Atnaujintas 2003 m. spalio 1 d.
Nr.75
(1179)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Suteikianti šviesą kitiems

Bronius VERTELKA

Docentė Genovaitė Jusaitienė nelaimės atveju suteikia
pagalbą ir naktį

Ant spintelės prie akių ligų gydytojos durų - pluoštelis laikraščių ir krūvelė obuolių. Tai į darbą atneša docentė Genovaitė Jusaitienė. Medicinos daktarei malonu matyti, jeigu laukiantys pas ją priėmimo veltui neleidžia laiko ar skanauja pačios sode skintus vaisius.

Darbe vadovaujasi Vydūno mintimi

48 metų akių gydytojos darbo patirtį turinčiai G.Jusaitienei teko stažuotis Berlyne, Greifsvalde, Magdeburge, Drezdene. Docentė yra tarptautinės Žiržbergo akių ligų gydytojų, kalbančių vokiškai, draugijos pirmininkė. Pajiešmeniuose gyvenanti medicinos daktarė recenzuoja savo kolegų mokslinius darbus, rašo apie juos atsiliepimus, skaito pranešimus šalies akių ligų specialistams.

Pasvalio konsultacinėje poliklinikoje dabar dirbančiai mokslininkei teko bendrauti su tokiais medicinos milžinais, kaip prof . Marijonas Krištopaitis, Mykolas ir Algimantas Marcinkevičiai, doc. Misiūra. Jie buvo itin atidūs pokario studentams.

Dirbdama G.Jusaitienė remiasi Vydūno mintimis, jog tikras žmoniškumas yra ir dieviškumas, ir žmoniškumas kartu. „Ligoniui svarbiausia - gydytojo dėmesys ir šiluma. Jeigu jauti, kad jis psichologiškai tavimi nepasitiki, tai neverta ir pradėti tokio gydyti“, - teigė gydytoja G.Jusaitienė.

Vietoje humanitarinių studijų - medicinos

Genovaitės tėvai buvo apsišvietę žmonės. Tėvas buvo logiškai mąstantis vyras, mama - geraširdė. Jie sau užsakydavo „Ūkininko patarėją“, savo vaikams - „ Šaltinėlį“ . Turbūt tokie vieninteliai leidiniai atkeliaudavo į Pajiešmenius.

Vaikystėje Genovaitė labai mėgo literatūrą. Mergaitei neblogai sekdavosi rašyti rašinius, nesunkiai rimuodavo. Nuo Pajiešmenių iki Pasvalio buvo aštuoni kilometrai, todėl gimnaziją, padedama brolio, baigė Radviliškyje. Auklėtoja Danutė Navickaitė, patyrusi pedagogė, buvo geriausia patarėja, kokį tolesnį kelią rinktis Genovaitei. „Tu privalai būti gydytoja, bet ne lietuvių kalbos mokytoja“,- sakė ji.

Studijuojant Vilniaus universitete, Genovaitei ne kartą teko badauti. Vėliau tai atsiliepė jos sveikatai.

Kandidatinė disertacija - aplenkiant aspirantūrą

Universitete buvo dėstytojų, kurie maitino studentus. Su ypatinga simpatija G. Jusaitienė prisimena savo mokslinę vadovę Mariją Horodničienę. Ji buvo oftalmologė. Ši moteris ir paskatino Genovaitę rašyti kandidatinę disertaciją nebaigus aspirantūros. Tai reiškė, jog, išskyrus dvi savaites, duotas literatūrai rinkti, daugiau jokių lengvatų neturėsianti. Teko dirbti savaitgaliais, naktimis. Jau turėjo šeimą, buvo nestiprios sveikatos. Apgynusi kandidatinę disertaciją, nelipo karjeros laiptais. Genovaitei labiau patiko praktinis darbas, operacijos. Dirbo su studentais.

Pirmosios operacijos buvo sunkiausios

G. Jusaitienė iki smulkmenų prisimena tą dieną, kai jai buvo patikėta savarankiškai operuoti. Tuomet ji buvo palatos gydytoja. Atvežė ligonį, kuriam į akį buvo patekęs metalinis krislas. Vyriškio laukė rimta operacija. Genovaitė nuramino, jog jį operuos profesorė. Šis užsispyrė, jog leisis daryti akies operaciją tik jai pačiai. Tai išgirdusi, jauna gydytoja apstulbo. Profesorė sumišusią kolegę nuramino: „Genute, nieko blogo neatsitiks, tik tau reiks visiškai nebijoti“. Pati profesorė atliko daugiau kaip 50 proc. sudėtingiausio darbo, tačiau girdint ligoniui ji gyrė Genovaitę: „Matot, kaip iš jūsų akies gydytoja pašalino svetimkūnį“.

Grįžo į gimtuosius namus

Į Pajiešmenius docentė grįžo Atgimimo metais. Jaukiai sutvarkė gimtųjų namų aplinką. Medicinos daktarė sutiko dirbti akių ligų gydytoja Pasvalyje be atlyginimo. Laukdami, kol priims, pacientai nesijaudina. Jie žino, kad neliks nė vienas neapžiūrėtas ar išklausytas. Kilus rimtesniam reikalui, naktį beldžiasi į gydytojos namų duris. Niekada jos nebuvo užtrenktos pagalbos prašančiam. Menu, literatūra, muzika, istoriniais dalykais besidominčią medicinos daktarę pasvaliečiai išrinko rajono Tarybos nare. G. Jusaitienei patikėtos Kultūros komiteto pirmininkės pareigos.

Sėlių bendrijos pirmininkės G. Jusaitienės rūpesčiu atgimsta gyvenimas Pajiešmeniuose. Nemažai ji įdėjo triūso, kad čia vyktų gegužinės pamaldos. Į tokią veiklą aktyviai įsijungus Krinčino bažnyčiai, jose giedodavo iki 20 vaikų. Po pamaldų būdavo dainuojamos etnografinės dainos. Pačių susikurta šventė sutraukdavo 60-70 žmonių. Tai parodė, kad galima suburti bendruomenę, sušildyti žmonių širdis, įkvėpti jiems dvasios gėrio. „Šviesuolių mūsų kaime yra žymiai daugiau, tik jų nesimato, apie juos niekas nekalba“,- teigė akių ligų gydytoja docentė G.Jusaitienė.

Pajiešmeniai, Pasvalio rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija