Atnaujintas 2003 m. rugsėjo 26 d.
Nr.74
(1178)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Naminio sūrio šventė

Liepalotų kaimo moterys prie savo sūrių

Moterys ir vyrai sūriais dengia stalą

Tokia „skani“ šventė rugpjūčio 16-ąją buvo surengta Šakių seniūnijos Ritinių kaime. Kaip ir prieš ketvertą metų, pagrindinė jos organizatorė – vietos Laisvalaikio centro direktorė Zita Ilgūnaitienė. Ši šventė – jau ketvirtoji iš eilės, tradiciškai rengiama rugpjūčio viduryje.

Šįkart gausių žiūrovų ir vertinimo komisijos „teismui“ savo gaminius pateikė per keturiasdešimt šeimininkių: visai jaunų ir pagyvenusių. Renginiui vadovavo gaspadinė ir gaspadorius – Briedžių kultūros namų direktorė Virginija Snudaitienė ir AB „Šakių vandenys“ darbuotojas Romas Gecevičius. Laisvalaikio centro, kuriame buvo eksponuojami sūriai, vestibiulį puošė tautodailininkių šakiečių Jūratės Šnipienės, Saulenos Valatkaitienės ir Audronės Adomaitienės darbai – pintų šiaudų sodai. Tautodailininkas Petras Deltuva prekiavo mediniais šaukštais, šakutėmis, mentelėmis. Šeimininkams ir svečiams koncertavo Slavikų seniūnijos kultūros namų kaimo kapela, vadovaujama paties seniūno Vidmanto Sprainaičio ir kultūros namų direktorės Renatos Baltrušaitienės, bei Liepalotų moterų ansamblis (vadovė Verutė Litvinienė).

Šventei prasidėjus, buvo pasveikinta jos organizatorė Zita Ilgūnaitienė, nes ji kaip tik minėjo savo darbo kultūros baruose dešimtmetį (beje, tokią pačią sukaktį šventė ir slavikietė R.Baltrušaitienė). Jas sveikino ne tik saviveiklininkai, bet ir Šakių seniūnijos vadovas Alfonsas Jakas. O Gaspadorius ir Gaspadinė negailėjo kaimiško humoro: ir mįsles minė, ir anekdotus pasakojo, ir priminė ne tik sūrio gamybos, bet ir suvalkietiško turgaus istoriją. Teisingiausiai ir greičiausiai atsakę į visas jų užduotis šventės dalyviai buvo apdovanoti Lukšių UAB „Uriga“ gamybos glaistytais sūreliais.

Vertinimo komisija išrinko gražiausius, vaikiškus, moteriškus ir vyriškus sūrius. Vaikų išrinktas Daivos Guogaitės pagamintas sūris buvo perduotas Šakių vaikų globos nameliams. Reginos Valtienės suslėgtas moteriškiausias sūris paskirtas Šakių senelių globos namams. Romutės Smirnovaitės suslėgtas sūris keliaus į Gelgaudiškio pagalbinę internatinę mokyklą.

Gražiausių sūrių autorės apdovanotos įvairiais prizais.

Ilgai dar sukosi poros, grojant svečiams muzikantams, buvo vaišinamasi šašlykais, sūriu, alumi. Pasak Z.Ilgūnaitienės, kitąmet būtinai bus surengta penktoji Kaimiško sūrio šventė.

Algimantas KRAPAVICKAS

Ritiniai, Šakių rajonas

Gedimino JOKŪBAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija