Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 5 d.
Nr.68
(1172)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Žvilgsnis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio dekanate

Ne vien gandrus išlydėjome

MIEŽIŠKIAI. Neįprastai šiemet parapijoje prasidėjo Šv.Baltramiejaus atlaidai. Prieš pirmąsias šv.Mišias Rožinio draugijos atstovės pakvietė bendrai rožinio maldai, kuriai vadovavo klierikas Justas Jasėnas. Klausykloje jau sėdėjo klebono kun. Kosto Balsio kurso draugas kan. Vytautas Masys. Jį daugelis pažįsta iš pamokslų Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedroje, tad greitai prisipildė bažnyčia norinčiųjų išgirsti uždegantį svečio žodį. Ir pirmajame, ir Sumos pamoksle kan. V.Masys kvietė susirūpinti katalikišku vaikų ir jaunimo auklėjimu, tikrosiomis dvasinėmis vertybėmis, pamąstyti apie tradicinio tikėjimo ir dabartinio modernumo darną.
Daugelį atlaidų dalyvių džiugino suremontuotas bažnyčios bokštas, mirtų girliandomis ir gėlėmis išpuoštas interjeras, nuoširdi kunigų ir klierikų malda. Net žodžių trūksta apsakyti giedojimą. Ne skambėjo, tiesiog aidėjo giesmės. Juk atvyko jau girdėta, bet vis naujai nuostabaus skaidrumo balsu giedanti vargonininkė Gražina Ribokaitė. Net iš Klaipėdos! Pakiliai ir darniai giedojo Miežiškių choristai, žavėjo solo partiją atliekančio seniūno balsas.
Baigiantis pamaldoms, iškilmingą procesiją tarsi pakylėjo sušvitusi saulė, harmoningai deranti prie žmonių vidinės būsenos. Ir vėliau dienos giedra džiugino ir vietinius, ir svečius, o Kultūros centras padovanojo smagią meninę programą. Koncertavo Šilagalio dūdų orkestras, Panevėžio muzikos grupė „Vaivorai“, solistė I.Ulvydaitė, Perekšlių kaimo kapelija „Atžalynas“ ir, žinoma, vietiniai „Ratasai“ bei Grikšelių šeima. Iki vidurnakčio tęsėsi jaunimo diskoteka.
Šv.Baltramiejaus diena - ne tik atlaidai, o ir gamtos šventė - atsisveikinimas su vasara, su gandrais. Miežiškiečiai turiningai atsisveikino ne vien su gandrais. Trys klierikai, globojami kun. K.Balsio, išvyksta tęsti mokslo. Ne kiekvieną sekmadienį matysime juos prie altoriaus, tarp mūsų žmonių. Tikimės, kad jie, lyg tie dainos gandrai, grįš „su lapais žaliais“. Ir ne tik. Lankysis dažnai, džiugins mus savo buvimu, jaunais balsais ir bendra malda. O paskutinės vasaros šventės pasėta dvasinio pakilimo sėkla tarsi gandrai ilgai suks ratus Miežiškių apylinkėse, nusileisdami ten, kur laukia gėriui priimti parengta širdis.
Į daugelį jaunų širdžių gėrio sėkla Miežiškių parapijoje beriama ir rugsėjo 1-ąją. Klebono kun. K.Balsio užsakyti autobusai atveža Trakiškių, Kurganavos moksleivius ir jų tėvelius į šv.Mišias. Taip jie, palydėti kunigo palaiminimo ir dvasingų linkėjimų, kasmet pradeda mokslo metus. Kaip ir tie gandrai jie laikinai palieka namų lizdus, kad grįžtų kupini naujų žinių ir dvasiškai stipresni.

Ona BARTULYTĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija