Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 3 d.
Nr.67
(1171)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Istorija ir dabartis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pažaislio vasaros baigiamasis

Iš kairės: dirigentas Petras Bingelis ir
solistai Joana Gedmintaitė ir Erikas Kurmangalijevas
Į Pažaislio festivalio baigiamąjį koncertą atvyko
ir kandenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus

Visuomet liūdna atsisveikinti su vasara. Ir su draugais, su kuriais bendravai visą vasarą, nepriklausomai nei nuo oro, nei nuo nuotaikos... Tuo vasaros draugu kauniečiams ir miesto svečiams jau aštuntą kartą buvo Pažaislio muzikos festivalis.
Vasara išeina su paskutine rugpjūčio diena ir Pažaislio festivalis šiais metais atsisveikino su savo ištikimais klausytojais bei gerbėjais rugpjūčio 31 dieną. Tą pačią dieną minėjome ir paskutinės okupacinės kariuomenės pasitraukimo iš Lietuvos dešimtmetį. Festivalio organizatoriai suderino šias datas ir pakvietė į Pažaislio vienuolyno prieigas klausytis premjeros – J.Loussier barokinių mišių XXI amžiui „Šviesos“. Net dangus palaikė šį kūrinį – beveik visą dieną gąsdinę debesys ir lietus išsisklaidė ir leido be skėčių klausytis nepriekaištingai atliktos premjeros. Pažaislio festivalio simfoninis orkestras vėl pateisino savo, kaip atskiro kolektyvo, būtinybę gyvuoti. Orkestras buvo suburtas 2000 metais kaip specialus kolektyvas Pažaislio festivaliui, kurį sudarė Kauno kamerinio, Lietuvos nacionalinio simfoninio ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestrų muzikantai, vadovaujami dirigento Petro Bingelio. Kartu su simfoniniu ansambliu premjerą pristatė ir Kauno valstybinis choras. Solistai – Joana Gedmintaitė (sopranas) ir kontratenoras iš Rusijos – Erikas Kurmangalijevas, reto skambesio balsas, kurio atliekamo kūrinio iš pradžių auditorija klausėsi lyg ir nuščiuvusi, bet per valandą trukusią premjerą, matyt, priprato. Premjerai dirigavo P.Bingelis.
Jei J.Loussier barokinių mišių XXI amžiui „Šviesos“ premjerą reikėtų apibūdinti vienu sakiniu, galima būtų pasakyti: nepriekaištingai atliktas nepriekaištingas kūrinys.
Kai Pažaislio festivalio simfoninis orkestras ir Kauno valstybinis choras ėmė rengtis antram baigiamojo koncerto kūriniui, nesinorėjo, kad jis būtų šį vakarą – tokį gerą įspūdį paliko premjera, po jos nieko nesinorėjo klausyti, kad neišsklaidytų įspūdžio. Bet renginio vedėjai jau skelbė L.Bernsteino siuitas iš miuziklo „Vestsaido istorija“ (solistai - Asta Krikščiūnaitė (sopranas), Mindaugas Zimkus (tenoras) ir Vytautas Juozapaitis (baritonas)). Siuitų skambumas, atlikėjų artistiškumas ir meistriškumas padarė savo – po kelių dalių publika jau lingavo į taktą, o pasipylęs saliutas buvo tik proga atsistoti ir garsiai ploti, po kurio publika vėl klestelėjo į savo vietas ir buvo pasirengusi klausytis toliau. Kas beliko atlikėjams? Teko kartoti vieną iš siuitos dalių. Po J.Loussier mišių susikaupimo, L.Bernsteino siuitos atnešė prisikėlimą. Ir viltį – kitų metų vasarą vėl susitikti Pažaislio muzikos festivalyje, jau devintajame.

Džiuljeta KULVIETIENĖ
Ričardo Šaknio nuotraukos

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija