Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 29 d.
Nr.66
(1170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Valstybė ir Bažnyčia
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Ūkis
Istorijos vingiai
Mums rašo
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Telšių vyskupijoje

Plungės dekanate

Šimtametė Medingėnų Švč. Trejybės bažnyčia, varpinė ir miestelio centrinė aikštė
Šv. Mišias Žolinės ir jubiliejaus proga aukoja
kun. Kęstutis Balčiūnas

Dainuoja Medingėnų saviveiklininkai

Autoriaus nuotraukos

Jubiliejinė šventė

MEDINGĖNAI. Nedidelė gyvenvietė, pro kurią gražiomis lankomis prateka Minijos upė, priklauso Rietavo savivaldybei. Istoriniuose rašytiniuose šaltiniuose Medingėnai (pagal Č.Kudabą) yra paminėti XIII amžiuje. Spėjama, kad vietovardis yra kilęs nuo senovinio žodžio medės, t.y. iš čia aplinkui augusių gana tankių ir niūrių miškų, kurių ir dabar gausu kalvotose apylinkėse. Maždaug XIV-XVI amžiais Medingėnai buvo pavieto centras. Ypač didingas ir garsus buvęs Medingėnų dvaras, kurį XIV a. pradžioje valdęs Žemaičių seniūnas S.Kęsgaila. Vėliau Medingėnų dvarai (o jų buvo ne vienas) priklausė Šiukštoms, Gorskiams. Ypač žiaurūs buvę baudžiavos laikai, kai vietos dvarponiai tijūnais samdydavo itin žiaurius vokiečius.
Įdomus ir pats Medingėnų miestelis. Jo viduryje yra net kelios radialinės krypties gatvelės, vienas kitas įdomesnis medinis architektūros trobesys, tautodailės darbų. Architektūriniu požiūriu ypač įdomi iš akmenų sumūryta varpinė ir labai graži medinė Švč. Trejybės bažnyčia, kuri jau švenčia savo šimtmetį.
Medingėniškiai didžiuojasi, kad kitapus Minijos upės, kiek atokiau nuo Medingėnų, Šiukštų dvare, 1877 m. kovo 8 d. gimė Marija Pečkauskaitė-Šatrijos Ragana. Ir nors Marija su tėvais čia gyveno neilgai (persikėlė į Labūnavą), tačiau rašytoja čia atvažiuodavo net dalį savo atostogų praleisti. Ypač mėgusi Miniją, jos slėnius, lankas ir Medingėnų apylinkės miškus, miškelius… Pasak jos, čia ji pasisemdavusi dvasinės bei kūrybinės stiprybės. Gaila, kad buvę Plungės rajono „kraštotyrininkai“ bei „kultūrininkai“ netgi Atgimimo laikais nesugebėjo išsaugoti to vienintelio, dar iki šių dienų išlikusio unikalaus Šiukštų dvaro, kuriame gimė garsi rašytoja ir pedagogė. Ačiū Dievui, kad nors dabar yra užsodintas kuklus parkelis, ženklinantis šią mums visiems brangią vietą.
Dabar Medingėnų seniūnijai sumaniai ir energingai vadovauja seniūnė Salomėja Čėsnienė. Seniūnijoje gyvena arti tūkstančio gyventojų, yra keturiolika kaimų. Pačiuose Medingėnuose gyvena 426 gyventojai. Čia yra seniūnija, medicinos punktas, paštas, biblioteka, kultūros namai, parduotuvė. Dvasinę bei kultūrinę šviesą skleidžia šimtmetį švenčianti Švč. Trejybės bažnyčia, kurią labai sumaniai aptarnauja energingas iš Rietavo atvažiuojantis jaunas kunigas Kęstutis Balčiūnas, ir Medingėnų pagrindinė mokykla, vadovaujama ilgamečio, didelę pedagoginio darbo patirtį turinčio direktoriaus Mečislovo Lakačiauskio.
Taigi nors ir kuklūs Medingėnai (tarp kitko, šio rašinio autoriaus tėviškė), laikomi bene pačiu didžiausiu Plungės rajono užkampiu, tačiau, nepaisant visų bėdų, trūkumų, medingėniškiai labai gražiai pasirengė savo miestelio 750 metų sukakties pažymėjimui. Daug triūso įdėjo Medingėnų seniūnija, vadovaujama seniūnės S.Čėsnienės, talkinant Medingėnų kultūros namams, bibliotekai, pagrindinei mokyklai ir Medingėnų parapiją aptarnaujančiam kun. K.Balčiūnui, kuris visuomet yra aktyvus gražių ir kultūringų Medingėnuose organizuojamų renginių pagalbininkas. Žinoma, renginio organizatoriai neapsiėjo ir be daugelio šefų paramos.
Tad rugpjūčio 15-ąją, Žolinės šventės dieną, jau nuo pat ryto visais keturiais keliais – nuo Tverų, Žarėnų, Plungės ir Rietavo, - vedančiais į Medingėnus, skubinosi jauni ir seni. Po miestelį „marširavo“ Plungės rajono Platelių meno mokyklos moksleivių dūdų orkestras, žadindamas visus miestelėnus, kviesdamas juos šventėn. Tačiau niekas nesiskubino pradėti linksmybių, kol iš Rietavo neatvažiavo kun. K.Balčiūnas pašventinti medingėniškių bažnyčion atsineštų žolynų, kol nebus išklausytos šv. Mišios. Pilnutėlė Medingėnų bažnyčia prisirinko tą dieną į iškilmes suvažiavusių žmonių. Visus labai jau maldingai nuteikė Kauno muzikinio teatro solistės Sabinos Martinaitytės giedojimas bei jos kolegės Audronės Eitmanavičiūtės vargonavimas šv. Mišiose ir giesmių koncertas po šv. Mišių. Medingėniškiai bene pirmą kartą klausėsi profesionalaus grojimo ir giedojimo. Tai buvusio medingėniškio Justino Krėpštos dovana.
O Medingėnų jubiliejus išties buvo gražus ir įspūdingas! Pirmiausia visi apžiūrėjo miestelio kultūros namų salėje surengtą fotoparodą-ekspoziciją, skirtą Šatrijos Raganos gyvenimui, jos kūrybinei bei pedagoginei veiklai nušviesti.
Vėliau visi susirinko į aikštę šalia mokyklos, kur buvo įrengta estrada. Čia ir prasidėjo iškilmės, skirtos Medingėnų 750 metų jubiliejui. Po medingėniškių moksleivių sušoktos „Kepurinės“ (vadovė Jadzė Mickevičienė), į visus šventės dalyvius kreipėsi seniūnė S.Čėsnienė, Medingėnų istoriją apžvelgė pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Jania Mašickienė. Netrūko svečių, atvykusių iš Rietavo savivaldybės, Plungės ir Vilniaus, kalbų, gražių palinkėjimų medingėniškiams jų gyvenvietės 750-mečio proga. Ypač nuoširdžius žodžius pasakė Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis. Na, o pačiai šventei labai gražiai vadovavo buvę šios mokyklos mokiniai Rolandas Stirbys, Inga ir Laura Ubartaitės, neseniai baigusios Medingėnų pagrindinę mokyklą. Koncertavo meno kolektyvai iš Plungės, Šateikių, Rietavo ir netgi iš Kretingos. Ypač visus sujaudino, kai į estradą susirinko buvę Medingėnų miestelio bei apylinkės muzikantai, dabar jau išsisklaidę po visus Lietuvos kampelius. Kas su smuiku, kas su bandonija, triūba, armonika ar akordeonu plėšė trankią polką, svajingą valsą… Taip susidarė jungtinė buvusių ir dabartinių medingėniškių kaimo kapela. Šiam gražiam ir tokiam netikėtai susibūrusių buvusių ir esamų medingėniškių pasirodymui vadovavo Klaipėdos konservatorijos muzikos instrumentų derintojas, gimęs ir užaugęs Medingėnuose, Adolfas Kundrotas.
Medingėnų 750 metų minėjimo šventė tęsėsi ir kitą dieną, rugpjūčio 16-ąją. Minijos slėnyje vyko įvairios sportinės varžybos, atrakcionai, o vakare, pasibaigus gražiai ir prasmingai Medingėnų šventei, iš Telšių atvykęs vyskupas dr. Jonas Boruta, SJ, būreliui Medingėnų parapijos vaikučių suteikė Sutvirtinimo sakramentą.

Pranciškus ŽUKAUSKAS
Šilalė

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija