Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 12 d.
Nr.70
(1174)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Rugsėjo sulaukus

Katechetų atnašos

JONAVA. Dekanas klebonas kun. Sigitas Bitkauskas visą mėnesį skelbė, jog rugpjūčio 31 dieną Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje Suma bus aukojama už parapijos mokytojus, mokinius, studentus, dėstytojus – visus, kurie rugsėjo 1–ąją pradės naujus mokslo metus. Tą sekmadienį iš tiesų į bažnyčią susirinko nemažai pedagogų, moksleivių. Tikybos mokytojai nešė atnašas, skaitė skaitinius, maldavo Kristaus globos ir palaimos nelengvame darbe, moksle.


Tik senovėje taip būdavo

Šv.Mišias aukoja klebonas
kun. Stasys Toleikis

POŽERĖ. Nedidelėje Kristaus Atsimainymo bažnyčioje jau nuo seno vyksta Kristaus Atsimainymo atlaidai, į kuriuos suvažiuoja tikintieji iš atokiausių Žemaitijos kampelių. Melsdamiesi prie Kristaus Atsimainymo statulos tikintieji šiuose atlaiduose patiria nuostabių Dievo malonių.

Pirmus metus aptarnaujantis Laukuvos parapiją, tuo pačiu ir Požerę, jaunas klebonas kun. Stasys Toleikis padarė viską, kad atlaidai būtų kuo iškilmingesni, pilni maldos dvasios. Buvo pakviesta kunigų, išdabinta bažnyčia, įrengtas lauko altorius, sustatyti šventoriuje suolai, kad būtų kur prisėsti senyvo amžiaus žmonėms.


Restauruota bažnyčia

TENENIAI. Čia baigta restauruoti Šv. Barboros bažnyčia. Metus trukusios restauracijos metu buvo sustiprinti pamatai, pakeisti supuvę sienojai, stogo ir bokštelio laikančiosios medžio konstrukcijos, stogo skardos danga, bažnyčia iš naujo apkalta lentomis. Bažnyčia ir varpinė sudaro pastatų kompleksą, pastatytą 1731 metais iš kirviu tašytų eglinių rąstų.


Atlaidų svečias - seminarijos rektorius

KVĖDARNA. Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčioje iš trijų čia esančių altorių vienas skirtas šv. Baltramiejui. Kasmet, išskrendant gandrams, čia švenčiami Šv. Baltramiejaus atlaidai.

Šiemet, rugpjūčio 24-ąją, į Kvėdarnos bažnyčią gausiai rinkosi tikintieji. Kvėdarniškis klebonas kun. Kazys Žąsytis, padedamas savo pagalbininko kun.Algirdo Lukšio, pasistengė atlaidams suteikti tikro dvasingumo.


Bažnyčios sukaktis, vyskupų viešnagė
ir knyga apie parapiją

TABARIŠKIAI. Parapijos Kristaus Karaliaus bažnyčia sekmadienį šventė 75 metų sukaktį. Ta proga parapijoje lankėsi Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, Seimo ir Kauno rajono valdžios atstovai, kaimyninių parapijų ir dekanato kunigai. Po šv. Mišių buvo teikiamas Sutvirtinimo sakramentas. Vėliau pristatyta šiai progai išleista knyga “Tabariškių parapija vakar ir šiandien”, vyko koncertas.


Išėjusieji pasilieka

ALANTA. Miestelyje stovi senas medinis namas. Tokių namų yra ne vienas. Tačiau šis svarbus tuo, kad 1941 metų birželį iš čia išvežta Aluntos mokytojų šeima: direktorius Jonas Puodžius, jo žmona Katrė, šešerių metų Jonukas ir trejų metų Valensiukas. Atskirtas nuo šeimos J.Puodžius buvo nukankintas lageryje, ūgtelėję vaikai iš Sibiro pabėgo. Mokytoja Katrė taip pat sugrįžo iš tremties, sulaukė ilgo amžiaus, palaidota Lietuvoje. Tame namelyje po kiek laiko apsigyveno mokytojas Mykolas Šeduikis (1905-1971), dėstęs dailę, muziką, organizavęs mokinių chorą, dirbęs smuikus, piešęs paveikslus. Jį 1970 metais aplankė J.Puodžius.


Paminėtos mirties metinės

KUPIŠKIS. Rugpjūčio 19 dieną (antradienį) Kristaus Žengimo į dangų bažnyčia kaip per atlaidus buvo pilna tikinčiųjų. Ne tik iš Kupiškio parapijos bei dekanato, bet ir iš kitų Lietuvos vietų atvyko mons. Klemenso Gutausko (1915 11 28 – 2002 08 19) gerbėjai bei giminaičiai paminėti pirmųjų mirties metinių. Šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, vyskupas emeritas Juozas Preikšas, kan. Bronius Antanaitis, kartu meldėsi dar 28 kunigai (kanauninkai: Petras Budriūnas, Saulius Filipavičius, Vytautas Masys, Povilas Miškinis, Vladas Rabašauskas, Petras Žiukelis, Bronius Šlapelis, mons. Juozapas Antanavičius; kunigai: Kazimieras Gurklys, Žydrūnas Jurkus, Raimondas Kazlauskas, Rimantas Kaunietis, Saulius Keras, Zenonas Navickas, Imantas Naujikas, Algis Neverauskas, Kęstutis Palepšys, Salvijus Pranskūnas, Aurelijus Simonaitis, Aloyzas Songaila, Povilas Svirskis, Povilas Varžinskas, Stasys Zubavičius, Bronius Žilinskas ir buvę mons. K. Gutausko vikarai kunigai: Povilas Klezys, Virgilijus Liuima, Pranas Benediktas Tamulionis, Raimondas Simonavičius , pamokslą pasakė mons. Juozapas Antanavičius, apžvelgdamas K.Gutausko kunigystės kelią, jo charakterio bruožus bei ištikimą tarnystę Dievui ir žmonėms.

 

Rengiantis vaikų katechezei

ZARASAI. Rugpjūčio 19 dieną Zarasų parapijos salėje vyko Zarasų dekanato tikybos mokytojų susitikimas-seminaras su Vilniaus šv. Kryžiaus Atradimo parapijos parapinės katechezės koordinatore, Vilniaus universiteto edukologijos magistre Jurgita Biktimirovaite. Su ja Zarasų dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas šią vasarą susipažino vilniečiams vaikams stovyklaujant Zarasų žemės ūkio mokyklos turizmo bazėje Laukesos kaime. Pratęsėme malonų bendravimą su svečiais iš sostinės.



Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija