Atnaujintas 2003 m. gruodžio 10 d.
Nr.94
(1198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pristatytos kraštiečių knygos

Rašytoja Birutė Mackonytė,
Rapolo Mackonio dukra,
žavisi tėvo ir dėdės kūryba

Varėnos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Varėnos krašto skaitytojų auditorijai buvo pristatytos kraštiečių brolių, gimusių ir augusių Paąžuolės kaime, Rapolo ir Jono Mackonių knygos.

Jas pristatė, apie autorius, jų kūrybą ir veiklos kelią pasakojo R.Mackonio dukra rašytoja Birutė Mackonytė, Rašytojų sąjungos leidyklos redaktorius Vytautas Girdzijauskas, humanitarinių mokslų daktarai Alma Lapinskienė ir Jonas Bulota.

Vyresniojo brolio žurnalisto ir rašytojo R.Mackonio Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos išleistoje atsiminimų knygoje ,,Amžiaus liudininko užrašai“ – skurdi vaikystė XX a. pradžios Dzūkijos kaime, sunkūs mokslo metai, atkaklios grumtynės dėl lietuvybės sudėtingomis okupacijos sąlygomis prieškario Vilniuje, mirtininkų stovyklos fašistinėje Vokietijoje. Čia daug įdomios ir vertingos informacijos apie lietuvių to meto gyvenimą, ypač spaudos leidinius, savitos politinių įvykių interpretacijos.

Jaunesniojo brolio dailininko, humanitarinių mokslų daktaro prof. J.Mackonio ,,Tyto Albos“ išleista atsiminimų knyga ,,Boružės odisėjos“ – meninis dokumentas, atskleidžiantis tiek jo paties, tiek sutiktų žmonių gyvenimo peripetijas, kalbantis apie išlikimo pokario ir sovietmečio laikotarpiu galimybę ir teisę būti savimi.

B.Mackonytė, apibūdindama tėvo ir dėdės kūrybą, apibendrino, kad visa tai, ką jie parašė, yra tikrasis, neišgalvotas ir neidealizuojamas jų gyvento laikotarpio Lietuvos vaizdas.

Prof. J.Bulota, detaliau paanalizavęs R.Mackonio kūrybinį ir veiklos kelią, konstatavo, jog to meto Vilnijos krašte jis buvo labiausiai skaitomas rašytojas ir kad iki šiol nėra kitos tokios memuarų knygos, kuri būtų parašyta tokiomis, persekiojimų, sąlygomis.

Rūta AVERKIENĖ

Varėna
Autorės nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija