Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 29 d.
Nr.66
(1170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Valstybė ir Bažnyčia
Katalikų bendruomenėse
Darbai
Ūkis
Istorijos vingiai
Mums rašo
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Smaugia grūdų kainos

Išaugino daugiau - supirks mažiau

Paskaičiuota, kad suarti vieną hektarą žemės javams auginti kainuoja apie 100 litų. Tokį plotą nuimti kombainu atsieina 250-300 litų. O dar sėkla, pasėlių priežiūra, kitos išlaidos, ir susidaro gana apvali suma. Jei tų hektarų ne keli, o kelios dešimtys ar šimtas, nesunku suvokti, kad grūdų augintojai šiai ūkininkavimo šakai turi išleisti daug pinigų. Žinoma, jei nori, kad tavo išauginti grūdai būtų geros kokybės, kiekvienas hektaras būtų ganėtinai dosnus. Ankstesniais laikais būdavo žiūrima vien derlingumo. Dabar daug kas yra kitaip. Gyvuoja tokios sąvokos kaip grūdų baltymingumas, glitimas, saiko svoris. Todėl tomis nemažomis išlaidomis grūdams siekiama, kad ties kiekvienu punktu būtų galima padėti ženklų pliusą, jog tos išlaidos nenueitų vėjais.


Ką bylojo javapjūtė

Ūkininkas Vytautas Žmuidzinavičius, Kauno rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alvydas Rimdeika, mechanizatoriai
Eugenijus Makarevičius, Česlovas Morkevičius, Antanas Vaiveras

Valandų neskaičiuoja

Kauno rajone šiemet buvo deklaruota apie dešimt tūkstančių hektarų kviečių pasėlių, dar apie 5400 ha užėmė vasariniai miežiai, 563 ha - avižos, 641 ha - žieminiai miežiai, apie 480 ha - rugiai ir kt. Iš viso rajone deklaruota apie 58 tūkst. pasėlių.
Tiesa, kaip sakė Kauno rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alvydas Rimdeika, apie ketvirtadalis ūkininkų savo pasėlių nedeklaravo. Tai daugiausia vadinamieji trihektarininkai, smulkesnieji ar vidutinieji ūkininkai, turintys mažai žemės ir gyvulių. Jie iš valstybės nesitiki ženklios paramos šiandien ir įžengus mums į Europos Sąjungos gretas. Todėl ir nesuka sau galvos dėl įvairių formalumų. Ne vienas smulkusis ar vidutinysis žemdirbys baiminasi, kad ateityje kaimui gyventi bus vis sunkiau. Esą išliksią tik stambieji žemvaldžiai, o smulkesnieji pajėgs gaminti žemės ūkio produkciją vien savo reikmėms, gal dar - paremti savo giminaičius miestiečius.