Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 3 d.
Nr.67
(1171)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Istorija ir dabartis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Parkas pasipuošė skulptūromis

Anykščių miesto parkas šią vasarą pasipuošė išraiškingomis medinėmis skulptūromis, vaizduojančiomis mitologines būtybes: bičių deivę ir šeimos globėją Austėją, ugnies ir namų židinio deivę Gabiją, vaistažolių dievą Ragių, atmosferos ir gamtos valdytoją Perkūną, taip pat Vaidilutę, Krivį ir, žinoma, su legenda apie Anykščių vardo atsiradimą susijusį bajorą Nykštį ir devynis jo sūnus. Padavimai byloja, jog ant Kalitos kalno stovėjusi bajoro Nykščio pilis. Joje gyvenę ir devyni bajoro sūnūs su savo žmonomis. Kartą bajoras Nykštys su savo sūnumis išjojo į karą ir tenai krito mūšyje. Nepakeldama skausmo dėl mylimo vyro - jauniausiojo Nykščio sūnaus Putino, - jo žmona Onutė nusiskandino netoli pilies tekančioje upėje. Nuo to laiko esą upė pradėta vadinti Anykšta, o miestą, įsikūrusį prie tos upės, - Anykščiais...
Anykščių parke „apgyvendinti“ mitologines būtybes sumanė Ažupiečių kaime ūkininkaujantis Anykščių rajono Tarybos narys Arvydas Mačiulis. Tam pritarė ir rajono vadovai. Ūkininkas savo sodyboje įkurdino tautodailininkus, kurie porą savaičių drožė, skaptavo, tašė Anykščių miškų urėdijos parūpintus ąžuolus. Iš rajono biudžeto skulptoriams paskatinti buvo skirta 5,4 tūkst. Lt. Dievus, deives ir kitus personažus medyje atkūrė anykštėnai tautodailininkai Jonas Tvardauskas, Valentinas Survila, Robertas Matiukas, Pranas Petronis, alytiškis Saulius Lampickas, vilkaviškietis Raimondas Blažaitis. Skulptūros labai papuošė Anykščių parką.
Ūkininkas A. Mačiulis, priėmęs savo sodyboje tautodailininkus, ketina tokias kūrybines stovyklas organizuoti ir ateityje.

Vytautas BAGDONAS
Anykščiai

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija