Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 5 d.
Nr.68
(1172)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Žvilgsnis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Atmintis
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Už krikščionišką Lietuvą!
Pagerbimo, padėkos ir vilties eisena rugsėjo 7 dieną

Eisenoje iš Tytuvėnų TFP delegacijos nešama
Fatimos Dievo Motinos statula

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Nuo seniausių laikų žmonės su malda lūpose ir kokiu nors prašymu širdyje eidavo į Šiluvą, o dažnas kelio dalį eidavo keliais. Aplink bažnyčią einančiųjų keliais dar ir dabar galima pamatyti. Intencijos būdavo irgi įvairios: sveikatos sau ar artimui maldavimas, prašymas saugoti vaikus nuo nelaimių, neleisti nutolti nuo doros, neprarasti tikėjimo ar išsaugoti šeimą. Kai kurie žmonės tai darydavo iš padėkos už patirtas malones. Ir taip šimtmečiais Lietuvos žmonės keliavo į Šiluvą pas visų Motiną su tikėjimu ir viltimi, jog bus išklausyti ir išgirsti.
Prisimindami ir Eucharistijos bičiulių eisenas sovietiniais metais iš Tytuvėnų į Šiluvą ir tų eisenų dalyvių persekiojimus, jausdami padėką Dangiškajai Globėjai už atgautą nepriklausomybę ir tiems, kurie, nebijodami persekiojimų, prisidėjo prie tikėjimo ir laisvės vilties išsaugojimo, Kelmės sąjūdiečiai nutarė pakviesti žmones eiti pėsčiomis su malda iš Tytuvėnų į Šiluvą. Tokiu būdu buvo siūloma pareikšti padėką ir pagarbą visų mūsų Motinai, pagerbti ir prisiminti tuos, kurie dirbo, aukojosi, žuvo, kentėjo dėl Tėvynės laisvės vilties ir tikėjimo išsaugojimo, su viltimi prašyti Dievo palaimos ir Marijos globos Lietuvai, kad Lietuvos žmonės nenutoltų nuo krikščioniškųjų vertybių, be kurių nesukursime gražesnio gyvenimo.
Šiai idėjai pritarė ir tuomečiai Kelmės, Tytuvėnų, Šiluvos kunigai, Lietuvos Sąjūdžio vadovai, tarptautinė katalikiška Tradicijų, šeimos ir nuosavybės gynimo (TFP) organizacija. Reikėtų priminti, jog TFP organizacija pirmoji ištiesė Lietuvai pagalbos ranką: per 130 dienų po peticija, reikalaujančia pripažinti Lietuvos teisę į valstybingumą, buvo surinkta 5,3 mln. parašų. Parašai buvo renkami visuose žemynuose. TFP ypatingą reikšmę teikia Marijos perspėjimams žmonijai, išsakytiems pasirodymo Fatimoje metu. Susitikimų su Lietuvos žmonėmis metu organizacijos nariai kalba apie tuos perspėjimus, ragina nenutolti nuo Katalikų Bažnyčios, kelia kunigo reikšmę bažnyčioje ir žmogaus gyvenime.
TFP pastangomis lietuvių kalba išleista daug knygelių apie Marijos pasirodymą Fatimoje 1917 metais.
Su šios organizacijos vadovais buvo sutarta, kad bent septynerius metus eisenose dalyvaus TFP delegacijos ir jos neš Fatimos Dievo Motinos statulą. Vėliau šis susitarimas pratęstas iki dešimties metų.
Ir taip prieš dešimt metų, ankstų rugsėjo pirmo sekmadienio rytą, susirinkome Kelmėje prie teismo pastato, kur už eisenų organizavimą sovietmečiu buvo teisiama s. G.Stanelytė, prisiminėme teismo farsą, iškastus griovius aplink pastatą (suvaidintas remontas), po to Atgimimo aikštėje įvyko trumpas Sąjūdžio mitingas, kurio metu skambėjo dainos, giedant himną buvo iškelta tautinė vėliava. Žmonių buvo nemažai, o dar daugiau radome Tytuvėnų vienuolyno kieme.
Po trejų metų rinkimosi prie teismo pastato atsisakėme, tačiau kasmet Atgimimo aikštėje vyksta trumpas Sąjūdžio mitingas, iškilmingai sutinkami vyskupai, kiti eisenos svečiai ir dalyviai, iškeliama tautinė vėliava, skamba dainos. Tradicinė eisenos dalyvių daina tapo „Aš pasėjau ąžuolą“, dar vadinama „Tegyvuoja Lietuva, Kristaus meilės apšviesta“. Eisenos nuolatinis dalyvis yra prof. V.Landsbergis. Idėjai atgaivinti sovietmečiu „kiaulių marais“, teisminiais persekiojimais ir kitokiais būdais slopintas eisenas pritarė ir kiti buvę Seimo nariai: K.Kryževičius, Eucharistijos bičiulių eisenų sovietmečiu dalyvis, K.Kuzminskas, P.Katilius ir kt., taip pat ir sovietmečiu organizuotų eisenų dalyviai. Lietuvos Katalikų Bažnyčios vadovų dalyvavimas jose sureikšmino eisenas, jos tapo maldos eisenomis, kokiomis būdavo ir gilioje senovėje.
O kad reikia ieškoti pagalbos, rodo kasdienis gyvenimas. Žiniasklaida kasdien pasakoja ne tik apie korupcijos skandalus, valdininkų piktnaudžiavimus, bet ir baisų moralinį nuosmukį, žmonių pasimetimą ir nutolimą nuo krikščioniškųjų vertybių, kurios buvo tautos egzistavimo ir tvirtumo pagrindas. Kai materialinės gėrybės tampa gyvenimo tikslu, pažeidžiamas pirmasis Dekalogo įsakymas. Tad yra dėl ko šiandieninės Lietuvos žmogui ateiti pas mūsų visų Motiną.
Ir šiais metais į Šiluvą bus einama dviem srautais: iš Tytuvėnų ir nuo Raseinių pusės. Arkivyskupo metropolito S.Tamkevičiaus dalyvavimas eisenoje nuo Dubysos kalno (Katauskių km.) suteiks eisenai renginio reikšmingumo ir, tikiuosi, paskatins raseiniškius greičiau įgyvendinti idėją, egzistuojančią keletą metų pastatyti bent kryžių ties ta vieta, kur renkasi žmonės eisenai.
Lietuvos žmones kviečiame rugsėjo 7 dieną dalyvauti maldos eisenose iš Tytuvėnų ir nuo Dubysos kalno (Katauskių k., kelyje Raseiniai-Šiluva) į Šiluvą. Savo dalyvavimu ir malda prisiminsime bei pagerbsime tuos, kurie dirbo ir aukojosi dėl laisvės vilties ir tikėjimo išsaugojimo, ir už tai patyrė persekiojimus, lagerių kančias.
Būdami kartu ir maldomis kreipdamiesi į Išganytoją bei į Jo Švenčiausiąją Motiną, maldausime globoti Lietuvą ir jos žmones, neleisti nutolti nuo krikščioniškųjų vertybių, be kurių neįmanomas šviesesnis žmonių gyvenimas. Jau dešimtąjį kartą eisenoje iš Tytuvėnų dalyvaus katalikiškos Tradicijų, šeimos ir nuosavybės gynimo organizacijos delegacija, atstovaujanti įvairioms tautoms ir valstybėms.
Eisenoje iš Tytuvėnų bus nešama Fatimos Dievo Motinos statula, primenti žmonėms Marijos raginimus, pasakytus pasirodymo metu: vaduotis iš nuodėmių vergijos, o kad tai pajėgtume padaryti, melstis, prašant Dievo padėjimo, kalbėti rožinį.
Vykstančiuosius į Tytuvėnus pro Kelmę kviečiame septintą valandą ryto sustoti Kelmės Atgimimo aikštėje, kur sutiksime Šiaulių vyskupą ir eisenos svečius, tarp kurių bus, kaip ir ankstesniais metais, pirmasis Lietuvos Sąjūdžio ir atkurtosios valstybės vadovas prof. Vytautas Landsbergis. Po iškilmingo tautinės vėliavos pakėlimo išvyksime į Tytuvėnus, kur svečius pasitiks Tytuvėnų parapijos klebonas ir Tytuvėnų seniūnas. Susirinkus Tytuvėnų vienuolyno kieme apie 8.20 val. bus pristatomi eisenos svečiai, susikaupsime, susitelksime maldai ir po vyskupo žodžio bei visų kartu sugiedotos giesmės išeisime į Šiluvą.
Einantieji nuo Raseinių pusės turėtų atvykti 8.30 val. ant Dubysos kalno (Katauskių k.), iš kur po Kauno arkivyskupo žodžio ir bendros giesmės bus einama į Šiluvą.
Eisenose į Šiluvą kviečiame dalyvauti visuomenines organizacijas, mokyklas. Vykdami į Šiluvą papuoškime savo mašinas atributika, primenančia, kad mes esame už krikščioniškųjų vertybių išsaugojimą. Eisenoje nešime ir savo organizacijų vėliavas.

Antanas RAČAS,
Kovo 11-osios Akto signataras,
Krikščioniškosios kultūros gynimo asociacija

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija