Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Jaunimo dienos

Lazdijai. Penkti metai vykstančios Vilkaviškio vyskupijos jaunimo dienos šį kartą buvo surengtos Lazdijuose ir jau apkeliavo visų dekanatų centrus. Rugsėjo 20-21 dienomis čia susirinko per 600 jaunuolių, tarp kurių buvo apie 30 lietuvių, atvažiavusių iš kaimynystėje esančio Seinų krašto. Minint popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymo Lietuvoje dešimtmetį, Jaunimo dienų tema pasirinktas Šventojo Tėvo kvietimas ,,Atverkite duris Kristui“.

Šeštadienio vidurdienį dalyviai susirinko į Lazdijų bažnyčią, kur šlovino Viešpatį kartu su grupe ,,Dievo mėnuliai“ iš Vilniaus. Po to prasidėjo iškilmingos šv. Mišios: joms vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, koncelebravo vyskupas Rimantas Norvila ir keli kunigai. Pamoksle arkivyskupas pabrėžė, kad atveriame duris Kristui, kai peržengiame egoistišką rūpestį savimi ir mokomės dalytis, vieni kitus mylėti.

Po pietų jaunimas išsiskirstė į teminius užsiėmimus septyniolikoje grupelių. Tad pasirinkimas buvo įvairus. Lietuvos Biblijos skaitymo draugija siūlė susipažinti su lietuviškais Šventojo Rašto vertimais bei pačios draugijos veikla. Dokumentinę medžiagą apie pasikėsinimą į popiežių Joną Paulių II pristatė filmas ,,Atleidimas“. Bendram pokalbiui dalyvius kvietė marijonų talkininkai, o Vilniaus dominikoniško jaunimo centras viliojo siūlymu pasimatyti su Šventąja Dvasia, skatindamas būti pasirengusiems staigmenoms ir paslapčiai kiekviename susitikime. Pamąstyti apie Viešpaties dovanotą pašaukimą ir apie šiandienę jauno krikščionio misiją skatino sesers Ingos, SF, ir Marijampolės kunigų seminarijos klierikų vadovaujami būreliai. Į gilesnį savęs pažinimą lydėjo jaunimo klubas ,,Bendraminčiai“ ir Kauno šeimos centro jaunimo programų koordinatorė Onutė Darbutaitė. Vyskupijos Šeimos centro direktorė Lina Braukylienė vedė diskusiją apie vyriškumo ir moteriškumo sampratą šių dienų visuomenėje.

Vyskupo R.Norvilos grupėje vyko pokalbis apie krikščionišką bendruomenę, o įvairūs tokios bendruomenės kūrimo aspektai atsispindėjo kituose būreliuose. Dvasinės pagalbos jaunimo centro iš Klaipėdos savanoriai kalbėjo apie jų pastangas teikti dvasinę, psichologinę ir socialinę paramą, pristatė programą ,,Sniego gniūžtė“, kuri siekia apsaugoti bendraamžius nuo alkoholio bei kitų svaigalų, suburti vyresnius moksleivius, mokytojus ir tėvus bendram jaunimo problemų sprendimui.

Galimybių įsitraukti į karitatyvinę veiklą kartu su jaunimu ieškojo vyskupijos ,,Caritas“ socialinė pedagogė Lina Lomovskienė. Bendravimo per žaidimus ir šokius mokė vyskupijos Vaikų sielovados centro referentė Aida Kalvaitytė, skautiška dvasia dalijosi Marijampolės krašto skautai.

Seinų krašte dirbantis kun. Arūnas Kesilis vystė diskusiją apie tautinės mažumos bendruomenę ir jos galimybes išlikti, išsaugoti savo kalbą, papročius, o Lazdijų kultūros, švietimo ir istorijos muziejus pakvietė susipažinti su šiuo kraštu ir jo žmonėmis.

Vakare Lazdijų kultūros namuose linksmai ir kūrybingai prisistatė vyskupijos jaunimo grupės ir svečiai. Keletą savo kūrybos dainų atliko Rokas Rimeikis iš Marijampolės šv. Vincento parapijos. Jaunimo dienų dalyviams koncertavo ,,Aktorių trio“: Kostas Smoryginas, Olegas Ditkovskis ir Saulius Bareikis.

Sekmadienį jaunimas padėkojo Lazdijų merui Romui Apanavičiui ir kitiems renginio rėmėjams. Po to prieš dešimt metų vykusio Šventojo Tėvo vizito akimirkas priminė filmas ,,Popiežius Jonas Paulius II Lietuvoje“. Savo įspūdžiais pasidalijo mons. Gintaras Grušas, tuo metu buvęs Popiežiaus apsilankymo Lietuvoje komiteto sekretoriumi. Svečias knygelėmis apie Joną Paulių II apdovanojo tuos, kurie Popiežiaus vizito dienomis šventė savo gimtadienius, taip pat panašius prizus skyrė greičiausiai prisiminusiems Šventojo Tėvo gimimo datą arba lietuvišką interneto svetainę, kurioje yra Popiežiaus Lietuvoje pasakytų kalbų tekstai (www.lcn.lt).

Prieš ketverius metus Šventasis Tėvas buvo trumpam apsistojęs Vygriuose, netoli nuo Lietuvos sienos. Tada jis sugalvojo apsilankyti vietinių gyventojų namuose. Ši netikėta laimė nusišypsojo šalia Vygrių įsikūrusiai Stanislavo Milevskio šeimai: to vizito prisiminimais pasidalyti į Lazdijus atvyko šeimos tėvas su dviem dukromis ir sūnumi.

Vidurdienį vėl visi susirinko į bažnyčią švęsti šv. Mišias. Joms vadovavo vyskupas Rimantas Norvila. Pamokslo metu ganytojas atkreipė dėmesį į dabartinio Popiežiaus dvasios tvirtumą, kuris išlieka nežiūrint dėl amžiaus silpstančių fizinių jėgų. Pasitikėjimas Dievu ir meilė žmonėms jį nepaliaujamai skatina eiti pirmyn ir skelbti Gerąją Naujieną apie Dievo rūpestį kiekvienu žmogumi, net ir senu, ligotu. Vyskupas R.Norvila jaunimui taip pat pristatė pavyzdžiu įvairius misionierius, kurie žodžiu ir darbu liudija Dievo meilę skurstantiems ir alkstantiems žmonėms.

Per ramybės palinkėjimą visiems buvo išdalyti taiką ir ramybę ženklinantys popieriniai balandžiai, kurie po šv. Mišių buvo prikabinti prie baltų ir geltonų balionų, primenančių Vatikano vėliavos spalvas. Pasigirdus Popiežiaus lotyniškai giedamos ,,Tėve mūsų“ maldos žodžiams, šie balionai su balandžiais pakilo į saulėtą giedros rudens dienos dangų kaip paskutinis skambus Vilkaviškio vyskupijos jaunimo dienų akordas.

Pagal http://vilkaviskis.lcn.lt

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija