Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 5 d.
Nr.68
(1172)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Žvilgsnis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Žolinės atlaidus prisimenant

Vyskupų Jono Kaunecko (viduryje) ir Juozo Preikšo (kairėje) sutikimas. Dešinėje - Krekenavos klebonas kan. Petras Budriūnas

Krekenava garsėja Žolinės atlaidais ir stebuklingu Švč. Mergelės Marijos paveikslu, kuris traukia maldininkus, todėl Krekenava paskelbta piligrimine vietove. Nepriklausomybės atkūrimo pradžioje kelerius metus per Žolinę čia atvykdavo Lietuvos vyskupai ir kardinolas Vincentas Sladkevičius.
Šiemet Krekenavoje per atlaidus kasdien buvo aukojamos trejos šv. Mišios, o per Žolinę - ketverios. Buvo atvykę kunigų iš Salamiesčio, Sidabravo, Smilgių, Uliūnų (kun. Algimantas Keina), Panevėžio (kan. Bronius Antanaitis, kan. Vytautas Masys), Upytės (mons. Juozapas Antanavičius), Miežiškių (kun. Kostas Balsys), Naujamiesčio (kun. Algirdas Dauknys), iš Panevėžio - vyskupai Jonas Kauneckas ir Juozas Preikšas.
Rugpjūčio 8 dienos vakare ir per Žolinę Sumą aukojo vyskupas J.Kauneckas. Kunigai ne tik atnašavo šv. Mišias, bet ir sakė pamokslus, padėjo Krekenavos klebonui kan. Petrui Budriūnui klausyti išpažinčių, dalyti šv. Komuniją (per aštuonias dienas išdalyta 2800). Daugiausia talkino kun. A.Dauknys, kurio tėvai gyvena Krekenavoje. Giedojo Petrašiūnų bažnyčios jaunimo choras. Jaunuoliai gyveno parapijos namelyje. Juos su Krekenava supažindino mokytoja B.Varkulevičienė. Žolinės dieną giedojo Rokiškio bažnyčios choras, o vyskupai suteikė 45 krekenaviečiams ir 46 iš kitur atvykusiems jaunuoliams Sutvirtinimo sakramentą. Panevėžio rajono meras Alfredas Pekeliūnas dalyvavo Sumoje, atnešė atnašavimui auką ir vicemeras Vytautas Gritėnas. Votyvoje dalyvavo iš Norvegijos atvykusi apie dešimt žmonių delegacija.
Atlaiduose apsilankė apie 150 piligrimų iš Lietuvos, vienuolių; šeimos su vaikais aukojosi Marijos globai. Buvo atvykęs ir prancūzas kunigas, kuris rugpjūčio 9 dieną aukojo šv.Mišias. Žmonės meldėsi, dėkojo Švč. Mergelei Marijai už suteiktas malones ir ėjo namo ramūs, tikėdamiesi Dievo palaimos, ramybės, Lietuvos prisikėlimo.
Po paskutinės dienos pamaldų aikštėje visi klausėsi Krekenavos, Kėdainių rajono „Vilainių“, Rokiškio kaimo kapelų, Krekenavos ir Truskavos vaikų koncerto, vyko atrakcionai, sportiniai žaidimai. Džiugu, kad nebuvo matyti išgėrusiųjų.

Vincas STEPONAVIČIUS
Krekenava,
Panevėžio rajonas
Jono IVAŠKEVIČIAUS nuotrauka

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija