Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Statomi nauji vargonai

Vilniaus L. Pikučio vargonų firmos
savininkas Laimutis Pikutis (dešinėje)
su savo meistrais Algirdu Kolka
ir Egidijumi Strumskiu

Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčioje montuojami visiškai nauji vargonai. Juos sumeistravo Vilniuje veikianti Laimučio Pikučio vargonų firma. Įsigyti gerą tokį muzikos instrumentą maldos namams yra tapę būtinybe. Puikią akustiką turinti bažnyčia jau virto meno mylėtojų šventove. Koncertuoti į ją atvyksta žymiausi meno meistrai.Tačiau ne vienas jų jautriai apgailestaudavo, kad iš elektrinių vargonų neįmanoma išspausti tai, ko iš tikrųjų norėtųsi. Todėl turėti mechaninius vargonus buvo sena bažnyčios rektoriaus kan. Broniaus Antanaičio svajonė. Pagaliau ji pildosi.

Naujųjų vargonų aukštis – 4,50 m. Bendras jų svoris – keturios penkios tonos. Visos medžiagos, išskyrus Vokietijoje gamintas metalines švilpynes, – lietuviškos. Naujasis muzikos instrumentas turi apie pustrečio tūkstančio vamzdelių, kurių mažiausias diametras – šeši milimetrai, o didžiausias – 200 mm. Vargonuose yra 27 registrai, du manualai ir pedalas.

Vargonus dariusios firmos savininkas L. Pikutis – pakankamai žinomas žmogus muzikos pasaulyje. Norėdamas perprasti šio muzikos instrumento gamybos paslaptis, iš Lazdijų kilęs vilnietis penkerius metus mokėsi Vokietijoje, Liudvigsburgo vargonų meistrų mokykloje, o praktiką atliko garsiojoje Johano Klaiso vargonų firmoje Bonoje. L. Pikučio firma yra rekonstravusi Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios vargonus.

Švč. Trejybės bažnyčioje statomi vargonai iš dalies buvo sumontuoti Vilniuje. Jų kokybę įvertino iš Vokietijos atvykę meistrai. Vilniečiams jie didelių priekaištų neturėjo. Naujieji vargonai Panevėžyje turėtų suskambėti šio rudens pabaigoje. Dabar vilniškės vargonų firmos vyrai dirba nežvilgčiodami į laikrodį. Bažnyčios rektorius kan. B.Antanaitis jiems sudarė visas sąlygas dirbti.

Bronius VERTELKA
Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija