Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Būkime ištvermingi
šiuolaikinių iššūkių akivaizdoje

Lietuvos vyskupų laiškas kunigams, vienuoliams,
katechetams ir visiems tikintiesiems

Jėzus Kristus savo sekėjams yra palikęs aiškų testamentą: jie persekiojo mane, persekios ir jus. Apaštalai nenoriai klausėsi šių Išganytojo žodžių. Dažnai ir mes esame panašūs į anuos mokinius, kurie iš pradžių kratėsi net minties apie galimus išbandymus. Būdami Kristaus misijos tęsėjais, turime ramiai susitaikyti su mintimi, kad patiriami smūgiai, kad ir kokie neteisėti ir skaudūs jie būtų, yra mūsų krikščioniško gyvenimo bei tarnystės dalis. Mums tenka išbandymai, nepalyginti menkesni už pirmųjų amžių krikščionių ar XX amžiaus tikėjimo liudytojų kančias. Kiekvieno laiko tikintiesiems privalu garbingai ir oriai atremti jiems skirtus iššūkius. Žinome, kaip nelengva jums savo parapijose, bendruomenėse, klasėse kalbėti apie viešai metamus kaltinimus Bažnyčiai, komentuoti paskleistus tikrus ar išgalvotus faktus. Todėl išpuoliams nesiliaujant, norime šiuo laišku ne tik sustiprinti jus tikėjime, bet ir paaiškinti kai kuriuos plačiai svarstomus teiginius.


Pagyvenusių žmonių dieną „Bočių“ mitinge pensininkai skundėsi
vargana dalia

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Spalio 1-oji paskelbta Pagyvenusių žmonių diena. Iš pat ryto per radiją pagyvenusius žmones pasveikino Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas ir socialinės apsaugos ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Toks dėmesys nieko nekainuoja, niekam neįpareigoja. Pagyvenę žmonės sveikinimais nepasitenkino ir išėjo į mitingą prie Vyriausybės rūmų. Vienas po kito prie mikrofono ėjo pensininkai ir skundėsi savo vargana dalia. Vyriausybė paskyrė lėšų mažoms pensijoms padidinti, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tepridėjo po vieną – penkis litus. Pensijų dydis nepriklauso nuo darbo stažo. Atimtos transporto lengvatos. Už sveikatos tyrimus reikia susimokėti. Rubliniai indėliai negrąžinami, kompensacijos už žemę – taip pat. Tuo tarpu Sodra baigė statytis prabangius rūmus, didina darbuotojų skaičių, kelia jiems atlyginimus.


„Statantys už taiką
lošia be pralaimėjimo“

Audrius Matonis

Kažkas pasakė: „Tebūnie taika!“. Kažkas galingas ir įtakingas, nes taikos angelo sparnas iš tiesų palietė Lietuvos politinę areną. Taikos arenos adresas - Daukanto aikštė 3, Lietuvos Respublikos Prezidentūra.

Taikos sezono pradžia – naujasis rudens politikos sezonas.

Įtampos gijos, dar visai neseniai įvairiomis kryptimis besidriekusios iš Prezidentūros, vos per keletą savaičių sutrūkinėjo ar virto žaismingomis garbanėlėmis.


Dviguba laikysena – labai neatsargi

Atviras laiškas Seimo Socialdemokratų frakcijai

Kelių Seimo valdančiosios daugumos parlamentarų kelionė pas Aleksandrą Lukašenką Seimo kanceliarijos skirtu automobiliu rodo, kad, nepaisant bandymų atsiriboti, šis vizitas vyksta tyliai laiminant Seimo Socialdemokratų frakcijai ir jos vadovams.

Esu įsitikinusi, kad dviguba laikysena A. Lukašenkos režimo atžvilgiu yra labai neatsargi, gali turėti neigiamų pasekmių Lietuvai. Suprasdama, kad A. Lukašenkos saviizoliacija yra naudinga pačiam režimui ir kad bendravimas su Baltarusijos visuomene yra ypatingos svarbos, šį vizitą, jo pobūdį vertinu itin neigiamai. Nėra jokių abejonių, kad vizitas bus pateikiamas kaip didelė dabartinės Baltarusijos valdžios pergalė, kad jis bus panaudotas propagandai ir gali sukelti sutrikimą baltarusių opozicijos gretose, nes iki šiol Lietuva buvo matoma kaip stipri atrama kovoje prieš režimą.


Kreipimasis į Lietuvos
krikščionis demokratus

Kreipiamės į jus kaip bendraminčius, kuriems rūpi, kokią alternatyvą sugebėsime pasiūlyti dabartiniam nevilties ir socialinės neteisybės prisipildžiusiam visuomenės būviui. Tikime, kad Krikščioniškųjų demokratų frakcijos veikla taps svarbiu postūmiu krikščioniškosios demokratijos vertybes išpažįstančių politikų santalkai Lietuvoje.

Neturime teisės gyventi praeities nesutarimais, bet privalome telktis kovai už mūsų valstybę, už tvirtus mūsų visuomenės vertybių pamatus. Šiandien nėra prasmės ginčytis dėl praeities klaidų, tikrų ir tariamų tarpusavio nuoskaudų. Tvirtai tikime, kad, nepaisant atskirų nuostatų skirtumų, daug daugiau dalykų mus jungia nei skiria. Taip pat ir Europos liaudies partijos pavyzdys rodo, kokia galinga jėga gali tapti krikščioniškosios demokratijos ir konservatizmo lydinys. Todėl kviečiame jus glaudžiai bendradarbiauti su Tėvynės sąjunga ir jos Krikščioniškųjų demokratų frakcija renkantis santalkos kelią.


Atviras laiškas keturiems Seimo nariams,
vykusiems į Baltarusiją liaupsinti Lukašenkos režimo

B.Bradauskui, V.Orechovui, V.Einoriui, V.Baravykui

Sužinojusi iš žiniasklaidos apie keturių Seimo narių išvyką į Baltarusiją, noriu viešai jų paklausti:

Ar jiems buvo žinoma, kad A.Lukašenkos režimo gynybos ministro pavaduotoju dirba vienas Sausio 13-osios žudynių organizatorių, atsakingas ir už mano dukters Loretos Asanavičiūtės nužudymą, Uschopčikas?

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija