Atnaujintas 2003 m. gruodžio 3 d.
Nr.92
(1196)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Didžioji animacija

Skirmantas Valiulis

Animacinių filmų režisierius Valentas Aškinis ir jaunas vadybininkas Egidijus Švarcas padovanojo Vilniui didžiąją animaciją - tarptautinį animacinio kino festivalį „Tindirindis“. Vienas seniausių mūsų animacininkų Antanas Janauskas šaipėsi: „Tindirindis?“ Ar supras užsieniečiai, ką tai reiškia? O jeigu ir supras, ar neatrodysime pernelyg suvaikėję?” Tikrai neatrodėme nei suvaikėję, nei dar nesubrendę rimtam festivaliui. Žiuri pirmininkė Sajoko Kinošita, šauni japonė iš Hirosimos, kur irgi vyksta tarptautinis animacinių filmų festivalis, sakė, kad pirmojo festivalio klaidos ir nesklandumai - dovanotini, kad antrąsyk bus sunkiau. Linkėjimus festivalio rengėjai suprato, bet šypsenos nedingo iš jų veidų nei per festivalio atidarymą, kai visus sveikino kultūros ministrė Roma Žakaitienė, nei per uždarymą, kai reikėjo dalyti gausius prizus, bet dėl vieno ir pasiteisinti - reikli žiuri neskyrė pagrindinio prizo lietuviškam animaciniam filmui.


Visa tiesa apie filmų kodus

Lina KLUSAITĖ

Lapkričio 24 dieną Kauno apskrities viešosios bibliotekos kultūrinių renginių organizatoriai kauniečius pakvietė į Vytauto V.Landsbergio jaunesniojo kūrybos vakarą, pavadintą „Kol tapau tuo, kuo esu“.

Kaip sakė vakare kalbėjęs kino kritikas Gediminas Jankauskas, apie tokius žmones paprastai sakoma: „Davė Dievas ir dar drėbtelėjo“. O drėbtelėjo tikrai nemažai: V.V.Landsbergis reiškiasi įvairiose srityse ir yra ne tik žinomas dokumentinio kino režisierius, bet ir poetas, publicistas, pasakų vaikams kūrėjas, dainų autorius ir atlikėjas. Jo paties žodžiais tariant, jam visuomet yra įdomu eiti ten, kur dar nebuvęs, bandyti tai, ko dar nebandęs, sužinoti tai, ko dar nežino. Tam atliepianti ir kino režisūra, kuri yra sukūrimas to, ko dar nebuvo, ir kartu užfiksavimas to, kas jau egzistavo. Į kino režisūrą jį atvedė būtent pastaroji dalis – noras išsaugoti praeities paveldą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija