Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 29 d.
Nr.66
(1170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Valstybė ir Bažnyčia
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Ūkis
Istorijos vingiai
Mums rašo
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežius ragina nutraukti smurtą

Popiežius Jonas Paulius II paprašė pasaulio šalių vadovų sustabdyti smurto bangą - išvakarėse Bagdade ir Jeruzalėje sprogimai nusinešė mažiausiai 38 žmonių gyvybes.
„Meldžiame Dievo taikos, kad išmintis vyrautų žmonių širdyse ir kad atsakingieji už visuomenės reikalus žinotų, kaip sulaužyti šią neapykantos ir smurto spiralę, - kalbėjo Šventasis Tėvas maldininkams, susirinkusiems prie jo vasaros rezidencijos. - Tragiškos naujienos, pasiekusios mus iš Bagdado ir Jeruzalės pastarosiomis valandomis, kelia mums didį liūdesį ir visuotinį pasmerkimą”.
Bagdade sprogusi sunkvežimio bomba sugriovė Jungtinių Tautų būstinės pastato dalį, žuvo mažiausiai 20 žmonių, vienas jų - JT specialusis pasiuntinys Irake Serdžijus Vieira de Melas.
Po kelių valandų nuaidėjo sprogimas Jeruzalėje - savižudis palestinietis autobuse, kuriuo važiavo daugybė žydų ortodoksų, susprogdino užtaisą. Žuvo mažiausiai 18 žmonių, tarp jų buvo ir vaikų. Tai baisus smūgis taikos procesui.
Popiežius Jonas Paulius II taip pat pasmerkė sprogdinimus Bombėjuje, per kuriuos mirė 50 žmonių, ir pavadino juos „neapykantos jėgų” darbu. Bombėjaus kardinolui Ivanui Diasui išsiųstoje telegramoje teigiama, kad Popiežius yra „itin nusiminęs” dėl sprogdinimų, per kuriuos taip pat buvo sužeisti 148 žmonės, ir meldžiasi už kruvinojo išpuolio aukas.
Popiežius paragino „visus geros valios vyrus ir moteris atsisakyti prievartos, kuri sukėlė tiek daug nereikalingos kančios ir leisti taikai triumfuoti prieš neapykantos jėgas”. „Jo Šventenybė meldžiasi už aukų ramybę ir maldauja Dievo malonės, kad Jis suteiktų stiprybės ir globotų tuos, kurie buvo sužeisti bei gedi”, - rašoma telegramoje.

Reuters-ELTA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija