Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 5 d.
Nr.68
(1172)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Žvilgsnis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Aleksoto dekanate

Atjaunėjusi mokykla

Atnaujintos mokyklos juostelę perkerpa Pasaulio banko Lietuvos skyriaus vadovas Mantas Nocius ir ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas

Edmundo KATINO nuotrauka

ZAPYŠKIS. Graži, įspūdinga šventė įvyko rugsėjo 1-ąją miestelyje - renovuota pagrindinė mokykla. Dabar tai viena moderniausių tokio profilio mokymo įstaigų šalyje. Ligšiolinėse, nežinia kada staliaus įrankį ir dažytojo teptuką ar purkštuką regėjusiose patalpose dabar švyti atnaujintos klasės, kabinetai. Tiek senajame, tiek gretimame balto mūro pastate viskas dvelkia švara, tvarka, grožiu. Nauji suolai, kiti baldai, atnaujinta, laku žvilganti kultūros bei sporto salė, moderniška virtuvė bei jauki valgykla, kitos patalpos, šiuolaikinė įranga maloniai nuteikia akį, džiugina pedagogus, mokinius ir jų tėvelius.
Rugsėjo 1-ąją į mokyklą suėjo, suvažiavo vietos mokiniai, jų tėveliai, pedagogai, rajono vadovai, kai kurie rajono savivaldybės Tarybos nariai. Pasidžiaugti zapyškiečių, tuo pačiu ir viso rajono švente - naujųjų mokslo metų pradžia atvyko Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas, palinkėjęs vietos ir viso rajono šeimininkams kuo geriausios kloties. Premjeras perkirpo mokyklos simbolinę juostelę. Mokyklą pašventino Zapyškio klebonas kun. Antanas Mickevičius. Jis priminė Aukščiausiojo meilę savo mylimiems žmonėms, pakvietė moksleivius siekti žinių, būti naudingiems savo Tėvynei. O mokytojams ir tėveliams - ištvermės nelengvame, bet garbingame jaunimo auklėjimo bei švietimo kelyje. Šalia pastato buvo pasodintas ąžuoliukas - lietuvių tvirtybės simbolis, kuris tikriausiai ne vieną šimtmetį liudys šios dienos šventę.
Mokyklos atnaujinimas kainavo apie 2,3 mln. litų. Pusę šios sumos skyrė Pasaulio bankas, ketvirtadalį – šalies Vyriausybė, tiek pat - Kauno rajono savivaldybė. Panašiai šiemet Lietuvoje renovuota ir daugiau mokyklų, eilėje laukia dar apie 20, tad mokymosi ir darbo sąlygos gerėja visoje šalyje. Po vienu stogu įsikūrė ir Informacijos bei kultūros centras. Moksleiviai ir vietos gyventojai galės nemokamai naudotis interneto svetaine.
Pasaulio banko Lietuvos skyriaus vadovas Mantas Nocius sakė lankęsis Norvegijos, Švedijos, Suomijos mokyklose ir dabar galįs drąsiai tvirtinti, kad atnaujintasis Zapyškio švietimo židinys nė kiek nenusileidžiąs pažangiausioms užsienio šalių mokykloms.
Šiemet Zapyškio mokykloje mokosi apie 300 moksleivių, iš kurių dvylika čia žengia pirmuosius žingsnius mokslo keliu. Pirmokai padeklamavo eilėraščių, pasveikino savo mokyklos draugus ir mokytojus, pasižadėjo gerai mokytis. Nuotaikingą koncertą surengė mokyklos šokėjai ir dainininkai.
Šventėje buvo prisiminta, kad Zapyškyje pirmoji mokykla buvo pastatyta prieš 326 metus, išlaikiusi gražias tautines tradicijas. Jos ir toliau puoselėjamos.

Benjaminas ŽULYS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija