Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 12 d.
Nr.70
(1174)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Rugiapjūtė sėjai neprasidėjus

Petras KATINAS

Nebežinia, ar stebėtis, ar verkti reikia skaitant nenuilstančiai triūsiančių „Baltijos tyrimų“, tituluojančių save bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimo kompanija, eilinius rugpjūčio apklausos duomenis. Pasirodo, rugpjūčio antroje pusėje, anot „Baltijos tyrimų“, visuomenė pakankamai vertino baigusį kadenciją prezidentą V. Adamkų ir dabartinį - R.Paksą. Atitinkamai 77 ir 69 proc. Iš tiesų - reitingai fantastiški. Bet koks kitos demokratinės valstybės lyderis tokius reitingus tik sapne gali regėti. Tačiau daugelis rimtų Lietuvos žmonių nė neatkreipė dėmesio į tai, kad trečioje vietoje įsitvirtino toks „politikas“, kaip LNK televizijos „žvaigždė“ V.Šerėnas, toli aplenkęs ne tik premjerą A.Brazauską, bet ir Seimo pirmininką A.Paulauską, K.Prunskienę, liberalų-centristų vadus A.Zuoką ir E.Gentvilą, netgi oligarchą V.Uspaskich. Na, o gal apklaustieji vis dar gyvena vasaros nuotaikomis ir mano, kad kasdienybė tapo dar juokingesnė ar kvailesnė. Tuo labiau matant, kaip besiveržiančios valdžion prezidentinės partijos lyderiai atvirai šneka, jog išmintis nelaikytina politiškai reikšminga dorybe. Žinoma, kaip ir dera pagal visus Lietuvoje vykdomus „tyrimus“, nepalankiausiai vertinamas V.Landsbergis. Tai jau nieko nebestebina. Tik sunku suprasti, negi Lietuvos žmonės jau tapo tokie nupilietinti ir politiniai beraščiai, kad labai svarbiu Lietuvos politikos veikėju laikytų televizijos juokdarį, nematydami ir nesuvokdami, jog tas juokdarys ir tie, kas jam kuria jo televizijos laidų scenarijus, turi specialias užduotis ne tik prisikimšti savo pinigines, bet ir sudaryti sąlygas ateiti valdžion naujiems klounams, kurių ir taip per akis. Antra vertus, daugeliui jau nusibodo senosios nomenklatūros sustabarėjusi valdžia, kuri paskendo beviltiškoje stagnacijoje, nebeturi jokių naujų idėjų, išskyrus vieną - savo klano žmonių tupdymą visur, kur tik įmanoma. O tie savi žmonės būtinai turi būti baigę komjaunimo ir partijos mokyklą. Na, blogiausiu atveju - sovietinių profsąjungų - „komunizmo mokyklos“ patirtį. Paskutinysis to pavyzdys - vidaus reikalų ministro V.Bulovo įsakymas paskirti VRM valstybės sekretoriumi naujai bekylančią partijos žvaigždę Evaldą Gustą. Tiesa, nepasakysi, kad ta žvaigždė sužibo tiktai dabar. Juk vos baigęs komunistų funkcionierių ir KGB kadrų kalvę - Kauno politechnikos institutą, E.Gustas bemat buvo paskirtas Kauno Požėlos rajono komjaunimo skyriaus vedėju, vėliau – antruoju sekretoriumi, o jau Atgimimo metais (1989-1990) - to paties Kauno Požėlos rajono partijos komiteto instruktoriumi. Buvę LKP sekretoriai nepamiršta pamaloninti ne tik buvusių centro komiteto, bet ir smulkesnių sekretorių bei instruktorių. Tai tradicija, besitęsianti nuo pat nepriklausomybės atkūrimo laikų, kurios pažeisti nevalia. Taigi TV „žvaigždės“ fantastiški reitingai - tai tarsi atsakas tokiems paskyrimams.

Bet ko nepadarysi dėl tų nelemtų reitingų. Antai Lietuvos teisėsaugos šulai prokurorai sugalvojo tokį komišką spektaklį - sužaisti futbolą su nuteistaisiais nusikaltėliais! Vargu ar kur nors pasaulyje buvo surengtas toks keistas atrakcionas. Todėl nereikia stebėtis, kai nusikaltėliai bausmės atlikimo vietose turi ko tiktai širdis geidžia. Jiems įnešami narkotikai, mobilieji telefonai, dargi seniausios pasaulyje profesijos moteriškių atveda. Pasirodo, ir to maža - reikia ir futbolą su prokurorais sužaisti. Vienas verslininkas, išgirdęs apie tokią neregėtą atrakciją, pasiūlė ir Seimo nariams surengti, pavyzdžiui, alaus gėrimo varžybas su „bomžais“ ir valkatomis. Tai irgi būtų „priartėjimas“ prie tautos. Tiesa, kai kurie jau visiškai priartėjo prie tokios tautos dalies. Antai Kėdainių oligarchas iš sraigtasparnio barsto ledus, kuriuos jo gerbėjai graibsto ore ar nuo žemės, atveža iš Rusijos visokiausius „popsininkus“. Kitas į savo partiją priiminėja net cypėje sėdinčius. Tad ir visiškai be reikalo puolamas V.Šustauskas už jo bendravimą su visokiais „daktarais“ ar panašiais. Juk koks skirtumas, ar alų su jais gerti, ar futbolą žaisti.

O dėl V.Šustausko, tai pastarasis nesėdi rankų sudėjęs. Pamiršęs savo „ubagus“, Seimo narys ėmėsi ginti patį Prezidentą nuo Premjero ir Seimo Pirmininko surengto „sąmokslo“ prieš „tautos prezidentą“ Rolandą Paksą. V.Šustauskas savo partijos vardu išplatino pareiškimą, kuriame lyg ir pirmą kartą atskleidžia nomenklatūrinę Seimo Pirmininko ir Premjero praeitį bei pranašauja, jog, „įkalinus“ R.Paksą Prezidentūroje, kaip vienintelį kovotoją su nusikaltimais ir valdžios piktnaudžiautojais, Lietuvoje buvęs LKP CK pirmasis sekretorius A.Brazauskas ir KGB pulkininko sūnus bei buvęs LKP CK administracinių organų priežiūros skyriaus instruktorius A.Paulauskas sugrąžins Lietuvą į Berijos ir kolchozų laikus. Ką gi, tai eilinis ne V.Šustausko, o už jo stovinčių jėgų ir manipuliuojančių šiuo „veikėju“ politinis triukas. Kaip ir jo raginimas inicijuoti referendumą Prezidento galioms sustiprinti. Sprendžiant iš to, kad Prezidentūra gana palankiai reagavo į naujo sąjungininko apsireiškimą, galima sutikti su Seimo Pirmininko žodžiais, jos šis pareiškimas nei V.Šustausko rašytas, nei jo išmąstytas. Aišku, kad jį sugalvojo ir rašė žmonės ne iš V.Šustausko aplinkos, o kur kas gudresni ir raštingesni. Na, o Prezidento patarėjos D.Kutraitės reveransai to pareiškimo autoriui gali tik pakenkti jos tiesioginiam viršininkui, o ne padėti įgyti taip trokštamų papildomų galių. Tas galias Prezidentūros štabas demonstruoja ir be V.Šustausko pagalbos. Pirmiausia nusitaikyta į Užsienio reikalų ministeriją, siekiant ją paversti tiktai priedėliu prie Prezidento patarėjo A.Medalinsko. Dabar Prezidentas siunčia pastarąjį į Iraką, kad tas galėtų „susipažinti vietoje su ten esančia situacija, aplinkybėmis ir galimybėmis dirbti Lietuvos atstovui“. Apie tai prezidentas R.Paksas, kaip apie jau įvykusį faktą, pranešė posėdžiavusiai Valstybės gynimo tarybai. Tai reiškia viena - nepasitikėjimą Užsienio reikalų ministerijos kompetencija. O tai akivaizdžiai rodo, jog eskaluojamas dar vienas konfliktas, tiksliau sakant, valdžių kaktomuša, kurie labai kenkia Lietuvos valstybės interesams. Tačiau kam tie interesai dabar rūpi? Atėjo palankus metas vėl reikštis įvairaus plauko demagogams. Kitaip tariant, priešrinkiminė rugiapjūtė, kurioje prasidėjo mosavimas dalgiais, dar tų rugių nepasėjus.

Išties susidaro keista situacija. Dauguma Lietuvos žmonių (jeigu tikėsime skelbiamų apklausų duomenimis) kelia į padanges Prezidentą ir Premjerą, o tuo pačiu ta pati dauguma skelbiasi esanti labai nepatenkinta ne tik savo gyvenimu, bet ir tuo, kas vyksta Lietuvoje. Tai toks pat absurdas, jeigu, pavyzdžiui, kavinės lankytojai pareikštų esą labai patenkinti kavinės vyriausiuoju virėju, bet negalintys net žiūrėti į to virėjo pagamintus patiekalus.

Tačiau vargu ar ką nors dar galima nustebinti Lietuvoje vykstančiais dalykais. Štai vienos komercinės Lietuvos televizijos žurnalistė praėjusio šeštadienio popietę didelę dalį savo laidos skyrė naujai atrastos pranašės ir žiniuonės, artimai bendraujančios su kitų planetų būtybėmis, samprotavimams apie Prezidento nežemišką prigimtį. Pasirodo, mūsų Prezidentas yra iš Oriono žvaigždyno atvykęs ir yra ar tai skraidančių lėkščių, ar kitų nežemiškų erdvėlaivių pilotas, kuris nuvairuosiąs Lietuvą ten, kur reikia. Nereikia manyti, kad ši žurnalistės atrasta dar viena nežemiškoji Prezidento garbintoja ištraukta tik eiliniam publikos kvailinimui. Pasak politologo ir filosofo Vytauto Radžvilo, tokie dalykai yra tik „padugniškumo ekspansija“. Anot Demokratinės politikos instituto eksperto V.Laučiaus, tai ekspansijai atveriamas platus kelias, kai iš politiko nebelaukiama išminties, o politinė partija įsivaizduojama tik kaip rinkėjų norus, nors ir kvailiausius, pildyti turįs džinas. Šiame reikale aiškiai pirmauja prezidentinė Liberalų demokratų partija, žadanti net kur kas daugiau nei valdančioji partija. Žinoma, tos žadamos gėrybės pasipils tik tokiu atveju, jeigu Prezidentas įgaus neribotų galių. Visa bėda, tokių galių labai reikia ne tik vienam Prezidentui. Jų ypač trokšta patarėjas Alvydas, siekiąs visą Lietuvos diplomatinį korpusą pertvarkyti jam, ir ne tik jam, reikiama linkme.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija