Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Šventojo Tėvo malda Aušros Vartuose

Dailininkės Aušros Teresės
Tuminaitės-Kučinskienės
paveikslas, skirtas Popiežiaus
apsilankymui Lietuvoje atminti

Vilnius. Gausūs Aušros Vartų maldininkai, kopdami į koplyčią, negali nepastebėti prieš mėnesį atsiradusio ir sieną puošiančio paveikslo, kuriame pavaizduotas Aušros Vartuose besimeldžiantis popiežius Jonas Paulius II.

Pakalbinome Vilniaus Šv. Teresės ir Aušros Vartų Švč. M.Marijos, Gailestingumo Motinos koplyčios kleboną mons. Edvardą Rydziką. Jis mielai pasakojo: „Vykdant popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymo Lietuvoje dešimtmečio programą, rugsėjo 6 dieną Aušros Vartuose taip pat vyko pamaldos, kuriose dalyvavo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, apaštalinis nuncijus arkivyskupas dr. Peteris Stefanas Zurbrigenas. Prieš dešimt metų Šventasis Tėvas, stovėdamas Aušros Vartų koplyčioje, kalbėjo:

„Ši Aušros Vartų šventovė jau daugel amžių kiekvieną dieną mato daug maldininkų, atnešančių Gailestingumo Motinai savo džiaugsmus ir rūpesčius. Dėl to šie Vartai tapo ypatinga susitikimų su Kristaus ir Bažnyčios Motina, viso krašto tikinčiųjų vienybės vieta. Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos ir kitų šalių krikščionys susiburia, kad Mergelės Marijos akivaizdoje kaip broliai ir seserys pasidalytų tuo pačiu tikėjimu, viena viltimi ir tikrąja meile.

Vatikane yra Lietuvių koplyčia, kurią puošia toks pat paveikslas kaip ir čia. Iš ten Petro įpėdinis mintimis dažnai jungiasi prie maldos, kuri šioje vietoje kyla į Dievą. Šiandien, mano apaštalinės kelionės į Baltijos kraštus pradžioje, džiaugiuosi, kad čia esu ne tik dvasia, bet ir kūnu. Kaip Visuotinės Bažnyčios Ganytojas, jūsų maldų lydimas, ateinu sudėti į motiniškas Marijos rankas savo padėką ir prašymus“.

Rugsėjo 6-ąją, pakviesti kardinolo A.J.Bačkio, visi kartu sukalbėjome ir apmąstėme pernai Jono Pauliaus II įvestus rožinio Šviesos dalies slėpinius, dėkodami Dievui už Šventąjį Tėvą, jungėmės prie jo ganytojiškų maldos intencijų.

Po rožinio maldos, kardinolo baigiamojo žodžio ir palaiminimo paprašėme kardinolą atidengti paveikslą, skirtą Popiežiaus apsilankymui atminti. Choristams giedant Marijai skirtas giesmes, tai ir buvo padaryta.

Paveikslas atliktas batikos technika. Jo autorė – profesionali dailininkė tekstilininkė Aušra Teresė Tuminaitė-Kučinskienė, labai nuoširdi, praktikuojanti katalikė. Tai ne pirmas jos darbas religine tematika. Žinomi batikos darbai: „Visatos Kūrėjas“, „Pasaulio Motina“, „Lietuvos Madona“ ir kt.

Be to, Popiežiaus apsilankymo dešimtmečio ir jo 25 metų pontifikato jubiliejaus proga pavyko išleisti Vytauto Ališausko ir Tojanos Račiūnaitės parengtą vadovą lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis „Aušros Vartai“. Knyga buvo įteikta kardinolui, apaštaliniam nuncijui ir kitiems garbingiems svečiams. Trys knygos egzemplioriai buvo perduoti Šventajam Tėvui.

…Stovime priešais paveikslą, žiūrime į jį ir nejučiomis pajuntame, kaip atsiduriame tame Dievo malonės spindulių sraute, sklindančiame iš Kristaus Motinos širdies, kuriuo apsuptas besimeldžiantis Popiežius. Atsitokėję pagalvojame: „Kas tai? Meno jėga ar antgamtinė Šviesa?“ Pasikalbėję su dailininke A.T.Tuminaite-Kučinskiene, įsitikiname – tai ir viena, ir kita. Ji sakė: „Paveikslą dariau iš visos širdies. Norėjau pagerbti Šventąjį Tėvą, kad žmonių atmintyje atgytų jo apsilankymas Lietuvoje – juk jo buvimo dienomis patyrėme dvasinį pakylėjimą. Jaučiu jam didžiulį dėkingumą. Šv. Kalėdų proga pasiunčiau Popiežiui savo darbelį. Buvau maloniai nustebinta, gavusi padėką ir palaiminimą.

Mane labai sukrėtė rugsėjo 11-osios įvykiai Amerikoje. Tuomet pajutau – reikia maldų. Sukūriau Rožinio grupę – bendraujame melsdamiesi. Popiežius prašė melstis už šeimų vienybę. Lietuvoje esame su juo, kalbame rožinio maldą“.

Nepraeikime abejingai pro paveikslą „Šventojo Tėvo malda Aušros Vartuose“. Sustokime, prisiminkime, mintyse pabūkime kartu.

Aldona KAČERAUSKIENĖ
Klaudijaus DRISKIAUS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija