Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pagyvenusių žmonių dieną „Bočių“ mitinge pensininkai skundėsi
vargana dalia

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Spalio 1-oji paskelbta Pagyvenusių žmonių diena. Iš pat ryto per radiją pagyvenusius žmones pasveikino Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas ir socialinės apsaugos ministrė Vilija Blinkevičiūtė. Toks dėmesys nieko nekainuoja, niekam neįpareigoja. Pagyvenę žmonės sveikinimais nepasitenkino ir išėjo į mitingą prie Vyriausybės rūmų. Vienas po kito prie mikrofono ėjo pensininkai ir skundėsi savo vargana dalia. Vyriausybė paskyrė lėšų mažoms pensijoms padidinti, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tepridėjo po vieną – penkis litus. Pensijų dydis nepriklauso nuo darbo stažo. Atimtos transporto lengvatos. Už sveikatos tyrimus reikia susimokėti. Rubliniai indėliai negrąžinami, kompensacijos už žemę – taip pat. Tuo tarpu Sodra baigė statytis prabangius rūmus, didina darbuotojų skaičių, kelia jiems atlyginimus.

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus miesto pirmininkas Petras Šakalinis perskaitė rezoliuciją „Dėl pensininkų ekonominės padėties“, priimtą rugsėjo 10 dieną per susirinkimą. Rezoliucija išsiųsta Lietuvos Respublikos prezidentui Rolandui Paksui, Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui, Ministrui pirmininkui Algirdui Brazauskui, Europos komiteto prie Lietuvos Vyriausybės generaliniam direktoriui Petrui Auštrevičiui.

Rezoliucijoje įvardijama dabartinė pensininkų būklė, reikalaujama ją pagerinti. Rašoma: „Šiuo metu pensijų dydis ženkliai mažesnis už pragyvenimo lygį ir dirbančiųjų įneštą indėlį įvairių mokesčių pavidalu. Primintina tai, kad iš pensininkų uždirbtų pinigų iki jiems išeinant į pensiją kaupėsi Sodros biudžetas. Ta pati padėtis ir dabar – dalis mokos fondo darbovietėse atiduodama Sodrai rezerviniam pensijų fondui sudaryti ir dar tam tikras procentas tiesiogiai iš dirbančiojo gaunamo atlyginimo. Kadangi tai yra draudimas, susijęs su darbuotojo socialiniais reikalais, tai ir jame sukauptos lėšos turėtų būti naudojamos tiems tikslams. Tačiau toli gražu taip nėra. Gana didelės sumos iš Sodros biudžeto panaudojamos bedarbių problemoms spręsti. Tai kodėl valstybė, imdama iš darbuotojų pajamų mokestį, nedaro tuo tikslu atitinkamų įnašų?!

Dabartiniu metu vidutinė mėnesinė pensija – 300 litų (vidutinis dirbančiojo mėnesinis atlyginimas 1100 litų). Minimaliausios gyvenimo išlaidos: buto šildymas apie 120 Lt (40 kv. m. gyv. ploto x 3 Lt = 120 Lt), karštas ir šaltas vanduo apie 32 Lt (1m3 x 10,23 Lt+1m3 x 4,12 Lt+17,66=32,01 Lt), elektros apšvietimas apie 16 Lt (60 kwh x 0,26 Lt = 15,60 Lt), ryšių paslaugos (telefonas) apie 30 Lt, komunalinės paslaugos (įvardijamos kaip kitos) apie 10 Lt – ir iš viso susidaro apie 178 Lt. Pensininkui lieka maistui ir kitiems butiniams bei kultūriniams reikalams apie 300-178=122 Lt, t.y. 122:30=4 Lt per dieną. Teužtenka tik kukliai prasimaitinti, aprangai, gydymui, kuris mokamas, vaistams, kurių niekas dykai neduoda, ir kitiems neišvengiamiems dalykams nebelieka nieko.

Akivaizdu, kad padėtis kritiška ir jai ištaisyti Vyriausybė skubiai privalo imtis reikalingų priemonių“.

Pasibaigus mitingui, grupė jo dalyvių pateko į Vyriausybės rūmus. Juos priėmė ir reikalavimus išklausė Priimamojo vedėjas Remigijus Mikalauskas, Ministro Pirmininko patarėja Virginija Šidlauskienė, Vyriausybės kanceliarijos Darbo ir socialinių reikalų skyriaus vedėjas Stanislovas Trilikauskis.

LPS „Bočiai“ pirmininkas P.Ruzgus įteikė konkrečiai surašytus reikalavimus, tokius pat, kokius žmonės išsakė mitinge. Buvo pasiūlyta pensijų apskaičiavimo formulė: maistas ir apranga, būsto išlaikymas, gydymas ir vaistai, kultūros poreikiai.

Vyriausybės atstovai atidžiai išklausė pensininkus ir šiek tiek paguodė. Kitais metais pensijų draudimui numatoma skirti 250 mln. litų. Bus iš ko padidinti ir bazinę pensiją, ir draudžiamąsias pajamas. Vidutiniškai pensijos turėtų padidėti 20-25 litais per mėnesį. Be to, kitąmet jau būsime Europos Sąjungos nariai. Jeigu ūkio reikalai klostysis palankiai, jeigu bus surenkama daugiau mokesčių, gal dar papildomai atsiras pinigų pensijoms didinti. Kol tai įvyks, patarta patiems vienas kitą remti ir globoti. Taip pat pripažinta, kad Lietuvoje susidarė didelė socialinė atskirtis. „Skęstančiųjų gelbėjimas – jų pačių reikalas“. Ši iš sovietmečio laikų atėjusi frazė, regis, tebegalioja ir šiandien.

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija