Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 24 d.
Nr.73
(1177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Algirdas MEILUS

Kryžius, kuris buvo nuverstas
kelis kartus

Jei dabar būtų gyvas Molėtų rajono Balninkų seniūnijos Perkalių kaimo gyventojas Ignas Kiaušas, jam būtų per 100 metų. Mirė jis sovietinės okupacijos metais, nebaigęs kovos su komunistiniais ateistais.

I.Kiaušo tėvai į nuošalų Perkalių kaimą buvo perkelti iš Žemaitkiemio krašto (Ukmergės r.) po 1831-ųjų ir 1863 metų sukilimų prieš rusiškąjį carizmą. Sumažinus didelio Perkalių dvaro valdas, į Perkalius lyg į tremtį iš Klepšių, Rundžių, Valų, Valtūnų, Medinų ir kitų Žiemaitkiemio krašto kaimų išsiųstos Morkūnų, Meilų, Periokų, Lunių, Strazdų, Stragolių ir kitos šeimos. I.Kiaušo gyvenimas prabėgo Perkaliuose. Čia jis ūkininkavo, turėjo kalvę, kurioje meistravo.


Danutė Galkienė

Pakalniškių gimtinėlė,
Pakalniškiuose gimiau,
Tokio puikaus kaimužėlio
Niekur niekur nemačiau.

 

Ten už kluono Šuoja teka,
Ten kalnelis toks gražus,
Kuriame mano tėvelis
Pjovė gelstančius rugius

.

Ten toliau ir Kiršinėlis,
Susimąstęs, neramus,
Neša savo vandenėlius
Į giliuosius vandenis.

 

Tas neįmantrus eilėraštukas, deklamuotas prieškario metais Pakalniškių kaimo žmonių, mokėjusių džiaugtis upelių lankomis, baltomis plukėmis, melsvomis žibuoklėmis, didžiuotis jų žemėje esančiais pilkapiais. Po karų, tremčių ir melioracijos metų žmonės buvo išsklaidyti, bet senbuvių kaime likusios dvi šeimos sugebėjo pastatyti kaimo kryžių, jį pašventinti ir surengti tikrą Pakalniškių kaimo šventę.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija