvelgęs į šią skulptūrą, žmogus pakiltų dvasia“ (L.Klusaitė. Musninkuose nusileido šv. Mykolas arkangelas // XXI amžius. - 2003 07 09, p.1).
Kaip tik to labiausiai dabar ir reikia Lietuvai.
Tai atitinka ir šviesaus atminimo poeto Kęstučio Genio mintis:

Palaimink, Dieve, tuos, kas šiandien dvasioje atgimę,
Už tiesą grumiasi ir žengia Lietuvos keliais.
Kas neša sunkų Laisvės Kryžių - į Prisikėlimą.
Palaiminki teisiuosius, nusidėjėliams atleisk.

Prof. Ona VOVERIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija