Atnaujintas 2003 m. spalio 10 d.
Nr.78
(1182)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ne vien komplimentai…

Petras KATINAS

Pasaulio, o ypač JAV ir Rusijos žiniasklaida nepaliauja komentuoti JAV ir Rusijos prezidentų Džordžo Bušo ir Vladimiro Putino derybas Dž.Bušo užmiesčio rezidencijoje netoli Vašingtono. Intensyvios derybos vyko kelias valandas, o joms pasibaigus, abu prezidentai, demonstruodami savo palankumą vienas kitam, surengė spaudos konferenciją, sukėlusią daugybę komentarų. Pasak Dž.Bušo, su V.Putinu jis daug svarstė apie kovą su terorizmu. „Teroristai turi būti tvirtai „užkimšti“ ten, kur jie sėja chaosą, įskaitant Čečėniją“, - pareiškė Dž.Bušas. Tai iš esmės garsiojo V.Putino pareiškimo, jog „čečėnų teroristus reikia skandinti išvietėje“, pakartojimas. Atrodo, jog abi šalys neblogai sutarė tuo klausimu.

Kur kas sunkiau sekėsi tartis ir suderinti požiūrius dėl Irako problemų. JAV aiškiai nori, kad Rusija dalyvautų taikos palaikymo operacijose Irake, tačiau V.Putinas siekia, bent jau kol kas, JT Saugumo Taryboje priimti naują rezoliuciją dėl Irako. V.Putinas taip pat neatsisakė planų dėl Rusijos dalyvavimo statant atominę elektrinę Irano mieste Bušere. Tiktai sutiko pasiųsti Irakui aiškų ir suprantamą signalą Teheranui, kad tas nebandytų kurti branduolinio ginklo. Tačiau, nepaisant tokių pasitarimų, Dž.Bušas pareiškė, jog dar kartą pamatęs V.Putino asmenyje žmogų, su kuriuo galima labai kokybiškai ir prasmingai praleisti laiką. „Jis man patinka“, - sakė spaudos konferencijoje Dž.Bušas. Tačiau anglišką frazę „I like him“ rusų vertėjai išvertė kaip „aš myliu jį“. Savo ruožtu V.Putinas nesileido į tokius komplimentus, o tik apsiribojo pareiškimu, jog fundamentalūs abiejų valstybių interesai yra kur kas svarbesni nei pasitaikantys nesutarimai.

Beje, prieš JAV ir Rusijos aukščiausiojo lygio susitikimą Dž.Bušo užmiesčio rezidencijoje įvyko dar vienas įdomus susitikimas. V.Putinui būnant Niujorke, jį pakvietė pavakarieniauti į savo namus buvęs JAV valstybės sekretorius Henris Kisindžeris, kuris iki šiol neprarado savo politinės įtakos Baltuosiuose rūmuose. Vakarienė užsitęsė beveik dvi valandas. Anot vieno iš V.Putino aplinkos žmonių, Dž.Bušas norėjo iš anksto per H.Kisindžerį pateikti savo siūlymus būsimosiose derybose, o V.Putinas, kaip patyręs žvalgybininkas, irgi siekė sužinoti ką nors daugiau.
V.Putino vizito išvakarėse vienas aukštas Valstybės departamento pareigūnas viešai pareiškė abejones dėl Čečėnijos „prezidento“ rinkimų spalio 5 dieną ir pavadino tuos rinkimus farsu. O JAV Kongrese Čečėnijos rinkimų klausimu buvo surengtos diskusijos ir dokumentinių filmų apie Čečėnijoje vykdomas skerdynes peržiūra. JAV spaudoje pasipylė ištisa serija publikacijų, reikalaujančių, kad Dž.Bušas pagaliau aiškiai pasakytų V.Putinui ne tik apie nežmonišką rusų okupacinės armijos elgesį Čečėnijoje, bet ir apie žiniasklaidos bei opozicijos persekiojimą Rusijoje, taip pat apie aiškiai Kremliaus inicijuotą bylą prieš Rusijos naftos kampaniją „Jukos“ ir jos vadovą M.Chodorkovskį.

Neapsieita ir be garsiojo Boriso Berezovskio. Pakliuvęs į nemalonę oligarchas nepagailėjo, kaip manoma, milijono dolerių, kad „apkartintų“ V.Putino viešnagę Jungtinėse Valstijose, paskelbus kelis straipsnius didžiuosiuose JAV laikraščiuose ne tik apie Čečėniją, bet ir apie Kremliaus užkulisinius žaidimus tarptautinėje arenoje. V.Putinas ir jo aplinka neliko nuošalėje ir vėl priminė apie neatšauktą vadinamąją Džeksono-Veniko pataisą, priimtą dar šaltojo karo laikais dėl sankcijų prieš SSRS, jai trukdant žydų emigracijai. Kremliaus atstovai priminė, kad ir jie gali pasinaudoti šia pataisa, pavyzdžiui, apribojant ar uždraudžiant didžiulį JAV vištienos, vadinamųjų „Bušo šlaunelių“, eksportą į Rusiją. Dėl šio dalyko žinomas Rusijos politikos apžvalgininkas Vitalijus Cepliajevas parašė netgi ironišką straipsnį „Žydai ir vištos“.

Pats V.Putinas Amerikoje stengėsi visomis išgalėmis pavaizduoti Rusiją kaip patrauklią šalį užsienio investicijomis ir sakė, jog reikia pagaliau liautis pateikinėti Rusiją kaip mafijos ir korupcijos šalį. Lankydamasis Niujorko fondinėje biržoje, V.Putinas džiaugėsi, kad Rusijos verslininkai vis labiau įsitvirtina JAV rinkoje. „Amerikiečiai pamatė: atvyko rusai, jie neturi ragų, vaikšto dviem kojomis, kaip ir visi normalūs žmonės“, - sakė V.Putinas. Be to, Rusijos prezidentas paaiškino, jog „dvikojai rusų biznieriai“ jau dabar sėkmingai įsitvirtino svarbiausioje pasaulio biržoje. Bendros penkių stambiausių Rusijos kompanijų finansinės investicijos jau pasiekė 14 mlrd. dolerių, o Rusijos naftos eksportas į JAV per artimiausius penkerius – septynerius metus pasieks 10 proc. viso JAV naftos importo. Kalbėdamas Kolumbijos universiteto profesoriams ir studentams V.Putinas pasigyrė, kad rugpjūčio mėnesį pagal naftos gavybą Rusija aplenkė net Saudo Arabiją ir dabar išgauna 8,5 - 8,7 mln. naftos barelių per dieną.

Tuo tarpu profesorius ir studentus kur kas labiau domino ne naftos gavybos didėjimas, o politinis klimatas Rusijoje ir aiškiai juntamas grįžimas į „senuosius sovietinius laikus“. V.Putinui teko aiškinti, jog Rusijos specialiosios tarnybos dabar nesikiša į piliečių ir visuomenės reikalus, o valdžia neketina vėl perdalyti turto, nes tai, anot V.Putino, būtų dar blogiau nei nevykusi privatizacija. Rusijos prezidentas taip pat paragino studentus liautis studijavus sovietologiją: „Sovietų Sąjungos daugiau nebėra, todėl neturi būti ir tokių studijų“, - sakė V.Putinas Kolumbijos universitete.

Rusijos prezidentas padovanojo universitetui filmų kolekciją apie Rusiją, enciklopedijų ir žodynų rinkinius. Didžiausią susidomėjimą sukėlė „Rusijos politikų ir žurnalistų šiuolaikinio žargono žodynas“. Taigi nuo šiol šio prestižinio JAV universiteto profesoriai ir studentai galės praturtinti savo žinias tokiais apibūdinimais, kaip „ištikimas putininkas“ (žmogus iš artimiausios V.Putino aplinkos, atsivežtas į Kremlių iš Sankt Peterburgo), „žuvų mafija“, „valdomoji demokratija“ ir pan. Yra V.Putino dovanotame žodyne ir žinomiausių Rusijos politikų populiarios pravardės, taip pat ir paties V.Putino: VV, Geležinis Pu, Kremliaus vokietis, Kaputinas ir Puti-Put… Beje, šią malonybinę pravardę, kaip žinoma, sugalvojo savo draugui Vladimirui pats Dž.Bušas. Tik nežinia, ar Dž.Bušas vadino jį šiuo vardu paskutinėse derybose Kemp Devide…

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija