Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vilniuje baigės Europos Vyskupų
Konferencijų Tarybos plenarinė asamblėja

Sostinėje baigėsi pirmą kartą
Lietuvoje surengta
Europos Vyskupų Konferencijų
Tarybos plenarinė asamblėja
Tomo Bauro (ELTA) nuotrauka

Sekmadienį Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje vykusių baigiamųjų Europos Vyskupų
Konferencijų Tarybos (EVKT) plenarinės asamblėjos metu Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis sakė, kad „Europa turi pripažinti savo krikščioniškas šaknis. Pripažinti kaip istorinę ir dabartinę tiesą. Bažnyčia žvelgia ne tik į praeitį; jos žvilgsnis yra nuolat nukreiptas į dabartį ir ateitį. Bažnyčiai rūpi visos Europos ir Lietuvos, jos gyventojų – mūsų visų – ateitis, saugesnis ir geresnis gyvenimas. Paneigdami šią tiesą mes nebegalėtume būti atviri ir teisingi patys sau bei nebegalėtume kurti atviros, tolerantiškos visuomenės ir geresnio mūsų visų gyvenimo“. Šie kardinolo žodžiai leidžia spėti, kad panaši pozicija bus išdėstyta ir Tarpvyriausybinei Europos valstybių konferencijai adresuotame kreipimesi.

Bažnyčia Europai gali pasiūlyti save pačią, tokią, kokia ji yra. Tai reiškia skelbti Kristaus Evangeliją, Vilties Evangeliją visiems žmonėms. Vyskupų nuomone, ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas labiausiai atstumtiems, labiausiai nuo visuomenės nutolusiems ir sunkiai prie greitai besikeičiančio pasaulio prisitaikyti sugebantiems žmonėms.

Vilniuje susirinkę Europos kardinolai ir vyskupai nutarė dar kartą pasauliui priminti Artimuosiuose Rytuose vykstančią tragediją: nesibaigiantį konfliktą tarp Izrealio ir Palestinos valstybių. Katalikų Bažnyčios hierarchai mano, kad kiekviena krikščioniška bendruomenė gali nemažai prisidėti prie šio konflikto sprendimo skatindama dialogą, susikalbėjimą ir toleranciją tarp kovojančių pusių. Kiekvieno krikščionio pareiga yra paremti Artimuosiuose Rytuose esančias krikščionių bendruomenes, todėl Europos vyskupai skatina atgaivinti per pastaruosius metus kiek pamirštą piligriminių kelionių į Šventąją Žemę tradiciją.

EVKT plenarinė asamblėja pastebėjo, kad šiuo metu daugelis Afrikos valstybių yra užmirštos ir paliktos gyventi skurde bei vis didesniame atotrūkyje nuo likusių pasaulio valstybių. Todėl Vilniuje diskutavę Katalikų Bažnyčios hierarchai nutarė jau kitais metais surengti Europos ir Afrikos vyskupų susitikimą, kuriame būtų aptartos konkrečios pagalbos Afrikos žemynui galimybės.

Vilniuje posėdžiavę Europos kardinolai ir vyskupai diskutavo apie pašaukimų sielovadą, katechezės atnaujinimą, aplinkosaugos ir kūrinijos apsaugos, migracijos ir žiniasklaidos priemonių klausimus. Buvo pastebėta, kad vienu svarbiausių Europos Vyskupų Konferencijų Tarybos prioritetu kaip ir anksčiau lieka ekumeninis dialogas ir bendradarbiavimas su kitomis krikščioniškomis konfesijomis, ypač su Europos Bažnyčių konferencija, vienijančia daugelį protestantiškų Europos Bažnyčių.

LVK Sekretoriato
informacija

 

Europos Vyskupų Konferencijų Tarybos plenarinės asamblėjos kreipimasis į Europos Sąjungos Tarybos pirmininką

 

Silvijui Berluskoniui, Italijos ministrui pirmininkui,
Europos Sąjungos Tarybos pirmininkui

Gerbiamasis Pirmininke,

Vilniuje į plenarinę asamblėją susirinkę Europos Vyskupų Konferencijų Tarybos pirmininkai sveikina Jus ir į kitus Europos Sąjungos Tarybos narius, susirinkusius į Tarpvyriausybinę Konferenciją, kurioje bus svarstomi Europos Sąjungos Konstitucinės sutarties pakeitimo klausimai.

Mūsų Asamblėja, linkėdama visokeriopos sėkmės šiai Konferencijai, kreipiasi į Jus primindama būtinybę Europos Sąjungos Konstitucinės sutarties preambulėje aiškiai paminėti krikščioniškąsias Europos šaknis, kaip jau buvo rašyta Europos Sąjungos Vyskupijų Komisijos pirmininkų  Jums skirtame 2003 m. rugsėjo 22 d. laiške.

Su šiuo prašymu kreipiamės į Jus prisimindami dviejų tūkstantmečių mūsų žemyno istorijos faktus ir atsiliepdami į daugelio Europos šalių gyventojų, mūsų dienomis įvairiais būdais aktyviai gyvenančių krikščionišką gyvenimą, lūkesčius.

Būsime Jums labai dėkingi, jei pritarsite šiam mūsų kreipimuisi ir perduosite jį kitiems Tarpvyriausybinės Konferencijos dalyviams.

Europos Vyskupų Konferencijų Tarybos Plenarinės Asamblėjos vardu,

Pagarbiai

Amédée Grab,
Coira vyskupas, Europos Vyskupų
Konferencijų Tarybos Pirmininkas

Josip Bozanic,
Zagrebo arkivyskupas, Europos Vyskupų
Konferencijų Tarybos Vicepirmininkas
Vilnius, 2003 m. spalio 4 d.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija