Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 26 d.
Nr.74
(1178)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Šviesių žmonių parapijoje

 

Plokščių klebonas kun. Antanas Urbanavičius
(kairėje) padovanojo vyskupui Juozui Žemaičiui
dailininko Kęstučio Milkevičiaus nutapytą
Plokščių bažnyčios paveikslą.
Iš dešinės: kun. Gvidas Pušinaitis
ir prel. Antanas Maskeliūnas

Vyskupas teikia Sutvirtinimo sakramentą

Gieda Plokščių bažnyčios choristai.
Vargonuoja Edgaras Pilypaitis ir Stasė Piliutienė

Plokštiečiai šv. Mišiose

Gedimino JOKŪBAIČIO nuotraukos

PLOKŠČIAI. Rugsėjo 21-ąją miestelyje lankėsi Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, MIC. Jis buvo parapijiečių sutiktas prie Švč. M.Marijos Vardo bažnyčios šventoriaus vartų. Prieš sekmadienio Sumą vyskupui raportą perskaitė parapijos klebonas kun. Antanas Urbanavičius.

Jis priminė, kad dabartinė medinė 135-erius metus stovinti bažnyčia, statyta klebono kun. Tomo Jankausko rūpesčiu, yra trečioji Plokščiuose ir pirmoji, stovinti ant kalno. Kun. A.Urbanavičius sakė, jog per savo darbo šioje vietoje metus tęsė ankstesnių klebonų pradėtus darbus. Jam teko rūpintis klebonijos remontu (įvedė šildymą, vandentiekį, kanalizaciją), bažnyčios stogo dažymu, naujų grindų pakeitimu, šventoriaus tvarkymu. Šiuo metu, atgavus parapijos pastatus, tikimasi įkurti socialinės paramos centrą, kurį finansuoti pateikta paraiška Olandijos fondams.

Kun. A.Urbanavičius sakė, kad Plokščiai turi labai turtingą istoriją. XIX a. pabaigoje čia lankydavosi žymiausi to meto Europos lituanistai, palikę gilius pėdsakus šioje žemėje. Galbūt todėl ir dabar parapijoje gyvena daug šviesių žmonių. Klebonas geru žodžiu minėjo ir savo pirmtakus kunigus Juozą Adomaitį ir Juozą Frainą, kurie iki šiol prisimenami parapijiečių.

Klebonas susirinkusiesiems papasakojo apie savo pažinties su vyskupu J.Žemaičiu pradžią. Dabartinis Plokščių klebonas pirmąją išpažintį atliko ir Komuniją priėmė Simne, kur tuomet klebonavo tada dar kunigas, o dabar vyskupas J.Žemaitis. Nuo pat pažinties su juo pradžios vaikystėje Plokščių klebonui tai buvo kunigo etalono pavyzdys.

Tai, kad turi sentimentų Plokščiams ir buvusiems bei dabartiniam klebonams, susirinkusieji suprato iš vyskupo kalbos. „Su meile prisimenu buvusį jūsų kraštietį ir kleboną, prieš 20 metų mirusį kunigą Juozą Adomaitį, - sakė vyskupas J.Žemaitis. – Pokariu, jam būnant gimtosios Griškabūdžio parapijos klebonu, o man – seminarijos klieriku, jaučiau didelę jo paramą. Kai tapau Šakių dekanu, nuoširdžiai su juo bendravome. Pablogėjus klebono sveikatai, tekdavo jį pavaduoti, lankyti, globoti. Kunigui mirus, padėjau laidotuves organizuoti. Gerus prisiminimus paliko ir kitas jūsų buvęs klebonas kunigas Juozas Frainas“. Vyskupas sakė puikiai prisimenąs ir dabartinio klebono vaikystę, savo dalyvavimą jo primicijose bei gerus kunigo atsiliepimus apie savo parapijiečius. „Plokščiuose gyvena labai geri žmonės“, - sakydavo kun. A.Urbanavičius savo vyskupui ir tai apibūdindavo parapijiečius. O ganytojui visada būna malonu girdėti apie gerą parapiją.

Vyskupas J.Žemaitis plokštiečiams sakė džiaugiasi, kad vyskupijos ordinaru tapo pamaldus ir išsilavinęs naujas vyskupas Rimantas Norvila, kuris negalėjo šįkart atvykti, todėl perdavė nuoširdžius jo linkėjimus.

Garbusis svečias susirinkusiesiems priminė, kad prieš dešimt metų Lietuvoje lankėsi popiežius Jonas Paulius II. Tai buvo svarbiausios reikšmės įvykis Lietuvos katalikams per visą istoriją. Popiežius tada ragino lietuvius atgaivinti prigesusį tikėjimą, sužlugdytą dorovę. Tačiau praėjus trylikai metų po nepriklausomybės nei tikėjimas atgaivintas, nei dorovė atstatyta. Nors kunigų už tikėjimą į kalėjimus nesodina, parapijiečių į Sibirą netremia, tačiau ir dabar tikėjimui esama daug pavojų. Žiniasklaida Bažnyčios vadovus niekina kaip sovietmečiu. Dar prieš 300 metų prancūzų laisvamaniai paskelbė šūkį: „Šmeižk, šmeižk, vis kas nors prilips“. Tas šūkis labai patinka ir šių dienų mūsų laisvamaniams žurnalistams. Vyskupas priminė liūdnai pagarsėjusį straipsnį „Lietuvos ryte“, kuriame buvo daug melo ir apie jį. Ir iš tiesų daug žmonių, nežinojusių tiesos, tuo rašiniu patikėjo. Vyskupas priminė ir vieną paskutinių laidų televizijoje, kur mestas kaltinimas kunigui, atsisakiusiam su bažnytinėmis apeigomis laidoti avarijoje žuvusį parapijietį. Tačiau jam pačiam paaiškinti, kodėl nelaidojo, neleido. Žuvusiojo žmona aikčioja, jo draugai pasakoja esą tai buvęs geras žmogus, bet nė vienas nepasako visos tiesos. Argi būtų garbinga tyčiotis iš mirusio, negalinčio apsiginti žmogaus nešant jį į bažnyčią, jei jis gyvas būdamas ne tik nelankė bažnyčios, bet ir jos nemylėjo, nenorėjo ir kalbėjo prieš tikėjimą? Bet vėlgi daug žmonių patikėjo laisvamaniais žurnalistais ir pasmerkė kleboną. Vyskupas sakė negalįs tvirtinti, kad visi kunigai yra šventi. Ir jie yra žmonės, ir jie, ir vyskupai, netgi Popiežius eina išpažinties. Bet ir šitą ne visi žino. „Neteisinga apkaltinti nebūtais nusikaltimais visus kunigus, o vieno ar kito klaidas primesti visiems, - sakė vyskupas. – Ne visi žurnalistai yra melagiai, ne visi niekina dorovę, religiją, Bažnyčią. Yra „XXI amžius“, „Kregždutė“, „Katalikų pasaulis“. Bet ar skaitote bent vieną šių leidinių? Juose rasime susirūpinimą gelbėti tautos dorovę, o ne su pasitenkinimu siekti ją žlugdyti“.

Vyskupas J.Žemaitis taip pat priminė apie prieš dešimt metų Popiežiaus Lietuvoje išreikštą susirūpinimą šeimų dorove. Deja, padėtis ir toliau liūdna: kas antra šeima išyra, daug nedarnių, paleistuvystės, nusikaltimų, alkoholizmo ir narkomanijos liūne paskendusių šeimų. Neabejotinai tie okupacijos dešimtmečiai padarė įtaką. Anksčiau juk šeimos buvo tvirtos, Dievo ir Bažnyčios įsakymai joms buvo svarbūs. Bažnyčia visada buvo prieš skyrybas, abortus, rūpinosi tautiečių blaivybe ir dorove, jaunimo skaisčiu auklėjimu. O tai reikalauja pastangų.

Vyskupas, prieš suteikdamas Sutvirtinimo sakramentą, kreipėsi į jaunus žmones, klausdamas: „Ar normalūs tie jaunuoliai, kurie viską, kas tik malonu, sau leidžia, kurie kuria šeimą be Santuokos sakramento, išsigalvoja bandomąsias šeimas?“ Vyskupas jaunimui priminė šeštąjį Dievo įsakymą: „Nepaleistuvauk“. Ir tęsdamas pastebėjo, kad skaistumo nuodėmę padarius nelengva būna prisipažinti Dievo akivaizdoje kunigui išpažintyje. „Bet jei jau suklydai, prisipažink, nes nutylėjimas atves į šventvagišką išpažintį“, - sakė vyskupas. Jis taip pat kreipėsi į tėvus sakydamas, kad tikėjimas ir dora yra daug brangesni už visokias medžiagines vertybes, bei kvietė nepamirši, kad, ir gavus Sutvirtinimo sakramentą, negalima pamiršti maldos, bažnyčios, išpažinties, siekti ir toliau būti ištikimais Bažnyčios nariais, lankyti tikybos pamokas.

Po šv. Mišių vyskupas bei kartu lankęsis generalvikaras mons. prof. dr. Vincas Jonas Bartuška suteikė Sutvirtinimo sakramentą 70-iai jaunuolių iš Plokščių ir aplinkinių parapijų.

Klebonas, atsidėkodamas vyskupui už apsilankymą, padovanojo dailininko Kęstučio Milkevičiaus nutapytą Plokščių Švč. M.Marijos Vardo bažnyčios paveikslą, o parapijiečiai bei seniūnė Laima Miliūnienė – po puokštę gėlių.

Kartu su vyskupu ir generalvikaru sekmadienį lankėsi ir Šakių dekanas prel. Antanas Maskeliūnas, kaimyninių Gelgaudiškio, Lukšių ir Ilguvos parapijų klebonai kunigai Alfredas Nenius, Gvidas Pušinaitis ir Romualdas Vaičiulaitis. Sumos šv. Mišiose Plokščių bažnyčios choristams talkino Edgaras Pilypaitis iš Gelgaudiškio.

Romas BACEVIČIUS

Taip atrodė nebaigta statyti Sutkų bažnyčia
prieš 15 metų

Taip ji atrodo dabar

Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

Labai dėkoju visiems,

kurie padedate atstatyti prieš karą pradėtą ir iki stogo pastatytą Sutkų bažnyčią. Jūsų dėka išmūrijome vidinę sieną, pastatėme bokštą, uždengėme stogą.

Laukia tolesni darbai: durys, langai, grindys, lubos…

Iš anksto dėkingas, kad Dievas per jus padės mums užbaigti bažnyčios atstatymo darbus.

Sąskaita Sutkų bažnyčiai atstatyti:
AB Hansa LTB,
Šakių KAC,
banko kodas 73000,
sąsk. Nr. 10002581388.

Kun. Antanas URBANAVIČIUS,

Plokščių ir Sutkų klebona

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija