Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 17 d.
Nr.71
(1175)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Būkite tikri – vėl atsiras daug ir didelių vadų, kai ateis laikas
kovos vaisiais naudotis. Kol kas mums tik skirta tuos vaisius pelnyti.

Kazys VEVERSKIS - Senis

Daugiausia nuo NKVD persekiojimų
nukentėjusi Veverskių šeima
davė du LLA kūrėjus
brolius Kazį ir Praną

Kokie pranašiški žodžiai! Po 1990 m. kovo 11-osios visose valdžios institucijose patogiai įsitvirtino tie, kurie okupacijos metais nė piršto nepajudino, kad priartintų Kovo 11-ąją. Šiandien jie laiko save patriotais, pramoko žegnotis, gražiai kalbėti apie laisvę ir laisvės kovotojus, netgi padeda gėlių ant didvyrių kapų. „Buvusieji“ pasirengę bet kam, kad tik prisigrobtų tautiečių ir valstybės turto kelioms savo atžalų kartoms. Tą jie sėkmingai darė, daro ir darys, nes tauta jau tiek nualinta, kad nepajėgi priešintis jokiam blogiui.

Nacionalinio pasipriešinimo
organizacijos

Raudonosios ir rudosios okupacijų metais Lietuvoje steigėsi įvairios pasipriešinimo organizacijos. Tai rodo, kad 1918 metais iš nebūties atgimusi tauta, pajutusi laisvės skonį, nemanė taikstytis su jokiu okupantu, nepaisant, kad ir koks galingas jis būtų. Laisvės dvidešimtmečiu subrendusiai kartai nebuvo didesnės vertybės kaip Laisvė. Todėl patriotai organizavosi, veikė, gyveno tėvynės laisvės viltimi. Tą patvirtina 1941 metų birželio sukilimas - vienintelis tarp SSRS pavergtų tautų.

 

 


Šiais metais Kauno rajone, Vilkijos apylinkių seniūnijos Saulėtekio gyvenvietėje, įsikūrė bendruomenės centras „Atmintis“, kurio pagrindinis tikslas yra įamžinti šio krašto istoriją, ugdyti žmonėse dvasingumą, meilę krašto gamtai, prižiūrėti esančius paminklus, visiškai sutvarkyti „Atminties“ parką , išsaugoti sukilėlių vado Antano Mackevičiaus atminimą ir to krašto nusipelniusių žmonių vardus, įrengiant istorinę ekspoziciją Saulėtekio Antano Mackevičiaus pagrindinėje mokykloje. (1998 m. rugsėjo 23 d. Kauno rajono tarybos sprendimu Saulėtekio pagrindinei mokyklai buvo suteiktas Antano Mackevičiaus vardas.)

Kiekvienais metais mokyklos bendruomenė rengia atminimo vakarus, skirtus įvairioms mūsų krašto atmintinoms šventėms. „Atminties“ parke prie medžių renginių metu mokiniai, įžiebę „atminimo liepsneles“, pakabina atminimo lenteles. Parke auga didžiulis ąžuolas, pasodintas 1961 metais. Jis skirtas sukilimo vadui kunigui A.Mackevičiui. Kitas mažesnis ąžuolas – broliams vienuoliams pranciškonams, kurie pirmaisiais atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metais į mokyklos gyvenimą įnešė daug dvasingumo. Tai broliai Bernardas, Benediktas ir kiti Kauno vienuoliai pranciškonai.