Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 29 d.
Nr.66
(1170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Valstybė ir Bažnyčia
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Ūkis
Istorijos vingiai
Mums rašo
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dėl Moldovos likimo

Moldavija, 1990 metais dar sovietinė respublika (įkurta po Besarabijos aneksijos pagal Stalino-Hitlerio susitarimą), pirmoji pasaulyje savo parlamento sprendimu pripažino atkurtą Lietuvos nepriklausomybę. Toks buvo Kovo 11-osios aidas Kišiniove, paskatinęs tuometinės Moldavijos SSR dar nedemokratiškai rinktą parlamentą pasielgti jau nepriklausomai, nepaisant Kremliaus pykčio.
Tolesnis Moldovos kelias į tikrą nepriklausomybę buvo apsunkinamas imperinio „centro” pastangų kiršinti, skaldyti, galų gale okupuoti dalį šalies, vadinamąją Uždniestrę, laikant ten Rusijos keturioliktąją armiją ir visokiais pretekstais delsiant ją išvesti, nors oficialiais tarptautiniais įsipareigojimais Maskva turėjo tai padaryti iki 1998 metų, po to iki 2000-ųjų, dabar jau iki šių metų pabaigos. Per tą laiką svetimos kariuomenės priedangoje Uždniestrėje buvo sudaryta antidemokratinė korumpuota Rusijos marionečių valdžia su „savarankiška” kontrabandine-mafine ekonomika Europos Tarybos apibūdinamoje „beteisėje erdvėje” ir su vietinių karaliukų pretenzijomis diktuoti valią bejėgiam Kišiniovui. Dalis Moldovos politikų su vyraujančia kompartija ir dabartiniu šalies prezidentu vis tikėjo, kad būtent Rusija „padės išspręsti” jos pačios sukurtą konfliktą. Šiemet atėjo praregėjimas. Moldovos vadovai pareiškė apie siekį integruotis į Europos Sąjungą (Rusija skelbia: tiktai kartu su mumis!), o tarptautinės organizacijos pareikalavo baigti svetimos kariuomenės neišvedimo ir didžiulės ginkluotės neišgabenimo komediją. Ši iš tiesų yra politinė ir socialinė tragedija mažai Europos šaliai, nuvarytai į patį ekonomikos dugną viso žemyno mastu.
Taip šiemet pavasarį lyg ir pradėta vežti ginkluotė ir kariuomenė iš Moldovos į Rusiją, bet ir tuoj, birželio 15 dieną, sustabdyta vietinio apsišaukėlio Uždniestrės „prezidento” įsakymu. Pasauliui teikiamas paveikslėlis apie tariamai bejėgišką, negalinčią pajudėti Rusijos kariuomenę ir prezidentą Smirnovą, kuris galingesnis už prezidentą Putiną. Dabar Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija praneša, kad ji įkalbinėja „Tiraspolio valdžią”, žodžiais truputį rūstauja dėl pastarosios blogo elgesio, bet ir konstatuoja, kad sugaišinus du mėnesius Rusijos kariuomenė nebegalės iškeliauti pagal Porto viršūnių susitarimą ligi metų pabaigos. Taigi katinas Vaska (Maskvoje ir Tiraspolyje) ramiai klausosi aukštų europinių pabarimų ir toliau ėda pavogtus lašinius – Moldovos nepriklausomybę.
Lietuva turėtų prisiminti 1990-1991 metų solidarumą bendrame kelyje į bendrą tikslą ir daugiau remti Moldovą projektuojamose Europos Sąjungos „naujosios kaimynystės” iniciatyvose bei visose tarptautinėse organizacijose.

Vytautas LANDSBERGIS,
Seimo narys,
buvęs aukščiausias
valstybės pareigūnas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija