Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 24 d.
Nr.73
(1177)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Iš sąskrydžio pajūryje sugrįžus

Fabijoniškių bendruomenė: tikrovė ir viltys

Rugpjūčio 23-24 dienomis Karklėje (Klaipėdos r.), prie Baltijos jūros, vyko Tėvynės sąjungos (konservatorių, krikščioniškųjų demokratų, laisvės kovotojų) tradicinis sąskrydis. Jame dalyvavo apie du tūkstančiai žmonių. Sąskrydį organizavo partijos teritoriniai skyriai. Dalyvių ratas buvo platus: ne tik partijos nariai, bet ir jų šeimos, bendruomenių atstovai, daug jaunimo. Buvo paminėta Juodojo kaspino diena, vyko diskusijų šou „Konservatoriška kryžkelė“, kurią reguliavo Arvydas Vidžiūnas, surengtos sportinės varžybos „Sveikame kūne - linksma siela ir teisingos politinės pažiūros“, koncertavo muzikos ansamblis „Jonis“, buvo organizuotas gražiausių stovyklaviečių konkursas, kuriame pirmą vietą antrus metus iš eilės užėmė Fabijoniškių skyrius. Kalbinome šio skyriaus pirmininką Romualdą Liutkų, Fabijoniškių seniūną Vytautą Sabaliauską, UAB „Fabeta“ direktorių Juozą Barkauską, Žaliųjų ežerų gelbėjimo stoties vadovą, visuomeninį trenerį Joną Slavinską, Lietuvos samariečių bendrijos viceprezidentą Petrą Šakalinį, dalyvavusius sąskrydyje.

Paprašėme papasakoti, kokių idėjų ateities darbams parsivežė iš sąskrydžio.

Vytautas Sabaliauskas: Darbo ar veiklos rezultatas iš esmės priklauso nuo to, ar tam darbui pritaria dauguma žmonių, todėl partijos veikla neturi apsiriboti siaurame partiečių būrelyje. Sakykim, jeigu verslininkas neplečia veiklos, neieško rinkų, jis pasmerktas žlugti. Panašiai ir partijoje: jeigu neieškosi naujų idėjų, nepritrauksi naujų bendraminčių, ypač jaunimo, būsi pasmerktas nesėkmei. Būtent Fabijoniškių skyrius išsiskyrė tuo, kad delegacijoje buvo daug jaunimo ir dar nepartinių žmonių. Anksčiau iš konservatorių pasigirsdavo pernelyg kategoriškų vertinimų kitų partijų atžvilgiu. Tai, be abejo, atsiliepė praėjusių rinkimų į Seimą rezultatams.

Sąskrydyje iškelta idėja nekonkuruoti tarpusavyje dešiniosios pakraipos partijoms, o palaikyti vienai kitą. Atsirado reali idėja glaudžiai bendradarbiauti su Liberalų centro sąjunga ir Dešiniųjų sąjunga. Šių partijų vadovai E.Gentvilas ir V.Žiemelis dalyvavo sąskrydyje, tuo patvirtindami šią idėją.

Partijos veiklos sėkmė priklauso ir nuo lyderių, ir nuo eilinių narių sugebėjimo savo idėjomis užkrėsti aplinkinius, gauti jų pritarimą bei paramą bendrai veiklai. Kad tai yra teisingas kelias, patvirtina tas faktas, jog fabijoniškiečių atstovavimą sąskrydyje parėmė nemažai įmonių ir organizacijų. Tai UAB „Vilniaus duona“, susivienijimas „Kalnapilis Tauras“, prekybos tinklas „Norfa“ ir generalinis rėmėjas UAB „Vovytas“ bei nuolatinis mūsų rėmėjas UAB „Fabeta“ taip pat nemažai Fabijoniškių gyventojų, kaip J.Slavinskas, Viktoras Karmonas ir kt.

Juozas Barkauskas: Nemažą reikšmę sąskrydžio sėkmei turėjo patraukliai įkurta Fabijoniškių stovyklavietė, tinkamai sutvarkyti ūkiniai ir funkciniai reikalai. Dėl to mūsų stovyklavietės neaplenkdavo svečiai, partijos vadovybė. Buvo įrengta vieta jiems priimti, pabendrauti, pasidalyti įspūdžiais ir patirtimi. Visa tai buvo tinkamai įvertinta, atrenkant geriausias stovyklavietes.

V.Sabaliauskas: Mūsų pasirodymo sąskrydyje sėkmę, kaip ir sėkmę kasdieninėje veikloje, lėmė skyriaus lyderio R.Liutkaus organizaciniai sugebėjimai, netradicinis mąstymas ir komunikabilumas, bendruomenės interesų ir poreikių supratimas, ateities vizija. Mūsų stovykla, kaip ir skyrius, buvo atvira visiems. Pas mus užsuko ypač garbingas svečias, nenuilstamas ir ištikimas Lietuvos nepriklausomybės gynėjas, besistengiantis kalbėti lietuviškai, Vokietijos Bundestago narys baronas Volfgangas fon Štetenas su žmona.

Jonas Slavinskas: Esu nepartinis, visuomeniniais pagrindais treniruoju jaunimą, gyvenantį prie Žaliųjų ežerų. Dauguma jų - kitataučiai, tai lenkai, rusai. Pirmą kartą nepriklausomoje Lietuvoje penki 16-17 metų paaugliai, Fabijoniškių skyriaus rūpesčiu, pamatė jūrą. Mūsų komandos paaugliams didžiausią įspūdį padarė žmonių tolerantiškumas jiems, kalbantiems nevalstybine kalba. Man labai patinka Fabijoniškių skyriaus veikla kuriant bendruomenę, jungiant įvairių politinių pažiūrų ir pomėgių žmones. Iš sąskrydžio atsivežiau sveiko gyvenimo būdo propagavimo idėją. Iš antikos laikų atėjęs posakis „Sveikame kūne - sveika siela“ turi būti aktualus ir dabar. Prie skyrių reikia kurti sveikatingumo ir sporto klubus. Tuo, kas daroma Fabijoniškių skyriuje, turėtų pasekti ir kiti skyriai.

Romualdas Liutkus: Atkreipėme dėmesį į vaikų aktyvų dalyvavimą mūsų organizuotame piešinių konkurse „Ridename margučius į Europą“. Buvome nustebinti vaikų išmone, dvasingumu, todėl nutarėme Fabijoniškėse įsteigti sekmadieninę dailės studiją, o galbūt ateityje ir mokyklą. Šitie planai nėra užmiršti, rengiame reikalingus dokumentus, kalbamės su tos idėjos palaikytojais ir rėmėjais. Neprarandame vilties, jog visa tai įgyvendinsime, juolab, kad mūsų bendruomenėje yra nemažai menui atsidavusių žmonių – tai Marijos ir Vlado Vildžiūnų šeima ir kt. Suradome naujų draugų ir bendraminčių. Žmonėms dovanojome šventę ir džiaugiamės, kad tai suteikė naujų idėjų ir noro toliau dirbti. Iš sąskrydžio parsivežėme idėją organizuoti renginius su politiniais kaliniais ir tremtiniais.

J.Barkauskas: Tik į bendruomenę suburti žmonės kitaip žiūri į bendrą turtą, jį tausoja, puoselėja aplinkos grožį. Su tokia bendruomene lengviau dirbti ir vykdyti savo tiesiogines pareigas - tai yra bendrovės užduotis.

Petras Šakalinis: Lietuvos samariečių bendrija Fabijoniškių skyriuje padeda socialiai remtiniems žmonėms labdara. Su šiuo skyriumi palaikome labai glaudžius ryšius. Džiaugiamės, kad sąskrydyje mus aplankė baronas V.fon Štetenas. Jį lydėjo Nepriklausomybės Akto signataras, Samariečių bendrijos garbės prezidentas Antanas Račas. Aptarėme tolesnius bendradarbiavimo planus tarp Fabijoniškių bendruomenės ir Vokietijos partnerių, kuriuos pažadėjo surasti Vokietijos Bundestago narys baronas fon Štetenas. Beje, svečiui paliko itin gerą įspūdį Fabijoniškių skyriaus stovyklavietė. Jis pažadėjo, kai kitąkart aplankys Lietuvą, būtinai užsuks į Fabijoniškių skyrių.

Kalbėjosi Aldona KAČERAUSKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija