Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Jo turtai nesulyginami su mūsų

Kiekvienai protaujančiai būtybei turėtų rūpėti vienas svarbiausių egzistencinių klausimų: „Gerasis Mokytojau, ką turiu daryti, kad laimėčiau amžinąjį gyvenimą?“ (Mk 10, 17). Tokį klausimą uždavė vienas jaunuolis, prieš Jėzų parpuolęs ant kelių. Tai buvo jaudinanti scena, nes atrodė, kad Mokytojo atsakymas, kurį jaunuolis galės pritaikyti savo gyvenime, bus jam didžiausia dovana, apie kurią jis nė svajoti nesvajojo…

Kai tas jaunas žmogus patikino Jėzų, kad nuo pat mažumės laikosi Dievo įsakymų, tuomet išgirdo tokius Išganytojo žodžius, kurių išties nesitikėjo išgirsti: „Vieno dalyko tau trūksta: eik, parduok visa, ką turi, išdalyk vargšams, tai turėsi lobį danguje. Tuomet ateik ir sek paskui mane“ (Mk 10, 21). Deja, toks Dievo Sūnaus kvietimas tą jaunuolį „privertė“ nukabinti nosį ir pėdinti savo keliais, nes pasirodė, kad šis žmogus turėjo daug turto ir… grandinę, kuri buvo „privirinta“ prie jo širdies.

Kai prisimename mūsų laikų jaunimą, kuris be atvangos veikiamas įvairiausių rafinuotų kūniškų malonumų dirgiklių, tada gali pasirodyti, jog visiškai natūralu, kad palyginti tiek mažai mūsų laikų jaunuolių stoja į kunigų seminarijas arba sukuria tvirtas krikščioniškas šeimas. Taip, tai tam tikra prasme natūrali perdėm sekuliarizuoto žmonių gyvenimo būdo pasekmė, bet, žvelgiant iš Evangelijos pozicijų, tai nenormali ir pragaištinga jų egzistavimo būklė.

Tikrai dangus ir žemė praeina, bet Viešpaties žodžiai nekinta ir jų galia nė per nago juodymą nepasilpsta tiems, kurie ne vieną kartą asmeniškai patyrė, koks maloningas Visagalis visiems, tvirtai ir ramiai besilaikantiems Jo tiesos, suteikiančios krikščioniškų turtų gausumą.

Šio sekmadienio Evangelijoje aprašytas jaunuolis tikrai turėjo puikių duomenų tapti ištikimu Kristaus mokiniu. Bet kaip gali žmogus eiti paskui Jėzų, jei, iš tolo baidydamasis Jo kryžiaus naštos, kuri, beje, yra nėra sunki (plg. Mt 11, 30), stenėdamas velka savo nežabotų įnorių kryžių? Vienintelė galimybė ištaisyti padėtį - vienaip ar kitaip atsitokėjus, pagaliau pradėti norėti suprasti, jog daugybę kartų verta paklusti Viešpačiui ir pasiryžti: savo egoistinėms nuostatoms tvirtai tarti „ne“, vadinasi, atsisakyti to nelemto nuodėmių „turto“ ir drąsiai įsikibti į mums Dievo duodamą tikėjimo darbų ir pareigų kryžių, ant kurio ir toliau, Jam laiminant, kryžiuosime savo ego, nes gerai žinome, kad jis kojas užvers beveik tuo pat metu, kai mes atsidursime amžinybės prieangiuose.

Šio sekmadienio Evangelija liudija, jog vieniems žmonėms patekti į dangų neįmanoma. Be jokios abejonės, tai pasiekiama tik Aukščiausiojo pagalba, kurio palaimingas veikimas pasireiškia tuo, jog, eidami per gyvenimą drauge su savo Mokytoju, mes savo gyvenimo pavyzdžiu drąsiname paskui Atpirkėją drauge žengti ir kitus žmones. Tai darome ne tik laikydamiesi Jo įsakymų, bet svarbiausia – visu gyvenimu stengiamės garbinti Jį už mums duotą supratimą, tikėjimą, meilę ir užtikrinimą, kad jau dabar nuolat turtėjame gyvuoju Dievu, nes įdėmiai ir nuoširdžiai klausome bei vykdome Jo Širdies kvietimą atitinkančius žodžius: „Mano mylimi sūnūs ir dukros, kasdien vis ryžtingiau atsisakykite visų pasaulio tuštybių, menkaverčių blizgučių ir panašių vilionių, nes tik mirdami sau atgimstate dvasia ir, pasilikdami augančioje pašvenčiamoje malonėje, jau šią valandėlę tampate visų nesuskaičiuojamų amžinojo gyvenimo turtų dalininkais“.

Kun. Vytenis VAŠKELIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija