Atnaujintas 2003 m. gruodžio 5 d.
Nr.93
(1197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Europa ir pasaulis įdėmiai seka
įvykius Lietuvoje

Nepaisydamas gresiančios apkaltos,
prezidentas Rolandas Paksas
važinėja po įvairias Lietuvos
vietas, kur susitikimuose su
žmonėmis jo laukia ir šalininkai,
ir oponentai
Juozo Baltiejaus (ELTA) nuotrauka

Jeigu iš pradžių Europos žiniasklaida, prasidėjus Prezidentūros skandalui Lietuvoje, reagavo labai santūriai, tai, skandalui įsibėgėjus, o ypač paskelbus Seimo laikinosios komisijos išvadas, įvykius Lietuvoje ėmė komentuoti pirmuosiuose didžiųjų laikraščių puslapiuose. Ypač daug dėmesio Lietuvos įvykiams skiria Didžiosios Britanijos didieji laikraščiai, spausdindami straipsnius ir komentarus apie Lietuvos Prezidentūros skandalą. Jau vien antraštės daug ką pasako: „R.Paksas susijęs su nusikalstamomis Rusijos ir Lietuvos struktūromis“, „Lietuvos Prezidentas Rusijos mafijos pinklėse“ ir t.t. Lietuvos Prezidentui negailestingos ne tik straipsnių antraštės, bet ir straipsnių tekstai. Pabrėžiama, kad įvykių Lietuvoje negalima lyginti su neseniai įvykusia „aksomine revoliucija“ Gruzijoje. Primenama, kad Lietuvoje jau yra beveik vakarietiško tipo demokratija. Todėl reiškiamas įsitikinimas, kad Lietuva garbingai ir demokratiškai susitvarkys su Prezidentūros skandalu ir iš viso Lietuva iš šio skandalo išeis dar stipresnė ir patikimesnė savo būsimiesiems partneriams Europos Sąjungoje ir NATO. Londono laikraščiai taip pat pabrėžia, jog, kilus tokiam skandalui Didžiojoje Britanijoje, pavyzdžiui, susijusiam su dabartiniu Anglijos premjeru Toniu Bleiru, tas jau po kelių dienų būtų atsistatydinęs ir visų atsiprašęs.

Vokietijos spauda, iš pradžių irgi gana pasyviai stebėjusi ir beveik nekomentavusi Lietuvos Prezidentūros skandalo, šiomis dienomis tiesiog prapliupo. Pavyzdžiui, įtakingi Vokietijos laikraščiai „Frankfurter Rundschau“ ir „Berliner Zeitung“ rašo: „Lietuvos Prezidentas atsidūrė Rusijos mafijos tinkle“. Panašiai įvykius komentuoja ir vokiški laikraščiai Šveicarijoje bei Austrijoje. Daugelyje komentarų pabrėžiama, jog šis skandalas bus didžiulis išbandymas Lietuvos demokratijai, o nuo jo sprendimo priklausys ir Lietuvos ateitis.

JAV ir Kanados spauda teigia, jog Rusijos nusikaltėliai daro įtaką Lietuvos Prezidentui. Dažnai minima vieno Rusijos mafijos veikėjo A.Kikališvilio pavardė, apie kurio nusikalstamą veiklą Vakaruose paskelbta daugybė publikacijų ir net išleista knyga, kurioje aprašomi A.Kikališvilio ir kito Rusijos mafijos vadeivos dainininko J.Kobzono ryšiai ne tik su Rusijos, bet ir su kitų pasaulio šalių nusikaltėliais, Kolumbijos narkotikų mafija ir t.t.

Tad amerikiečiams ir kanadiečiams pateikiamas tikrai nekoks Lietuvos Prezidento ir jo aplinkos vaizdas. Na, o kalbėdamas per Maskvos radiją A.Kikališvilis piktinosi, kad jį, Rusijos politiką, su kuriuo bendrauja pasaulio kultūros ir meno žmonės, apšmeižė Lietuvos valstybės saugumo departamento vadovas M.Laurinkus, todėl jis kreipsis į Lietuvos generalinę prokuratūrą, reikalaudamas iškelti M.Laurinkui baudžiamąją bylą už savo ir Rusijos garbės įžeidimą…

Taip pat pranešama, kad JAV Lietuvių bendruomenė paragino R.Paksą atidėti savo vizitą į Vašingtoną, nes tik „išsprendus Lietuvos Prezidentą užgriuvusias problemas“, vizitas taps naudingesnis Lietuvai.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija