Atnaujintas 2003 m. spalio 17 d.
Nr.80
(1184)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė
    šiandien

Katalikų
    bendruomenėse

Darbai
Laikas ir žmonės
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Nesuplyšęs STASI ir KGB voratinklis

Petras Katinas

Berlyno teismas priėmė sensacingą, sukėlusį nemažai diskusijų sprendimą – leisti atvirą priėjimą prie buvusios Rytų Vokietijos žvalgybos STASI archyvų, ypač tų, kurie susiję su buvusio Vokietijos kanclerio Helmuto Kolio ir jo vyriausybės veikla. H.Kolio advokatai jau pateikė apeliaciją Konstituciniam Teismui. O kol kas daugeliui politikų labai pavojingi STASI dokumentai žurnalistams ir visuomenei lieka neprieinami.

Berlyno teismo sprendimas yra jau antras viešas bandymas atskleisti net devynių tūkstančių puslapių STASI šnipų ir agentų pranešimus apie buvusio kanclerio veiklą nuo 1982 iki 1998 metų. Pakankamai žinoma, jog STASI šnipai buvo įrengę pasiklausymo įrengimus beveik visuose H.Kolio kanceliarijos kabinetuose. STASI, o tuo pačiu ir KGB akiratyje faktiškai buvo visų buvusio vyriausybės vadovo derybų smulkmenos. Tai paaiškėjus, Vokietijos valdžią ištiko šokas. Ir tik Aukščiausiojo teismo 2002 metų sprendimu uždraustos vadinamosios H.Kolio dosjė publikacijos kiek prigesino skandalą.

Tačiau birželį JAV žvalgyba perdavė Vokietijos vyriausybei papildomus duomenis apie STASI veiklą – archyvą, pavadintą „Rosewood“. Po Berlyno sienos griuvimo STASI pasistengė sunaikinti svarbiausius slaptus dokumentus, ypač tuos, kurie buvo susiję su Vakaruose veikiančiu STASI šnipinėjimo tinklu. Tačiau amerikiečiams kažkokiu būdu pavyko gauti šių slaptų dokumentų mikrofilmus, kaip teigiama, iš vieno sovietų KGB karininko, dirbusio Rytų Berlyne. „Rosewood“ archyve yra ypač vertingos informacijos net apie 280 tūkstančių (!) STASI agentų, dirbusių Vakarų ir Rytų Vokietijose. Tiesa, JAV žvalgybos perduotuose dokumentuose nėra vadinamųjų dvigubų agentų, dirbusių ir JAV Centrinei žvalgybos valdybai.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Otas Šilis pareiškė, jog nematąs prasmės iš naujo tikrinti buvusios Vakarų Vokietijos politikus ir todėl yra prieš STASI archyvų išslaptinimą. O dėl dabartinio kanclerio Gerhardo Šrioderio, tai pastaruoju metu jis „pakoregavo“ savo poziciją. Dabar vyriausybės vadovas teigia, jog ir Rytų, ir Vakarų vokiečius, bendradarbiavusius su STASI, reikia vertinti vienodai.

Tuo tarpu kelių Vokietijos federalinių žemių vyriausybės jau paskelbė pradėsiančios dar kartą tikrinti valstybės tarnautojus apie jų galimus ryšius su STASI. Pavyzdžiui, Saksonijos-Anhalt žemėje tokių tikrinimo procedūrų teks atlikti 16 tūkstančių, Saksonijoje – dešimt tūkstančių, o dar šeši tūkstančiai valstybės tarnautojų bus patikrinti Berlyne.

Jau paaiškėjo, kad, susipažinus su „Rosewood“ archyvo dokumentais, aktyvus STASI šnipas ir skundikas buvo buvusios Rytų Vokietijos kompartijos funkcionierius, dabar vadovaujantis Vokietijos komunistams, pasivadinusiems Demokratinio socializmo partija, Lotaras Biski. O neseniai įvykdytų kratų metu Vokietijos prokuratūra žurnalo „Kvik“ žurnalisto bute surado net 20 tūkst. puslapių bylas su pasiklausymo duomenimis apie aukščiausius VFR pareigūnus.

Tačiau pats didžiausias skandalas kilo dėl žurnalisto ir žinomo rašytojo Giunterio Valrafo, kurio knygos išverstos į 35 pasaulio kalbas, o jų bendras tiražas siekia penkiolika milijonų egzempliorių. Skelbiama, jog G.Valrafas, sugebėjęs parengti slapta kamera Kremliuje nufilmuotą reportažą apie buvusį SSRS prezidentą M.Gorbačiovą, STASI dokumentuose įvardijamas kaip įtakos agentas, dirbęs STASI nuo 1968 metų gegužės iki 1971 metų gruodžio mėnesio. Tai, anot Vokietijos spaudos, gana paini ir paslaptinga istorija. Vis labiau linkstama prie versijos, kad medžiagą apie visame pasaulyje garsų rašytoją G.Valrafą, kaip apie STASI agentą „Vagnerį“, pakišo Rusijos specialiosios tarnybos, kuriose knibždėte knibžda ne tik KGB, bet ir STASI karininkų. Mat KGB iki šiol turi „savų sąskaitų“ su žinomu žurnalistu ir rašytoju. Savo publikacijose G.Valrafas ne tik Vokietijos, bet ir pasaulio didžiuosiuose laikraščiuose aštriai kritikavo ir kritikuoja Rusiją už jos vykdomą politiką ir genocidą Čečėnijoje.

Liepos mėnesį Maskva nusprendė atkeršyti žurnalistui ir rašytojui. Incidentas, sukėlęs didelį atgarsį visame pasaulyje, įvyko Maskvos „Šeremetjevo“ oro uoste, kai atskridusio pasaulinio garso rašytojo Rusijos specialiosios tarnybos neįleido į Rusijos teritoriją, ir rašytojas buvo priverstas išskristi atgal. Kilus visuotiniam pasipiktinimui, Rusijos užsienio reikalų ministerija netgi paskelbė specialų pareiškimą, kuriame teisino savo saugumiečių elgesį, esą G.Valrafas bandė nelegaliai, neturėdamas reikiamų dokumentų, pakliūti į Čečėniją. Grįžęs namo G.Valrafas Frankfurto oro uoste surengė specialią spaudos konferenciją, kurioje labai aštriai kritikavo „demokratinės“ Rusijos specialiąsias tarnybas, kurios mažai kuo skiriasi nuo KGB. Nepraėjus nė mėnesiui po šio įvykio, kai kuriuose Vokietijos laikraščiuose pasirodė informacija, kad G.Valrafas keletą metų buvo STASI „įtakos agentas“. Šitaip Maskva panašiais būdais gali bet kada kompromituoti bet kokį jai neįtinkantį Vokietijos politiką ir visuomenės veikėją. Vokietijoje visi puikiai žino, kad STASI archyvai, ypač susiję su milžinišku šnipų tinklu, veikusiu Vokietijoje ir Vakaruose iki Berlyno sienos griuvimo (iš dalies tebeveikiančiu iki šiol), yra ne CŽV seifuose, o Maskvoje.

Antra vertus, buvusios Vakarų Vokietijos valdžia, septintajame dešimtmetyje paskelbusi atvirų durų politiką su tėvynainiais vadinamojoje Vokietijos demokratinėje respublikoje, pati suteikė visas galimybes tūkstančiams STASI ir KGB šnipų prasmukti į Vakarus. Anot vieno vokiečių publicisto, ši septintojo dešimtmečio geros valios priemonė dar ne kartą skaudžiai atsilieps daugeliui susivienijusios Vokietijos politikų. Maskva, turėdama savo rankose didžiulius STASI archyvus, bet kada gali ištraukti iš jų ar sufabrikuoti bet kokią „sensaciją“. Be to, šiuo klausimu pokomunistinių Rytų ir Vidurio Europos valstybių vadovai tiesiog privalo pasekti kai kurių Vokietijos federalinių žemių valdžios sprendimu dar kartą patikrinti valstybės tarnautojus dėl jų ankstesnio bendradarbiavimo su STASI. Ir nesibaiminti būti apkaltintiems demokratijos pažeidimais. Juk Vokietijos niekaip negalima apkaltinti esant nedemokratine valstybe.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija