Atnaujintas 2003 m. gruodžio 5 d.
Nr.93
(1197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Neramus laukimo metas Tbilisyje

Petras KATINAS

Kandidatas į prezidentus
Michailas Saakašvilis

Gruzijos opozicinės partijos, daug prisidėjusios prie E.Ševardnadzės nuvertimo, susitarė vieninteliu savo kandidatu į Gruzijos prezidento postą iškelti Nacionalinio judėjimo partijos lyderį Michailą Saakašvilį. Jo šalininkai ir žurnalistai jį vadina „Miša-Armagedonu“. Tą pravardė jam suteikta už jo tiesiog audringą ir žaižaruojantį temperamentą, o priešininkai lygina jį su skandalinguoju Rusijos politiku V.Žirinovskiu.

Per lapkričio 2-osios parlamento rinkimus, nepaisant akivaizdžių klastočių, M.Saakašvilio Nacionalinio judėjimo partija surinko gana daug balsų. Patys šios partijos nariai ir lyderiai tvirtina, kad Nacionalinio judėjimo partija faktiškai laimėjo rinkimus, nepaisant jų rezultatų falsifikavimo. Tokiai nuomonei pritaria ir daugelis tarptautinių stebėtojų.

M.Saakašvilis laikomas buvusio parlamento vadovo Zurabo Žvanijos žmogumi, nors pastaruoju metu jų politinės nuostatos gerokai skiriasi. Pats M.Saakšavilis užima Gruzijos politinio gyvenimo nišą, buvusią laisvą nuo pirmojo Gruzijos prezidento Zviado Gamsachurdijos, kurį Maskvos pagalba nuvertė E.Ševardnadzė. Maskvos kurstomos nacionalinės mažumos laiko M.Saakašvilį visiškai priimtinu kandidatu į Gruzijos prezidentus ir skelbia jį esant dar didesniu nacionalistu už jau mirusį pirmąjį Gruzijos prezidentą Z.Gamsachurdiją. O Rusijos „nacionalpatriotai“ apšaukė jį netgi fašistu. Nors didesnių fašistų ir šovinistų, kaip dabartiniai Rusijos nacionalpatriotai, šiuo metu vargu ar galima rasti visame pasaulyje. Tiesa, ir Z.Gamsachurdijos gerbėjai (ne visi) laiko M.Saakašvilį apsišaukėliu, žmogumi be praeities. Netgi separatistinės Adžarijos vadovas Aslanas Abašidzė teigė, kad lyginti save su Z.Gamsachurdija jis neturi teisės, nes yra kilęs iš prastos šeimos ir dar turįs „svetimo kraujo“. Leista suprasti, kad M.Saakašvilis – netikras gruzinas.

Tačiau M. Saakašvilis populiarus tarp jaunimo, o ypač studentų, taip pat patriotiškai nusiteikusiuose inteligentijos sluoksniuose. Pasak vieno gruzinų profesoriaus, tik M.Saakašvilis sugebės išvalyti Gruziją nuo komunistinio raugo. Tiesa, vadinti kandidatą į Gruzijos prezidentus dešiniuoju radikalu, aršiu nacionalistu, kaip tai daro Rusijos spauda, vargu ar teisinga. Jo partijos programa pakankamai socialiai orientuota. Pavyzdžiui, M.Saakašvilis, dar nebūdamas vienu iš opozicijos lyderių, parlamente siūlė priimti įstatymą, kuriuo remiantis galima atimti valstybės naudai neteisėtai „prichvatizuotą“ turtą. Be to, jis žada dvejiems metams visiškai panaikinti mokesčius smulkiajam ir vidutiniajam verslui, padidinti pensijas, kurios dabar siekia vos septynis dolerius. Taip pat M.Saakašvilis žada siekti svarbiausių ekonomikos sričių nacionalizavimo.

Maskvai labai nepatinka ryškiai provakarietiškos M.Saakašvilio pažiūros ir nuolat keliami jo reikalavimai kuo skubiau likviduoti Gruzijoje Rusijos karines bazes bei pakeisti jas NATO bazėmis. Pagrindinis M.Sakašvilio vadovaujamos Nacionalinio judėjimo partijos šūkis yra: „Gruzija – be Ševardnadzės, Adžarija – be Abašidzės“. Jis taip pat turi didelę įtaką populiariam jaunimo judėjimui „Kmara“ (lietuviškai – Pakaks!).

M.Saakašviliui dabar 35-eri metai. Jis yra teisininkas, baigęs mokslus Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tai irgi suteikia progą Rusijos žiniasklaidai, o ypač kariškiams teigti, kad E.Ševardnadzę nuversti padėjo JAV specialiosios tarnybos. Dar visai neseniai paskutiniais žodžiais vanoję E.Ševardnadzę už „paramą čečėnų banditams“, Rusijos generolai dabar dedasi jo gynėjais. Tačiau ne tai svarbiausia.

Jau beveik neslepiama, kad Maskva sieks suskaldyti Gruziją. Abchazija atplėšta jau seniai. Šios „respublikos“ gyventojams jau išduodami rusiški pasai. Grubiai pažeidžiant Gruzijos interesus, paleistas elektrinis traukinys maršrutu Sočis-Suchumis. Pietų Osetijos ir Adžarijos separatistai jau atvirai kalba apie atsiskyrimą nuo Gruzijos. Pietų Osetijos lyderis jau prakalbo apie prisijungimą prie Rusijos. Tad kas gi liktų tokiu atveju iš Gruzijos? Todėl labai sunku pasakyti, ar naujoji Gruzijos valdžia atlaikys didžiulį Maskvos spaudimą.

Tiesa, Maskvai ir be Gruzijos atsiranda vis naujų rūpesčių. Moldovos sostinėje Kišiniove prasidėjo masinės protesto demonstracijos, reikalaujant prezidento, Moldovos komunistų lyderio V.Voronino atsistatydinimo. Opozicija V.Voroniną vadina valstybės išdaviku. Pirmiausia už tai, kad jis remia Rusijos politiką vadinamosios Padniestrės respublikos atžvilgiu. Ši „respublika“, kaip ir Gruzijos Abchazija, atsiskyrė nuo Moldovos ir išsilaiko tiktai Rusijos paramos dėka. Ko gero, ir Rusijos prezidentas V.Putinas išsigando, jog Kišiniove gali pasikartoti Tbilisio variantas. Mat Rusijos prezidentas, nepaaiškindamas priežasčių, atšaukė numatytą vizitą į Moldovos sostinę. Vizito metu turėjo būti pasirašytas Moldovos ir Padniestrės „respublikos“ taikaus sureguliavimo planas. Pagal jį, Moldova būtų paskelbta federacija, į kurią įeitų ir Padniestrė. Moldovos opozicija tai laiko didžiausia išdavyste, nes taip būtų įteisintas dalies Moldovos teritorijos atplėšimas.

Tuo tarpu laikinai einanti Gruzijos prezidento pareigas parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė (kai kurie pataikūnai jau net lygina ją su legendine Gruzijos valdove Tamara, kurios valdymo metus istorikai vadina auksiniu valstybės amžiumi) nėra tokia populiari visuomenėje kaip M.Saakašvilis. Mat šios 39 metų teisininkės tėvas Anzoras Burdžanadzė, labai turtingas žmogus, vadovauja Gruzijos duonos produktų korporacijai ir yra gana artimas buvusio prezidento E.Ševardnadzės šeimai. O N.Burdžanadzės vyras Badris Bisadzė yra Gruzijos generalinio prokuroro pavaduotojas. Aišku, dabartiniu metui tokie artimiausi giminės nekelia pasitikėjimo ir ja pačia. Mat, anot vieno garsaus gruzinų žurnalisto, visi žmonės, susiję su E.Ševarnadzės klanu, yra sukčiai ir vagys, atvedę Gruziją prie ekonominio kracho ir skurdo. Tačiau N.Burdžanadzė tikriausiai tikisi ir po pakartotinių parlamento rinkimų vadovauti jam. Mat ji įrašyta pirmąja nuvertusių E.Ševardnadzę partijų sąraše.

EPA-ELTA nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija