Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 12 d.
Nr.70
(1174)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežiaus Jono Pauliaus II
sveikinimo laiškas

Garbiajam Broliui Kardinolui Audriui Juozui Bačkiui,
Vilniaus Arkivyskupui Metropolitu

Popiežiui Jonui Pauliui II malonu
prisiminti Lietuvoje patirtus jausmus

1. Labai vertinu Jūsų bendrystės ženklą - tai, kad Jūs leidžiate man dalyvauti džiugioje Jūsų Bažnyčios šventėje. Ji su giliu tikėjimu išgyvena dešimtąsias metines nuo mano apaštališkosios kelionės į Lietuvą, kur Apvaizdos man buvo leista lankytis 1993 m. rugsėjo 4-8 d. Lietuvos krikščionių bendruomenei, vadovaujamai savo Ganytojų, nuoširdžiai dėkoju už jausmus, įkvėpusius šio įvykio prisiminimą. Noriu Jus patikinti, kad noriai savo dvasia vienijuosi su visų, dalyvaujančių šioje šventėje, džiaugsmu.
Širdingai sveikindamas Jus, noriu perteikti savo nuoširdžias mintis vyskupams ir kunigams, vienuoliams ir vienuolėms, taip pat visiems tikintiesiems, kurie rengiasi maldingai dalyvauti šiame bažnytiniame įvykyje.

Man labai malonu prisiminti matytas vietoves ir sutiktus žmones, ypač Vilniuje, apsilankius Aušros Vartų šventovėje ir Antakalnio kapinėse, taip pat Kaune. Iš naujo išgyvenu netoli Šiaulių, Meškuičiuose, taip pat jūsų tautos Marijos šventovėje Šiluvoje patirtus jausmus.


Šiluvos atlaidai - Lietuvos žmonių
pagarba Švč. Mergelei Marijai

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Šiluvos Jono Pauliaus II namų atidaryme kalba
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius (dešinėje).
Iš dešinės: Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas,
apaštalinis nuncijus arkivyskupas
dr. Peteris Stefanas Zurbrigenas, Šiaulių
ir Telšių vyskupai Eugenijus Bartulis
ir Jonas Boruta, kun. dr. Jonas
Ivanauskas, Prezidento žmona Laima su sūnumi

Sekmadienį, rugsėjo 7 dieną, iš ankstaus ryto Dievas padovanojo žydrą, vaiskų dangų virš Lietuvos. Tądien prasidėjo žinomiausi Lietuvoje atlaidai. Tradicinę katalikų eiseną Tytuvėnai-Šiluva kaip padėką ir pagarbą visų mūsų Motinai Švč. Mergelei Marijai šiemet vedė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ. Giesmės, maldos buvo padėka Dievui už atgautą nepriklausomybę, už tuos, kurie nepaisė persekiojimų, kalėjimo ir prisidėjo prie tikėjimo ir laisvės vilties išsaugojimo. Eisenoje, be Kelmės, Šiaulių, Telšių, Vilniaus, Kauno parapijų, vyskupijų tikinčiųjų, tradiciškai dalyvavo TFP - tarptautinės katalikiškos Tradicijų, šeimos ir nuosavybės gynimo organizacijos nariai. 1990 metais ši organizacija nustebino pasaulį, surinkdama 5 212 580 parašų paremti Lietuvos laisvei. Eisenoje tradiciškai dalyvavo prof. Vytautas Landsbergis, Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signataras Antanas Račas, Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas Rytas Kupčinskas ir daug kitų garbių Lietuvos žmonių.


Bažnyčios visuotinumo dvelksmas
džiaugsmu užtvindė mūsų žmonių širdis

Lietuvos vyskupų laiškas Šventojo Tėvo Jono Pauliaus II
apaštalinės kelionės į Lietuvą dešimtosioms metinėms paminėti

„Lietuva, Lietuva, girdžiu tavo balsą...“, - kalbėjo Šventasis Tėvas Jonas Paulius II, 1991 metų birželį lankydamasis Lomžoje. Praėjus dvejiems metams, Jo Šventenybė iš arti išvydo ir mūsų šalies veidą, leisdamas čia gyvenantiems krikščionims tiesiogiai patirti Jo asmenybės ir per Jį veikiančios Dievo Malonės ženklus. Vyriausiasis Katalikų Bažnyčios Ganytojas, 1993 m. rugsėjo 4 d. pirmą kartą istorijoje atvykęs į Lietuvą, Vilniaus oro uoste kalbėjo: „Nepaprastai jaudindamasis ką tik pabučiavau Lietuvos žemę, - dėkoju Dievui už man duotą malonę atvykti pas Jus. Trokšte troškau aplankyti ypač man brangią Jūsų žemę!“. Lietuviai sutiko Šventąjį Tėvą su būdingu svetingumu ir nuoširdumu.


Naujųjų mokslo metų inauguracija
Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijoje

Vilniaus Šv.Juozapo kunigų seminarijoje rugpjūčio 27 dieną vyko naujų mokslo metų inauguracijos šventė, organizuota seminarijos koplyčioje šv. Mišiomis. Jas aukojo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis, vyskupas Juozas Tunaitis, seminarijos rektorius kun. Robertas Šalaševičius, studijų prefektas kun.dr. Hans Friedrich Fischer, kiti seminarijoje dirbantys bei dėstantys kunigai, gausiai susirinkę Vilniaus, Kaišiadorių ir Panevėžio vyskupijų dekanai. Oficialiąją mokslo metų inauguracijos dalį pradėjo naujasis seminarijos rektorius kun. R.Šalaševičius: „Mokslo metų pradžia, kaip ir kiekviena pradžia, yra susijusi su tam tikromis viltimis, lūkesčiais ir nerimu. Iš tiesų mes leidžiamės į dar vieną kelionę, kurioje mūsų laukia įvairūs nuotykiai, netikėtumai, išbandymai. Ši kelionė yra tikėjimo kelionė – mes tikime, kad mūsų ėjimas yra Dievo įkvėptas ir Jo galybės lydimas. Kaip Abraomas, kaip išrinktoji tauta keliavo į Dievo pažado užtikrintą rytojų, taip ir mūsų žvilgsnis šiandien skrodžia nežinios sieną, kad mūsų kasdienoje įžvelgtų Gyvojo Dievo valią mums“. Kun. R.Šalaševičius paminėjo, kad šiemet studijas seminarijoje pradėjo 59 klierikai, trys studentai-svečiai ir devyni parengiamojo kurso dalyviai. Pirmajame kurse mokysis du, antrajame – 13, trečiajame – 16, ketvirtajame – 13, penktajame – 7, šeštajame – 10 studentų. Seminarijos dėstytojų kolektyvą sudaro apie 30 pedagogų. Studentų vardu kalbėjęs klierikas Deimantas Braziulis padėkojo ganytojams, vadovybei, dėstytojams už rūpestį ir palinkėjo visiems ištikimai eiti pasirinktu kunigystės keliu. Tradicinę inauguracinę paskaitą skaitė naujai paskirtasis ugdytojas kun. Žydrūnas Vabuolas. Jis, remdamasis popiežiaus Jono Pauliaus II enciklika „Centesimus annus“, nagrinėjo Rytų Europos tautose likusias socializmo pasekmes ir antropologinio pobūdžio žaizdas. Pranešėjas priminė Bažnyčios pareigą tarnauti žmonėms, ieškant tikrosios tiesos ir gydant dvasios žaizdas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija