Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Nedingusios komunizmo šmėklos

Vokietijos spauda skelbia, kad tarp Vokietijos ir Vengrijos gali iškilti rimtas skandalas. Mat Berlynas teigia, jog Budapeštas Vokietijos atžvilgiu elgiasi labai nedraugiškai, faktiškai atsisakydamas grąžinti pinigus, kuriuos, griuvus Berlyno sienai, į Vengrijos bankus pervedė vadinamosios Vokietijos demokratinės respublikos komunistiniai vadeivos, spėję išgabenti ir padėti į Vengrijos bankus didžiules pinigų sumas.

Kalbama apie šimtus milijonų eurų, kurie priklausė Rytų Vokietijos komunistų partijai, tiksliau, jos vadams. Šių partijos pinigų paieškomis ne tik Vengrijoje užsiima speciali komisija, sukurta po Vokietijos susivienijimo. Tiesa, iki šiol ši komisija vengė viešai skelbti apie savo darbą bei pasiektus rezultatus ir stengėsi be didelio triukšmo išspręsti klausimus dėl „partijos aukso“, atsidūrusio ne tik Vengrijos, bet ir kitų šalių bankuose. Ir štai tylėjimo tradicija buvo pažeista. Valdančiosios Socialdemokratų partijos deputatas Vokietijos Bundestage (parlamente) Giunteris Vaisbergeris padarė net kelis pareiškimus, kuriuos kai kurie Vokietijos laikraščiai pavadino sensacingais. G.Vaisbergeris tvirtina, jog pinigai, kuriuos iš buvusios Rytų Vokietijos tautiečių pavogė komunistiniai vadeivos, iki šiol laikomi specialiose sąskaitose Vengrijos centriniame banke. Vokietijos parlamentaras taip pat apkaltino Vengrijos valdžią, kad ji visokiais būdais sabotuoja ir trukdo specialiajai komisijai. G.Vaisbergeris pabrėžė, jog komunistų pavogtų pinigų problema turi būti sprendžiama aukščiausiame lygyje ir pareikalavo, kad Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis savo vizito Budapešte metu, kuris numatomas gruodžio mėnesį, griežtai pareikalautų iš Vengrijos valdžios nedaryti jokių kliūčių specialiajai komisijai ieškoti pagrobtų milijonų.

Vokietijos ir Vengrijos spauda rašo, jog sunku pasakyti, kaip baigsis šis skandalas. Tuo labiau jog pastaruoju metu Berlyno ir Budapešto santykiai ne per geriausi. Mat Vokietija bandė spausti Vengriją, kad ji palaikytų Berlyno ir Paryžiaus poziciją dėl amerikiečių karinės operacijos Irake. Tačiau Vengrija, kaip ir kitos Rytų bei Vidurio Europos pokomunistinės valstybės, palaikė Jungtines Valstijas. Kaip teigia Europos spauda, dabar komunistų pavogti milijonai tarsi kokia komunizmo šmėkla gali gerokai apkartinti Vengrijos vadovų nuotaiką. Beje, įdomu ir tai, jog Rytų Vokietijos komunistų vadai pervedė daug pinigų ir į Austrijos bei Šveicarijos bankus. Ar jų ieško ta specialioji komisija, nieko nežinoma. O Vengrijoje jau pasigirdo balsų, jog Berlynas, supykęs, kad Vengrija neparėmusi Vokietijos Irako klausimu, specialiai ieško priekabių. Tačiau oficialūs Vengrijos pareigūnai tyli ir nei neigia, nei patvirtina faktų apie Vengrijos bankuose esančius vokiečių komunistų milijonus.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija