Atnaujintas 2003 m. gruodžio 10 d.
Nr.94
(1198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Lubiankos čiuptuvų voratinklyje

Petras KATINAS

Subūręs savo partiją, pavadintą „Už teisingą Lietuvą“, parlamentaras Julius Veselka, dėl savo neblėstančios meilės Maskvai jau vadinamas Vesiolkinu, dabar kasdien ragina bičiulius, savo agresyvumu nė kiek nenusileidžiančius V.Šustausko „ubagus“, buvusio sovietinio milicininko V.Mažono „Lietuvių patriotų sąjungos“ skandalistus bei panašius stoti ginti Prezidento. Nesvarbu, kad J.Veselka, per visą dabartinio Seimo besibaigiančią kadenciją taip ir nepateikęs nė vieno normalesnio pasiūlymo, dabar švaistosi dalydamas interviu į visas puses ir jau tapo viską žinančios bei išmanančios nuolatinės protų jaukėjos žurnalistės R.Grinevičiūtės laidos „Korida“ TV-4 televizijoje žvaigždė.

Iš tiesų įdomi panašių „žvaigždžių“ kompanija susibūrė toje „Koridoje“: visų skriaudžiamų vargšų gynėjas J.Veselka, oligarchas V.Uspaskich, „žemdirbys“ J.Ramonas, didžiausiu politiniu kaliniu besidedantis, o iš tiesų tremtinių ir politinių kalinių organizacijas skaldantis Pancerna bei panašūs. Visi šie kovotojai už Prezidentą, teigiantys, kad tik vienas R.Paksas gina paprastų žmonių interesus nuo valdininkų savivalės, turtuolių ir V.Landsbergio, prie kurio šalininkų dabar priskiriamas ir Seimo Pirmininkas, savo primityvia demagogija pralenkė net Lenino bolševikus. Prie J.Veselkos, V.Šustausko, V.Mažono, liberalų demokratų vadų prisijungė visokie „tautos pažangiečiai“, „gyvenimo logikai“, profsąjungų veikėja pasiskelbusi A.Balsienė, pasisavinusi iš lenkų Lecho Valensos įkurto „Solidarumo“ pavadinimą savo grupelei, ir panašūs marginalai. Visų jų vadu, be liberalų demokratų etatinių agitatorių V.Mazuronio, H.Žukausko ir G.Šurkaus, stengiasi tapti Vesiolkinu pramintas Seimo narys J.Veselka.

Suniekinęs visus, kurie „šmeižia Rusiją“, o Tėvynės sąjungos lyderį Andrių Kubilių pavadinęs politiniu nuliu (rusiškai – „političeskoje ničtožestvo“ savaitraštyje „Obzor“, Nr. 49), prie „liaudies priešų“ J.Veselka priskyrė ir baigusį kadenciją prezidentą Valdą Adamkų. Tačiau pareiškė „gerbiąs šį senuką vien už tai, kad neįleido į Prezidentūrą V.Landsbergio“. Tokius J.Veselkos sapaliojimus, be TV-4 „Koridos“, nuolat savo pirmuosiuose puslapiuose skelbia rusų kalba išeinantys savaitraščiai „Obzor“ ir „Litovskij kurjer“. Matyt, nereikia aiškinti, kokios pozicijos laikosi šie leidiniai, jeigu jų pagrindinių komentarų autoriai – buvęs aršus partinis agitatorius, pasiųstas „auklėti“ nesusipratusių sovietų armijos „išvaduotų“ afganistaniečių, sovietinio gyvenimo šlovintojas V.Būtėnas ir Irmos Miliūtės pseudonimu pasirašinėjanti gerai žinoma, ypač vilniečiams, Irina Sklepovič. Jau senokai prie šios kompanijos prisišliejo ir J.Veselka, pagal kažkieno užsakymą ėmęs skelbti, kad Prezidentas stumiamas pražūtin. O valstybę, pasirodo, valdo niekdariai, Lietuvos turto pardavinėtojai, kurių vieta Lukiškėse, nes ten tuoj atsilaisvins kameros, kuriose dabar tupi Mykolas Burokevičius ir Juozas Kuolelis. Beje, abu šie komunistiniai dinozaurai vis dėlto bent jau sąžiningesni už tą „paprastų žmonių gynėją“, per kelerius metus pakeitusį kelias partijas.

Žinoma, J.Veselka valstybės pardavinėtojais pirmiausia vadina tuos, kurie siekia kuo toliau atsiplėšti nuo šio parlamentaro taip godojamos ir mylimos Rusijos. Savo meile Maskvai J.Veselka pralenkia netgi patį J.Borisovą ir V.Uspaskich – šie netgi vaizduoja Lietuvai gėrio ir sėkmės siekiančius „patriotus“, užtat susilaukia kai kurių Lietuvos žmonių pritarimo. O tai, kad Prezidento dekretu ypatingos skubos tvarka antrą kartą Lietuvos piliečiu padaryto J.Borisovo galios įgauna faktiškai neribotą mastą, rodo ne tik jo dvaras Trakų rajone, tapęs tarsi atskira valstybe, kur nuolat leidžiasi nežinia kieno ir iš kur atskridę lėktuvai, bet ir bekylantis panašus į Lietuvos „paksogeitą“ Latvijos „repšegeito“ skandalas.

Panašumų gana daug. Juk ir dabartinis Latvijos premjeras Einaras Repšė atėjo valdžion skelbdamas tokius pačius populistinius šūkius apie „diktatūrą mafijai“ ir piešdamas šviesios ateities miražus kaip ir mūsų Prezidentas. Ir nuosavą partiją sukūrė paknopstomis taip pat, kaip ir R.Paksas savo liberalus demokratus. Atrodo, jog viskas vyko sinchroniškai, pagal vieną komandą. Iš kur atėjo ta komanda, irgi pakankamai aišku. Be to, R.Paksą ir E.Repšę vienija pomėgis skraidyti. Latvijos dienraštis „Neatkariga Riga Avize“ paskelbė publikaciją, kurioje pateikiama gana įdomių sutapimų. Pasirodo, tuoj po R.Pakso apsilankymo Rygoje rugsėjo mėnesį, Latvijos premjeras E.Repšė, vos kelioms dienoms praėjus po susitikimo su Lietuvos Prezidentu, Vyriausybės posėdyje pranešė, jog nusprendęs iš to paties „geradario“ J.Borisovo kompanijos SPARK įsigyti du sraigtasparnius Mi-8 už „prieinamą kainą“. Ir visai nesvarbu, kad kita Rusijos kompanija siūlė tuos pačius sraigtasparnius gerokai pigiau. Tą faktą patvirtino ir Latvijos gynybos ministerija. Tad kas gi gali paneigti, kad J.Borisovas per Lietuvos Prezidentą tvarkė savo biznį ir Latvijoje? Tai, aišku, nieko stebėtino. Vis labiau aiškėja, kad E.Repšę ir jo paskubomis sukurtą partiją irgi rėmė įtartinos Rusijos nusikalstamos struktūros, susijusios su specialiosiomis tarnybomis. Tai yra garsiaisiais Lubiankos „specais“. Tiesa, paskutiniais pranešimais, R.Repšė neigia tokį sandėrį.

O kad gandai apie R.Pakso ir E.Repšės bendrus interesus nėra vien politinių priešininkų išsigalvojimai, rodo išsamus straipsnis įtakingame Lenkijos laikraštyje „Rzeczpospolita“ apie R.Pakso skandalą Lietuvoje. Lenkijos laikraštis primena, jog Maskva, konkrečiai, KGB įpėdinė FSB, deda visas pastangas, kad dezintegruotų Europos Sąjungą, pasinaudodama savo žmonėmis naujųjų ES šalių valdžioje, reanimuotų neoimperines ambicijas ir pirmiausia įteigtų didžiosioms ES valstybėms Vokietijai ir Prancūzijai mintį, jog Lietuva, Latvija, Estija, netgi Lenkija ir Slovakija niekada nebus tikrosios ES narės, nes jos tiesiog privalo būti Rusijos įtakos zonoje. Todėl „Rzeczpospolita“ ragina, kad ne tik Lenkija, bet ir kitos ES šalys turi apriboti kontaktus su Lietuvos Prezidentu ir, bent jau kol kas, izoliuoti R.Paksą, pakliuvusį ar sąmoningai pakibusį ant Maskvos meškerės. Taip pat Lenkijos dienraštis primena, kad Rusija niekada neduos ramybės buvusioms SSRS respublikoms ir Maskvos šešėlis visada kybos virš jų kaip koks Damoklo kardas.

Dabar Prezidentas aiškina, jog nereikia kreipti dėmesio į panašius straipsnius ir komentarus užsienio spaudoje, nes jie esą ateina iš Lietuvos „sąmokslininkų“. Tačiau Prezidentas niekada nepasakė nė pusės žodžio apie grėsmę iš Rusijos, tuo labiau iš Lubiankos, kur ir parengtas Lietuvos pavertimo klusniu Maskvos vasalu scenarijus.

Viena šio scenarijaus scenų buvo surengta sostinėje praėjusį šeštadienį prie Nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos. J.Ramono kelių blokadininkai, V.Šustausko ir J.Veselkos rėksniai, šiaip liumpenai (vienos aistringos liumpenų gynėjos žodžiais tariant, inteligentų čia nė su žiburiu nerasi) išrėkė tai ir išrašė Vilniuje parengtuose plakatuose, ką jau seniai siūlo Prezidentūros „didysis viziris“ G.Šurkus, nepaliekantis Prezidento be savo priežiūros nė per žingsnį. Pirmiausia paleisti Seimą ir Vyriausybę, įvesti nepaprastąją padėtį, pasodinti „sąmokslininkus“ ir t.t. Pagrindiniais kalbėtojais kelių tūkstančių iš visos Lietuvos suvežtų pakankamai primityviausios propagandos apmulkintų žmonių miniai buvo Liberalų demokratų partijos vadas V.Mazuronis, partijos ideologas, jau vadinamas naujuoju Suslovu, ar, blogiausiu atveju, paskutiniuoju Maskvos vietininku Mitkinu. „Prezidentinės“ partijos sukūrimo iniciatorius, Seimo narys H.Žukauskas visomis išgalėmis kurstė panašias nuotaikas minioje. Gal tokiu būdu ištikimiausi Prezidento bendražygiai vykdė išvakarėse dviejuose dienraščiuose paskelbtą R.Pakso interviu skambiu pavadinimu: „Svarbiausia –įveikti priešpriešą visuomenėje“? Tad ar gali būti didesnis cinizmas skelbiant tokius šūkius, puikiai žinant, kas gi kasdien kursto tą priešpriešą. Iš „didžiojo vizirio“ ir jo janyčarų jau pasigirdo samprotavimų, jog net Konstituciniame Teisme susisuko lizdą „sąmokslininkai“. Tai pakankamai aiški užuomina, kad, Konstituciniam Teismui priėmus sprendimą dėl pilietybės suteikimo J.Borisovui ypatingos skubos tvarka pripažinimo prieštaraujančiu galiojantiems įstatymams, ir jis bus paskelbtas sąmokslininku.

Kad ir kaip kalbėtum, tačiau tokio visuomenės supriešinimo kurstymo, metant tam tikslui milijonus, Lietuvoje dar nebuvo per visą atkurtosios nepriklausomybės laikotarpį. Ko nepavyko pasiekti Maskvai ir jos penktajai kolonai per Sausio 13-ąją ir 1991 metų rugpjūčio pučą Maskvoje, dabar bandoma vėl. Pasitelkiant tas pačias jėgas, tik be generolų Varenikovo ir Uschopčiko. Per tą laiką Lubianka parengė pakankamai savų su lietuviškomis pavardėmis. Tiesa, tai jokia naujiena. Pakankamai sena, bet vis dar tebeveikianti čekistinė technologija. Prisiminkime Kapsuką, Z.Angarietį, J.Požėlą, paskutiniuosius maskolbernius (anot publicisto B.Railos) A.Sniečkų, P.Griškevičių, Songailą ir kitus. Kremliaus scenarijus nesikeičia. Keičiasi tik vaidmenų atlikėjai. Skirtumas tiktai tas, jog, priešingai nuo buvusių komunizmo dogmatikų, naujieji tautos duobkasiai jokios ideologijos ir principų neturi nė kvapo. Be minėtų „garbių“ pavardžių, būtų galima išvardyti dar kelias, ne mažiau garsių, bet kol kas visiškai dar niekuo neįtariamų. Šįkart dar jų neminėsime. Už trisdešimt Judo sidabrinių jie parduos ne tik Tėvynę, bet net tėvą ir motiną. Tokios sąvokos kaip Tėvynė, patriotizmas, moralinės vertybės jiems jau seniai nebeegzistuoja. Už J.Borisovo, A.Kikališvilio, J.Kobzono, J.Andropovo ir Rusijos FSB sidabrinius parduos bet ką. Tam tikslui jiems tinka ir „Lukoil“ ar „Gazprom“ pinigai.

Kaip pažymėjo Vilniaus universiteto Tarptautinių mokslų ir politikos instituto direktorius R.Lopata, dabar visiškai aišku, kad Rusijos pinigų tvaikas dusina Lietuvą. Pasak R.Lopatos, jis esąs atsargus optimistas ir tiki, jog iš prezidentinio skandalo Lietuva išeis sustiprėjusi, o politikai atidžiau pažvelgs į „išorinės įtakos“ keliamus pavojus.

Beje, praėjusį savaitgalį įvykusiame Prezidento šalininkų mitinge viena oratorė tiesiai pasakė, kas gi yra tos išorinės jėgos. Ji paragino Prezidentą įvykdyti savo pažadą ir pasikviesti rusus. „Prezidente, greičiau tai padaryk, pasikviesk rusus, ir jie padarys tvarką“. Argi ne to mitingais ir savo važinėjimais „po provinciją“ siekia liberalų demokratų bei „vyriausiųjų vizirių“ komanduojamas R.Paksas?

Rusų literatūros klasikas Fiodoras Dostojevskis yra pasakęs, jog didžiausia nuodėmė, be visų kitų, visiems žinomų, yra abejingumas. Matant, kas dabar vyksta Lietuvoje, galima teigti, kad klasikas buvo visiškai teisus. Tik dėl nemažos visuomenės dalies abejingumo, politinio neraštingumo ir aklo tikėjimo visokiais gelbėtojais, atsidūrėme ten, kur esame. Dar liūdniau gali atsitikti, jeigu dabartinė valdžia neparodys daugiau dėmesio žmonėms, nepritapusiems ir jau niekada nepritapsiantiems prie nepriklausomo gyvenimo. Tų žmonių nusivylimas, kuris dar nuolat kurstomas, juos tiesiog verčia ieškoti vis naujų gelbėtojų, nesvarbu, kad ir iš kur jie ateitų. Bet tai jau grėsmė mūsų valstybingumui…

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija