Atnaujintas 2003 m. spalio 1 d.
Nr.75
(1179)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Paroda teigia pažangą ir įvairovę

Benjaminas ŽULYS

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas (kairėje) ir
žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis atidarė
parodą “Agropanorama 2003”

Devintą kartą Kauno rajone, Noreikiškėse, vyko Žemės ir miškų ūkio paroda, pavadinta „Lietuvos agropanorama 2003“. Jos akcentai – žemės, miškų ir komunalinio ūkio technika, trąšos ir augalų apsaugos priemonės, ekologiški produktai, daržininkystės, sodininkystės ir gėlininkystės auginimo, priežiūros technologijos, vaismedžiai bei dekoratyviniai augalai, žemės ūkio mokslo, mokymo bei konsultavimo įstaigų paslaugos ir kt.

Parodos atidaryme kalbėjo Lietuvos Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis, kiti svečiai, renginio orgaizatoriai ir šeimininkai. Jie pastebėjo, kad ši paroda tradiciškai vainikuoja šių metų rudens darbų pabaigą. Ypač svarbu, kad paroda vyksta kone pačiose Lietuvos priėmimo į Europos Sąjungą išvakarėse. Tad ateityje mūsų laukia daug svarbių, reikšmingų darbų. Tam Lietuvos kaimas rengėsi ne vienerius metus ir dabar nenuleidžia rankų. LŽŪU Aplinkos instituto direktorė Vida Rutkovienė pabrėžė ekologinio ūkininkavimo svarbą, pakvietė ūkininkus, žemės ūkio bendroves toliau plėtoti ekologinį ūkininkavimą. Šia linkme jau nemažai nuveikta ir toliau einama į priekį sparčiu žingsniu. Štai jei dar pernai šalyje gyvavo apie 400 ekologinių ūkių, tai šiemet jau - apie 700. Veikia 16 ekologinės produkcijos perdirbimo įmonių, kurios į prekybos tinklą pateikia apie 130 rūšių įvairių produktų.

Taip pat reikia toliau skatinti žemės ūkio kooperatyvų steigimą, plėtoti jų veiklą.

Paroda užima apie 2000 kvadratinių metrų, o jos gausa bei įvairovė maloniai stebina dažną joje apsilankiusįjį. Kaip kalbėjo ūkininkas iš Šiaulių rajono, kai kurios kitos plataus masto Lietuvoje organizuojamos parodos ne kiekvienam ūkininkui ar smulkesnei žemės ūkio bendrovei yra prieinamos, pasiekiamos, nes tai brangiai kainuoja. Noreikiškėse veikiančios parodos ūkininkams, amatininkams, verslininkams yra prieinamesnės, todėl čia tiek daug dalyvių bei lankytojų. Renginio organizatoriai priminė, kad pirmojoje tokioje parodoje apsilankė apie 5000 žiūrovų, dabar jau dešimteriopai daugiau. Ir dalyvių gausa gana didelė.

Vien įvairių firmų, bendrovių, kitų organizacijų bus apie pustrečio šimto, o amatininkų, atskirų verslininkų susidarys apie pustrečio šimto. Tai suprantama, nes paroda vis labiau populiarėja, į ją dalyviai bei lankytojai suvažiuoja iš visos Lietuvos. Pavyzdžiui, parodos lankytoja Gražina atvyko iš Vilkaviškio rajono, čia ji pirko iki šalnų duodančias derlių avietes. Moteris sakė, kad ji – retesnių augalų mėgėja, o parodoje išties yra ką pasirinkti.

Įdomų preparatą demonstravo firmos „Rolekspa“ vadovas Juozas Kvietkauskas. Tai - „Zuikbaidys“. Anot šio preparato išradėjo, pakanka juo patepti vaismedžio liemenį, ir jokie kiškiai ar kiti graužikai medelio nepuls, lenks jį iš tolo.

Bene daugiausia dėmesio parodoje susilaukė vaismedžių sodinukų, dekratyvinių krūmų, gėlių augintojai. Viržių medelyno darbuotojai nuo Amalių pardavinėjo rododendrus, kitokių augalų sodinukus. Jie į medelyną atkeliavo iš Vokietijos ir dabar medelyne pratinami prie mūsų gamtinių sąlygų. Taip šeimininkams patogiau auginti. Tie augalėliai kainuoja nuo keliolikos iki kelių šimtų litų. O bitininkas Algirdas Amšiejus realizavo žemaūgius abrikosus, šilauoges, gervuoges, riešutmedžius, Lena Valansevičienė - braškės ir avietės hibridą ir kt.

Parodoje ypač gausus buvo technikos parkas, kuriame puikavosi galingi javų dorojimo ir kitokie kombainai, traktoriai, žemės ruošos padargai. Naujas akcentas - keli nauji lengvieji automobiliai. „Gamega“, „Lytagra“, „Radviliškio žemės ūkio mašinos“ ir kitos bendrovės parodoje demonstravo kas ką turėjo geresnio, reikšmingesnio Lietuvos kaimui. Ir visur būriavosi žmonės, nes daug kam buvo įdomu.

Labai gausi šioje parodoje buvo šviečiamoji programa. Jei dar praeitą pavasarį vykusioje parodoje „Ką pasėsi...“ buvo surengta apie 40 įvairių seminarų, pasitarimų, tai šiuokart - apie 70. Tematika labai plati, įvairi. Tai - stojimo į Europos Sąjungą ypatumai ir gyvavimas joje, ekologinis ūkininkavimas, agrarinė aplikosauga, vaistinių augalų perspektyvos Lietuvoje, kitkas.

Net 35 parodos dalyviai buvo apdovanoti parodos, Žemės ūkio ministerijos medaliais, diplomais. Vienokį ar kitokį apdovanojimą pelnė Bariūnų žemės ūkio bendrovė, AB „Lytagra“, Lietuvos ūkininkių draugija, Lietuvos žemdirbystės institutas, ūkininkė Roma Mačienė, kiti parodos dalyviai.
Noreikiškės, Kauno rajonas

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija