Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 26 d.
Nr.74
(1178)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ar išdygs antrasis naftos gręžinys Kintuose?

Lietuvos žalieji iš tolo mato Baltijos jūroje naftos gręžinį D-6, kuris tikriausiai greitai pradės veikti. Kodėl jie nemato, kiek naftos gręžinių Žemaitijos krašte siurbia aukščiausios kokybės lietuvišką naftą? Kodėl Lietuvos Respublikos kairiųjų partijų sudaryta Vyriausybė nesirūpina, kad lietuviška nafta patektų į rajonų katilinių talpyklas ar į „Mažeikių naftą“? Bet valdžia geriau parduoda licencijas monopolistams, pavyzdžiui, T.Hasoltonui ir kitiems. O patys perkame blogos kokybės ir brangią naftą iš Rusijos. Lietuviška nafta turėtų būti vežama į „Mažeikių naftos“ įmonę ir perdirbama į benziną, dyzeliną ir kitus naftos produktus. Tada galėtų žemdirbiai gauti pigesnio kuro žemės ūkio darbams, juo būtų aprūpinamos transporto įmonės.

Visoje Žemaitijoje naftos gręžiniai auga kaip grybai po lietaus, šimtus tūkstančių tonų naftos monopolistai cisternomis išveža į Latvijos uostą Liepoją, o iš ten laivais - į Lenkiją. Mūsų nafta būtų galima aprūpinti visas Lietuvos katilines ir gyventojus, kurie turi įsirengę skysto kuro krosnis, kurios jau daugiau kaip dešimt metų rūdija dėl brangaus krosninio kuro. Nemato nei gamtos apsaugos inspektoriai, nei žaliųjų organizacija, nei apskričių administracijos, nei rajonų savivaldybių Tarybų deputatai, kad lietuviška nafta išvežama, o gamtinės dujos keliasdešimt kartų penkių-septynių metrų aukščio liepsnomis paleidžiamos dūmais į orą.

Neseniai išdygo naftos gręžinys Šilutės rajono Svencelės kaime, prie pat Kuršių marių kranto. Teisingai elgiasi Kintų gyventojai, kad poilsio aikštelės neatiduoda monopolistams siurbti naftą. Šie monopolistai klesti, tikrai lietuviams nuvilks paskutines kelnes ir pilnomis kišenėmis išvažiuos ten, iš kur atvyko. O mūsų geologai vėl ieškos, kur rasti naftos užsieniečiams.

Praeis metai, atsiras tokių valdžios vyrų, kurie kaltins, kad iššvaistyti milijonai lietuviškos naftos gavyboje. Bet šiame amžiuje iššvaisčiusieji milijonus dolerių ar litų išlieka nenubausti, tad gali atsitikti, kad ir lietuviškos naftos švaistūnai atsakys: kaltų nėra.

Pranas VIRKŠAS

Klaipėda

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija