Atnaujintas 2003 m. gruodžio 10 d.
Nr.94
(1198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kapeloje – vien vyrai

Rūta JONUŠKIENĖ

Kaimo kapela „Šeduvos bernai“
(trūksta dviejų muzikantų)

Šeduvių kaimo kapela, vadovaujama Gintaro Rutkausko, laimėjo visus kapelijų varžytuvių „Duokim garo“ konkursus ir tapo čempione. Nedideliame miestelyje įsikūrusio saviveiklinio kolektyvo amžius – tik vieneri metai.

 

Vyrai laurus dalijasi su ansamblio vadove

G. Rutkauskas pasakojo, jog kaimo kapela atsirado netikėtai. Etnografinis ansamblis „Šeduva“ gavo kvietimą dalyvauti Nacionalinės televizijos kapelijų varžytuvėse „Duokim garo“. Kartu buvo išreikštas pageidavimas, kad ji turėtų ir savo kaimo kapelą. Imta ieškoti jai tinkančių šeduvių. Vienintelis G.Rutkauskas armonika grojo šokiams. Lemiamą žodį tarė „Šeduvos“ ansamblio vadovė Lilė Brajinskienė. Ji ne tik subūrė vyrus, bet ir pakvietė juos į savo namus repetuoti.

Apsirūpino instrumentais

L.Brajinskienė, anot G.Rutkausko, – energijos kupina moteris. Ji yra žinoma kaip tautosakos rinkėja. „Šeduvos“ vadovė kapelai parinko repertuarą. Visi kolektyvo nariai buvo be specialaus muzikinio parengimo. Jie repetavo liaudiškus kūrinius, nepažindami natų.

Kapelos niekas nerėmė ir nefinansavo. Pati apsirūpino muzikos instrumentais. Vieną jų rado numestą šiukšlyne. Būgną iš dviejų suklijavo. Tiko senutėlis smuikas. Sunešė tai, kas kitiems atrodė nebereikalinga.

Nesėdi prie alaus ąsočio

Kaimo kapelos dalyviai – ne iš kažkur atėję, bet išaugę „Šeduvos“ etnografiniame ansamblyje. Saviveiklinis kolektyvas yra neatskiriama Šeduvos dalis. Per dešimt metų ansamblyje dainuoja G. Rutkauskas. Šokio sūkuryje sukasi jo žmona ir vaikai. Visi kaimo kapelos nariai – Šeduvos miestelio ar aplinkinių kaimų gyventojai. Du jų dirba policijoje, yra ūkininkas, verslininkas, netgi muziejininkas. Jie jaučia poreikį eiti į repeticijas, kad galėtų prisiliesti prie liaudies meno. Turėdami darbus, jie kartais neranda laiko pasirengti išvykai. Reta savaitė, kad kapela neturėtų koncertuoti. Populiarumo sulaukę vyrai išgirsta ir pašaipų, jog vakarais jie ne prie alaus ąsočio sėdi, bet lekia repetuoti ar kažkur koncertuoti.

Pavadinimą sugalvojo panevėžietė

Kaimo kapela ilgokai neturėjo pavadinimo. Į sceną ją kviesdavo kaip Šeduvos muzikantų grupę. Prieš gerą mėnesį ji buvo pakviesta koncertuoti Panevėžyje. Miesto kultūros centre vyko romansų vakaronė. Ten šeduvių jau laukė jų gera pažįstama – M. Rimkevičaitės technologijos mokyklos folkloro ansamblio vadovė Lina Vilienė. „Šeduvos“ ansamblis yra dalyvavęs kuriant du filmus etnografine tematika. L. Vilienė buvo jų konsultantė.

Romansų vakaronėje kapela jau buvo pristatyta „Šeduvos bernų“ vardu. Tokį pavadinimą jai nelauktai sugalvojo L. Vilienė.Dabar, paskelbus, kad į sceną išeina „ „Šeduvos bernai“, salė iš anksto ima ploti. Ten jau žino, kad neteks nuobodžiauti.

Bronius VERTELKA

Šeduva, Radviliškio rajonas
Autoriaus nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija