Atnaujintas 2003 m. gruodžio 5 d.
Nr.93
(1197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Skaitytojai apie „XXI amžių“

Be katalikiškos spaudos nebus doros kartos

Man, platinančiam „XXI amžių“ ir vaikams skirtą „Kregždutę“, tenka išgirsti visokiausių nuomonių apie katalikišką spaudą, tiksliau, apie šiuos leidinius, nes tai vieninteliai katalikiški laikraščiai, jokių „biudžetų“ ar „fondų“ neremiami, nefinansuojami, o vis dar egzistuojantys. Skaitytojų nuomones perteikiu tiksliai, nieko neišgalvodamas ir nepridėdamas.

Maždaug 70 metų pensininkė B.S. iš Šilalės, įsigydama „XXI amžių“ ir „Kregždutę“, sako:

- Aš jau sena ir, atrodo, apie Dievą, tikėjimą viską išmanau, bet prie laikraščio „XXI amžiaus“ traukia. Norisi paskaityti, sužinoti, kas mūsų Lietuvoje ir visame pasaulyje dedasi.

- Bet ir kituose laikraščiuose apie tai rašoma, – įsiterpiu.

- Rašoma, bet ne iš katalikiškos pozicijos. O „XXI amžius“ nėra prisitaikėliškas laikraštis ir jame rašoma tik tiesa. Mėgstu Petro Katino rašinius. Be to, šiame laikraštyje nėra nešvankybių, šlykščių piešinių, nuotraukų. Norėčiau „XXI amžių“ nuolat prenumeruoti, bet dėl mažos pensijos negaliu sau leisti tokios prabangos. Todėl nusiperku tik tada, kai susitaupau centų. O „Kregždutę“ dažnai perku savo vaikaičiui. Jo tėveliai, t.y. mano sūnus ir marti (čia moteriškė apsiverkė – P.Ž.) yra atšalę nuo tikėjimo, todėl ir savo sūnaus religiniu auklėjimu nesirūpina. „Kregždutę“ mano vaikaitis labai mėgsta, abu ją skaitome, aptariame straipsnelius.

- Gerai darai, Stanislava, kad perki vaikaičiui „Kregždutę“ ir pati skaitai „XXI amžių“, nes juk tai mūsų, katalikų, laikraščiai, - įsiterpia mano pašnekovės pažįstamas P.V., taip pat iš Šilalės miesto. – Kiekvienas katalikas turėtų suprasti, jog be katalikiškos spaudos nebus doros kartos, o be doros kartos nebus ir doros Lietuvos.

- O man regis, jog užtenka sekmadieniais dalyvauti šv. Mišiose, atidžiai išklausyti pamokslą ir nebereikia jokios katalikiškos spaudos. Dievą turėkime širdyje, ir viskas bus gerai, - tarstelėjo pro šalį ėjęs B.K.

- Nesutinku su tavimi, Broniau! – prabilo su pirmąja pašnekove kalbėjęs šilališkis. – Katalikiška spauda praplečia religinį akiratį. Skaitydami šiuos leidinius, mes sužinome, kuo gyvena mūsų suvargusi ir visokiausių politinių bangų blaškoma Lietuva, kas nauja pasaulyje. Neturėtume „XXI amžiaus“, „Kregždutės“ – daug pilkesnis būtų mūsų gyvenimas, gal net abejingesni būtume Bažnyčiai, tikėjimui. Skurdus būtų visas mūsų dvasinis pasaulis.

Rimantas V. iš Šilutės:

„XXI amžiuje“, „Kregždutėje“ yra daug lietuviško patriotizmo, dvasingumo. Gaila, kad ne visi pasidomime šiais leidiniais, o ypač „Kregždute“, kuri yra puiki vaikų auklėtoja bei patarėja.

Šilutiškė Ona M.:

- Manau, jog „XXI amžius“, „Kregždutė“ ir kiti leidiniai turėtų būti platinami prie bažnyčių, kad atėję sekmadienį bažnyčion galėtume įsigyti ir katalikišką spaudą. Jeigu ji neplatinama prie bažnyčios, tai daug kas net nežino, kad yra toks „XXI amžius“, „Kregždutė“.

Šilutiškis L.Ž.:

- Kas nori – tas ir pats sužino, kokia katalikiška spauda yra leidžiama. Aš ir be paraginimų daug metų skaitau „XXI amžių“, duodu jį paskaityti kaimynams, o mano vaikai irgi jau penkti metai nesiskiria su „Kregždute“, ją kartu aptariame. Tik vieno nesuprantu: save vadiname katalikais, puikiai žinome, kaip sunkiai verčiasi „XXI amžiaus“ ir „Kregždutės“ redakcijos, o taip vangiai užsisakome arba perkame šiuos leidinius.

M.R. iš Tauragės:

- Daug mūsų parapijos tikinčiųjų skaito ir „XXI amžių“, ir „Kregždutę“. Mat savo kunigų esame įpratinti prenumeruoti arba pirkti šiuos leidinius. Be to, prie bažnyčios turime katalikiškos spaudos platintoją. Mūsų Švč. Trejybės bažnyčios klebonas dekanas Alvydas Bridikis nuolat pasidomi, kaip tikintieji skaito katalikiškus leidinius.
V.S. iš Batakių (Tauragės r.):

- Kad įpratome skaityti „XXI amžių“, o mūsų vaikai – „Kregždutę“, esame dėkingi savo Batakių parapijos klebonui kun. Alvydui Vaitkevičiui. Pats rodydamas pavyzdį, ir mus įpratino domėtis katalikiška spauda. „XXI amžiaus“ kiekvieną savaitę laukiame su nekantrumu. Įdomūs kun. Vytenio Vaškelio straipsniai. Gražiai vaikus auklėja „Kregždutė“, joje gausu išradingų pamokymų, dorovingų straipsnelių.

M.P. iš Kvėdarnos (Šilalės r.):

- Kol mūsų, Kvėdarnos, bažnyčioje dirbo klebonas kun. Kazys Žąsytis, jis rūpinosi ir katalikiška spauda. Netgi į Drobūkščių koplyčią, kurią sekmadieniais aptarnaudavo, nuveždavo „Kregždučių“. Mes gailimės iš mūsų išvykusio kunigo, vis pavartome jo mums paliktą knygelę „Kvėdarnos parapijos istorija“. Bet ir iš dabartinio parapijos klebono kun. Juliaus Meškausko tikimės, jog jis nebus abejingas katalikiškai spaudai. Žinoma, pirmiausia mes patys turime tuo rūpintis, bet neretai praverčia ir kunigo žodis, paraginimas.

A.M. iš Plungės:

Dėl katalikiškos spaudos sunkumų nekyla. Ji platinama prie mūsų bažnyčios. Tuo rūpinasi Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas kun. Donatas Stulpinas. Džiaugiamės, kad „XXI amžius“ jau tapo solidžiu laikraščiu, kuris įdomus ir jaunimui, ir vyresniems. Mergaitėms, tiksliau, būsimoms mamoms, pravartu pasiskaityti jo priedą „Pro vita“. Ypač „XXI amžių“ reikėtų propaguoti tarp jaunimo ir visų tų, kurie yra atitolę nuo Dievo, nuo Bažnyčios ir tikėjimo.

Mokytoja A.S. iš Klaipėdos:

- Mes visi norime matyti jaunimą išsilavinusį, išsimokslinusį, dvasingą ir dorą. O patys ar darome ką nors, kad tokia karta užaugtų? Gal iš per televiziją rodomų visokiausių šlykštynių šito išmoks? Gal bulvarinė spauda šito išmokys? Pati žinau, koks geras leidinukas vaikams yra „Kregždutė“, o ar visi mūsų vaikai ją skaito? Ar tėvai pasirūpina, kad jų atžalos semtųsi iš jo gerumo? Gerokai paklaidžiotume po Klaipėdą, kol surastume šeimą, kurioje tėvai skaitytų „XXI amžių“, o vaikai – „Kregždutę“. Apie mus, pedagogus, nėra nė kalbos, kad mes paimtume į rankas katalikišką spaudą. Juk pedagogai – XXI amžiaus inteligentija! O gal dar iš mūsų nėra išėjęs komunistinis „pašalas“? Jau daugiau nei dešimtmetį gyvename nepriklausomoje Lietuvoje ir paimti į rankas katalikišką leidinį niekam nebeturėtų būti baugu ar gėda.

Kaip pedagogė, kviečiu visus, ir moksleivius, ir jų tėvus, ir pedagogus, drąsiai paimti į rankas katalikišką spaudą. Juk didieji mūsų tautos šviesuoliai A.Maceina, S.Šalkauskis, Vydūnas jaunosios kartos ugdymą grindė religijos pažinimu, katalikiškojo tikėjimo mokymu. Atminkime, kad neturėdami „vaistų“ sielai – nepagydysime nė kūno. Kviečiu visus labiau gilintis į religinius dalykus. Pradėti galima nuo šiandieninės katalikiškos spaudos, nuo joje gvildenamų dalykų.

Antanas S. iš Šilalės:

- Šilališkiai gana aktyviai skaito katalikišką spaudą. Daug kas užsiprenumeruoja „Kregždutę“, „XXI amžių“ per bažnyčią (taip pigiau). Katalikišką spaudą plačiai propaguoja klebonas dekanas kan. Petras Merliūnas. Klebonas ir pats parašo į rajono spaudą įvairiausių straipsnių.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Šilalė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija