Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 5 d.
Nr.68
(1172)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Žvilgsnis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Širdies kalba atlaiduose

Tuomet jie griebėsi akmenų, norėdami jį užmušti, bet Jėzus pasislėpė ir išėjo iš šventyklos (Jn. 8,59).
Kokia prasminga, jaudinanti tragedija slepiasi Evangelijos pagal Joną žodžiuose. Nejaugi žmonės buvo tokie akli, kad taip elgėsi su Kristumi, kuris buvo tiek daug jiems gera padaręs?
Eidama Kalvarijos kalnus, priimdama kiekvienoje stotyje šv. Kryžiaus relikvijos palaiminimą, mąsčiau: „Viešpatie, Tu ne tik žemiškame gyvenime buvai kenčiantis Karalius. Tave norėjo nužudyti ne tik žvėrimis pavirtę anų dienų žydai, bet ir šių dienų modernus žmogus, pasirengęs į Tave mesti akmenį. Bet Tu ne tik tada buvai žmonių tvirtybė - Tu esi man šviesi viltis, kada aš stovėjau ant bedugnės krašto. Jaučiu Tavo kryžiaus sunkumą. Ryžtuos atsižadėti nuodėmių, kad tik Tau galėčiau palengvinti kančias“. Važiuodama į Žemaičių Kalvarijos atlaidus galvojau: praėjo pusė metų nuo kojos lūžio. Ar įveiksiu kalnus, ar nepaslysiu?
Prasidėjo šv. Mišios. Jas aukojo vyskupas Jonas Boruta. Per pamokslą vyskupas kalbėjo apie rožinio slėpinius. Ypač mane giliai palietė penktas slėpinys - „Eucharistijos įsteigimas“.
„Eucharistija - brangiausia dovana, palikta mums Kristaus. Šv. Mišių metu išgyvename Jo artumą, gerumą, gailestingumą. Semiamės iš Jo stiprybės. Su Juo bendraujame, dėkojame, prašome“,- įtikinimai kalbėjo vyskupas.
Vėl mąsčiau: „Viešpatie, aš Tau turiu už daug ką padėkoti. Pirmiausia - už sveikatą, kad galiu būti čia. Už savo parapijos kleboną kan. Dalių Tubį, kuris padovanojo mums šią kelionę. Klebonas mūsų parapijai - Tavo, Dieve, didelė dovana. Tai pasiaukojimo ir meilės pasisėmęs iš Kristaus kunigas“.
Į kalnus kopė ir vyskupas J.Boruta. Keliauti buvo nuostabu. Niekas neskubėjo, visi nuoširdžiai meldėsi: kas giedojo, kas skaitė tylomis stočių maldas, kas mąstė savomis mintimis. Prie kai kurių stočių pasakyti kunigų žodžiai kėlė širdį aukštyn prie Viešpaties. Troškau, kad Kristaus Širdis pasiliktų ne tik manyje, bet ir mano šeimoje, ir visų žmonių širdyse. Kad iš Jo širdies lietųsi ramybė, džiaugsmas spindėtų visų veiduose.
Įveikusi nemažą atstumą, buvau laiminga, nejaučiau nuovargio, jaučiausi pripildyta dangiškos saulės spindulių.
Grįždama į namus pasiryžau atgaivinti Kristaus Kryžių savo likusiame gyvenime. Nuolankiai prašiau Viešpaties, kad mano širdyje padėtų įrašyti šiuos žodžius: „Šv. Kryžiau, būk mano vėliava gyvenimo kovose kovojant su blogiu. Žadink manyje viltį ir pasitikėjimą. Padėk man iki mirties likti Tau ištikima. Tik per Tave galiu išganyti savo sielą“.
Visi maldininkai esame dėkingi kan. D.Tubiui, vairuotojui, kuris sudarė galimybę pusvalandį pabūti Kryžių kalne. Jis kasmet užima vis didesnį plotą savo nuostabiais kryžiais.

Leontina MORKVĖNIENĖ
Biržai - Žemaičių Kalvarija

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija