Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 3 d.
Nr.67
(1171)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Istorija ir dabartis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Išdainuoti vandenyno krantai...

Vokalistė Skaidra Jančaitė su maestro Povilu Stravinsku po koncerto Sietle
Čikagos Jaunimo bažnyčios kun. Kazimieras J.Ambrasas po vaikų šv.Mišių su bendruomenės lietuviais ir vokaliste Skaidra Jančaite (ketvirta iš kairės)
Prie Lietuvių namų Toronte:
vokalistė Skaidra Jančaitė ir akompaniatorė Vitalija Paulauskaitė-Binger (kairėje)
Lietuvių bendruomenės pirmininkas
Rimas Mikšys su žmona Donna Marie
ir vokaliste Skaidra Jančaite

Vokalistė Skaidra Jančaitė religinės bei kitos rimtosios muzikos gerbėjų Lietuvoje ir Europoje jau pripažinta ir mylima. Dainininkė dalyvauja įvairiuose muzikiniuose projektuose užsienyje ir Lietuvoje, gastroliavo Austrijoje, Danijoje, Rusijoje. Šį pavasarį solistė koncertavo Prancūzijoje bei Šveicarijoje. Apie tai, kaip sunku įtikti menų išlepintam prancūzų klausytojui ir kaip tai lengvai pavyko vokalistei S. Jančaitei, Frankofonijos dienose Kaune minėjo Lietuvos ambasadorė Prancūzijoje Aurelija Skaisgirytė–Liauškienė. Bet talentingos, darbščios ir nepaprastai veiklios dainininkės planuose ir siekiuose – jau nauji planai ir keliai. Vasaros pradžioje mūsų dainininkė grįžo iš gastrolių po Jungtines Amerikos Valstijas ir Kanadą. Grįžusi tuoj pat įsitraukė į renginių, koncertų, projektų sūkurį čia, Lietuvoje. Tik spėk: Druskininkai, Vilnius – vargonų muzikos koncertai, Pažaislis, Tomo Mano festivalis Nidoje... Kalbamės jau vasarai baigiantis. Kokie įspūdžiai grįžus iš už vandenyno? Klausti, kaip ten atsidūrė dainininkė, kuri visuomet kupina įvairiausių planų ir projektų, lyg ir banalu...
Negaliu nepagiedoti per šv.Velykas bažnyčioje, šiais metais giedojau Amerikos bažnyčiose.
Pirmąją giesmę JAV giedojau Čikagos Brint Park lietuvių bažnyčioje. Per šv. Velykas, vargonuojant A.Barniškiui, giedojau solo ir su choru. Kun. J.Kelpšas sudarė galimybę bendrauti su parapija per giesmę. Teko iš arti patirti, kaip kun. J.Kelpšas yra mylimas savo parapijiečių, ypač neseniai į JAV atvykusių lietuvių, bendrauja betarpiškai ir randa kelią į abejingas ar atšalusias sielas.
Toronte koncertavau Lietuvių namuose, akompanavo Vitalija Paulauskaitė-Binger. Turėjau progos susitikti su Kauno J.Gruodžio konservatorijos choro dirigavimo dėstytoja Lilija Torūtaitė, su kuria nesimačiau aštuoniolika metų. Mano buvusi dėstytoja jau seniai gyvena Kanadoje, vadovauja chorui, keliems ansambliams, koncertuoja, moko muzikos. Ji į koncertą atvyko su gėlėmis, o būti pasveikintai savo mokytojos - tikrai be galo malonu. Toronto Maironio šeštadienio lietuvių vaikų mokyklėlėje į mano koncertą atėjo įvairaus amžiaus vaikai. Po koncerto mes dar ilgai žaidėme, spėliojome, šokome ir vėl dainavome, dainavome. Negaliu sutikti su tais, kurie teigia, kad lietuvių bendruomenė už Atlanto sensta, kad jaunimas niekuo nesidomi. Reikėjo matyti tuos vaikus...
Hamiltone giedojau bažnyčioje per šv.Mišias. Broliai pranciškonai buvo labai dėkingi, o aš net neturėjau laiko jų išklausyti – laukė kelionė ir kitas koncertas.
Cincinačio Šv.Petro katalikų bažnyčioje koncertavau su choru ir solo, vargonuojant Rasai Stalygienei, kuri Amerikoje dar tik treti metai. Jos vyras – Jonas Stalyga universitete studijuoja kontrabosą. Cincinatyje lietuvių labai mažai, bet kaip atlikėja aš nieko nepraradau – manęs įdėmiai ir pagarbiai klausėsi Cincinačio katalikai. Labai malonu prisipažinti, kad jau gaunu jų paklausimus, kada vėl galėsiu koncertuoti pas juos... Cincinačio katalikų prašymu koncertavau ir šio miesto senelių namuose. Nustebino senukų gyvenimo būdas ir jų buities vaizdai. Tai penkių žvaigždučių viešbučio gyvenimo sąlygos – niekaip nesuabejosi, kur norėtum praleisti senatvę. Yra visos įmanomos panorėti priemonės: priežiūros ir globos, judėjimo, kultūrinės, net kelionės, kiek žmogus nori ir turi sveikatos.
Skridau į Sietlą per San Luisą, bėgau pasižvalgyti po oro uostą ir vos nepavėlavau į lėktuvą. Bet nieko baisaus nebūtų atsitikę, jei būčiau pavėlavusi. Šio oro uosto lėktuvų tvarkaraštis daug intensyvesnis nei mūsų autobusų stočių. Į vieną lėktuvą nespėjai, nuskrisi kitu. Niekas dėl to nesijaudina. Lėktuvai rikiuojasi kaip pas mus mašinos sankryžoje. Tiesiog techniškai labai įdomus vaizdas. Skrisdama iš San Luiso, turėjau galimybę pamatyti iš viršaus Vašingtono valstiją – nebuvo debesų. Man įdomus pasirodė žemės naudojimo principas: priežiūra, skirstymas, drėkinimas, miškų kirtimas.
Sietlas – pati gražiausia vieta, kurią aplankiau šių gastrolių metu. Pontoniniai tiltai – grožis ir technikos stebuklo jėga susilieja šiame statinyje. Olimpiko kalnai, Kvinolto ežeras, Ramiojo vandenyno pakrantė, „Rain Forest“ – verkiantis miškas, Karalienės Elžbietos kalvos – tikras botanikos sodas. Šioje vietoje žmonės neįsivaizduoja, kad galėtų gyventi neapsodinę aplinkos. O augmenijos, net paukščių įvairovė begalinė. Atvirai sakant, džiaugiausi, kad lietuvių bendruomenės pirmininkas Rimas Mikšys su žmona Donna Marie nėra buvę Kauno botanikos sode... Man labai gražu kaip vietiniai lietuviai vadina Sietlą – lietaus kraštu: lyg tuoj tuoj pradės lyti, bet nelyja. Gaila, man to neteko patirti. Gastrolių metu buvo saulėta ir gražu visą laiką.
Sietle koncertavau Jūratės Audiejaitienės namuose įrengtoje salytėje, skirtoje lietuvių bendruomenės susirinkimams ir koncertams. Man akompanavo ir solo fortepijonu grojo maestro Povilas Stravinskas. Džiaugiuosi jauna ir išties jaunatviška Sietlo lietuvių bendruomene, kurioje daug muzikų.
Klivlende koncertas vyko Gintės Čepinskaitės, puikios pianistės, žinomos ir Lietuvoje, bei jos vyro Remigijaus Bistro namuose. Akompanavo Rasa Stalygienė. Namų savininkė G.Čepinskaitė, auginanti mažąją dukrytę Mariją, maloniai nustebino visus savo talentingu pasirodymu po ilgesnės pertraukos (dėl žavaus motinystės užimtumo). Publika pirmą kartą išgirdo F.Pulenko vokalinį ciklą „Kaimo dainos“ ir O.Mesiano „Poemas, skirtas Mi“.
Detroite koncertas vyko puikioje Lietuvių namų salėje. Išties šauni Detroito lietuvių bendruomenė: išlaiko savo bažnyčią, mokyklą, veda radijo laidas. Jie yra pavyzdys, kiek galima padaryti net paprasčiausiomis namų sąlygomis. Labai gyva bendruomenė, nors vietiniai ir padejuoja, kad į Down Town pusę dešimtos vakaro baltajam žmogui jau nėra ko eiti, kad baltiesiems darosi tikrai sudėtinga čia gyventi. Pati tai patyriau: juodaodis dešimtmetis sviedė į mane kažkokį šakalį...
Iš Detroito – į renginį Čikagoje, kuriame talkinau aktorei Birutei Marcinkevičiūtei pristatant jos poezijos knygą „Solo“ Lemonto lietuvių centro XX amžiaus dailės muziejaus salėje.
Čikagos Jaunimo bažnyčios kunigas tėvas K.Ambrasas maloniai pakvietė mane giedoti sekmadienio Sumos metu ir vaikų šv.Mišiose.
Beveik kiekviena kelionė turi savotišką dėsnį – įvykį, apie kurį po to ilgai galvoji ir ne visuomet gali išsiaiškinti pats sau, kam tau tokia patirtis reikalinga?
Buvo labai įdomi patirtis. Rasa Stalygienė retkarčiais vargonuoja azijiečių babtistų bažnyčioje. Ji pakvietė ir mane. Pirmą kartą susidūriau su babtistais ir visu šios bendruomenės keistumu. Gal tik man pasitaikė patekti į tokią bendruomenę, bet nežinojau, juoktis ar verkti...
Daug gastroliavote Europoje, jūsų balsas gyvai skambėjo ir kitoje Atlanto pusėje. Ar skiriasi klausytojai?
Beveik ne. Man nesvarbi klausytojų tautybė, amžius ar šalis. Būna, kad verkia salėje ne vienas žmogus arba juokiasi drauge. Vieni dėkoja po koncerto, kiti tik žvelgia santūriai meiliais žvilgsniais. Kartais norisi matyti kiekvieno žmogaus reakciją, kartais svarbiausia mano pačios tikslas: ką noriu atiduoti ir kiek kiekvienas pasirengęs bei gali priimti. Man patinka, ir kai auditorija čia pat, salėje, dalijasi savo įspūdžiais, ir kai nereiškia emocijų. Nenoriu sutikti su teiginiu, kad Amerikos lietuviai naujakuriai nedalyvauja bendruomenės gyvenime ir renginiuose. Kiek pastebėjau, tai labai priklauso nuo organizatorių. Kaip ir visur, taip ir Amerikoje. Žmonės visur vienodi. Jei sugebi patraukti, esi jiems įdomus arba profesionaliai pristatytas – būtinai ateis.
Ačiū už atvirus ir nuoširdžius įspūdžius. Tokių pačių ir klausytojų jums linkime.

Kalbėjosi Džiuljeta KULVIETIENĖ
Nuotraukos iš asmeninio vokalistės Skaidros Jančaitės albumo

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija