Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dviguba laikysena – labai neatsargi

Atviras laiškas Seimo Socialdemokratų frakcijai

Kelių Seimo valdančiosios daugumos parlamentarų kelionė pas Aleksandrą Lukašenką Seimo kanceliarijos skirtu automobiliu rodo, kad, nepaisant bandymų atsiriboti, šis vizitas vyksta tyliai laiminant Seimo Socialdemokratų frakcijai ir jos vadovams.

Esu įsitikinusi, kad dviguba laikysena A. Lukašenkos režimo atžvilgiu yra labai neatsargi, gali turėti neigiamų pasekmių Lietuvai. Suprasdama, kad A. Lukašenkos saviizoliacija yra naudinga pačiam režimui ir kad bendravimas su Baltarusijos visuomene yra ypatingos svarbos, šį vizitą, jo pobūdį vertinu itin neigiamai. Nėra jokių abejonių, kad vizitas bus pateikiamas kaip didelė dabartinės Baltarusijos valdžios pergalė, kad jis bus panaudotas propagandai ir gali sukelti sutrikimą baltarusių opozicijos gretose, nes iki šiol Lietuva buvo matoma kaip stipri atrama kovoje prieš režimą.

Nemažai daliai Lietuvos visuomenės nėra tas pat, kokia valstybė yra vos už trisdešimties kilometrų nuo Lietuvos sostinės, todėl valdančioji Socialdemokratų frakcija, kurios atstovai vizituoja demokratinio pasaulio nepripažįstamą Baltarusijos parlamentą, turėtų atsakyti į šiuos itin svarbius klausimus:

Ar Broniaus Bradausko vadovaujama delegacija susitikimuose su Baltarusijos valdžios atstovais iškels be žinios dingusių Baltarusijos opozicijos lyderių klausimą? Tenka priminti, kad į Lietuvos Seimą yra kreipęsi dingusiųjų žmonos ir motinos, prašydamos Lietuvos parlamentarų pagalbos.

Ar B. Bradauskas ir jo palydovai domėsis vienas po kito uždaromais nepriklausomais, A. Lukašenkos režimui oponuojančiais leidiniais?Ar aplankys vienintelio baltarusiško licėjaus, nuo šių metų likviduojamo, moksleivius, protestuojančius Minske?

Ar Lietuvos Seimo socialdemokratai, viešėdami Minske, susitiks su savo kolegomis Baltarusijos socialdemokratais, esančiais opozicijoje dabartinei valdžiai?

Ar susitikimuose su Nacionalinio susirinkimo atstovais bus keliamas atvirų, laisvų ir demokratiškų rinkimų klausimas?

Tikėdama, kad šios problemos yra ir Seimo socialdemokratų, didele dalimi šiandien atsakingų už Lietuvos užsienio politiką, rūpestis, laukiu nuoširdžių ir nedviprasmiškų atsakymų.

Rasa JUKNEVIČIENĖ,

Lietuvos Respublikos Seimo grupės ryšiams su Baltarusijos XIII šaukimo Aukščiausiąja Taryba ir demokratinėmis jėgomis pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija