Atnaujintas 2003 m. gruodžio 17 d.
Nr.96
(1200)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Naikinami ir niekinami pilkapynai

Rūta JONUŠKIENĖ

Kultūros vertybių apsaugos departamento Utenos teritorinio padalinio specialistai sunerimę, kad pastaruoju metu masiškai bei savavališkai buvo kasinėjami Rytų Aukštaitijos archeologiniai paminklai pilkapynai. Daug pilkapių, menančių tolimiausią Lietuvos praeitį, išniekinta Zarasų, Molėtų, Ignalinos, Utenos rajonuose.

 

Archeologiniai radiniai – istorijos paminklai ir liudytojai

Pasak Utenos teritorinio padalinio vyresniojo inspektoriaus Arūno Giraičio, pilkapiai – tai žmonių laidojimo vietos nuo V amžiaus iki XIII-XIV amžių. Dažniausiai laidojant palaikus buvo supilamos aukštos sanpilos.

Rytų Lietuvoje buvo tradicija plėsti pilkapynus, o žmonės būdavo laidojami su įkapėmis, darbo įrankiais, papuošalais. Aukštaitijoje išlikusiuose pilkapiuose įkapės negausios, nes mirusiųjų palaikus degindavo – laužų liepsnose sudegdavo ar išsilydydavo stiklo ir žalvario dirbiniai: galvos papuošalai, sagės, sagtys, apyrankės, kovos įrankiai ir kt. To laikotarpio Lietuvos istorija beveik neturi rašytinių šaltinių, todėl istorikų ir mokslininkų atkuriama tik pagal archeologinių radinių duomenis.

Apie niokojamus pilkapius pranešė gyventojai

Kultūros vertybių apsaugos departamento Utenos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Tadas Žemaitis pasakojo, kad liepos mėnesį, tikrinant Anykščių rajone esantį ir Anykščių urėdijai priklausantį Peniankų pilkapyną, aptikta dvylika iškasinėtų pilkapių.

Taip pat apie nuniokotus pilkapius Vigodkos, Dūkšto, Saksoniškių pirmajame ir antrajame bei Čepeliškių pirmajame ir antrajame pilkapynuose paskambinusi pranešė Gražutės regioninio parko darbuotoja Daiva Snarskienė, kuri, pagalvojusi, jog pilkapiai kasinėjami tyrimų tikslais, sumanė pasitikslinti savo spėliones Utenos teritoriniame padalinyje.

Negailestingai iškasinėtas ir nuniokotas Gedžiūnėlių, Garšvinės pilkapynas, esantis Ignalinos rajone, Kazitiškio seniūnijoje. Šis pilkapynas – vienas didžiausių Lietuvoje. Jį sudaro apie 540 pilkapių, kurie išsidėstę 33 hektarų teritorijoje. Beveik pusė pilkapių iškasinėta ieškant vertingų radinių.

Poliankos, Dvarykščiaus pilkapyne iškasinėti keturi pilkapiai, o žvalgymo tikslais jų pažeista dar daugiau. Šis pilkapynas yra nuošalioje vietoje, todėl paveldo niekintojai savo niekšingus darbus pradėjo ne pro šalį vedančio kelio, bet krūmynų pusėje.

Apie tai, jog savavališkai iškasinėti Padysnio, Janionių pilkapiai, esantys Ignalinos rajone, kultūros paveldu besirūpinantiems darbuotojams pranešė Ignalinos etnokultūros centro direktorė Lina Bukauskienė.Vasaros pabaigoje vietos gyventojai vieną pavakarę pastebėjo su kastuvais pilkapynus knaisiojančius nepažįstamus vyrus, kurie, pamatę jų link einančius žmones, šoko į mašiną ir nuvažiavo.

Spalio pradžioje aptikti iškasinėti Leoniškės, Padūdžio (Ignalinos r.) pilkapiai. Vienas jų, pasak inspektoriaus T.Žemaičio, iškastas atvirai, o kiti – atkasti ir vėl užpilti, todėl nuniokojimus sunku pastebėti. O spalio pabaigoje rasti išniekinti Baltišiaus, Skudutiškio (Molėtų r.) pilkapyno pilkapiai.

Čepeliškių, Gedžiūnėlių ir Padūdžio, Leoniškės bei Baltišiaus, Skudutiškio pilkapynai yra archeologijos vertybės, paskelbtos kultūros paminklais ir įtrauktos į aukščiausią nekilnojamųjų kultūros vertybių registro kategorijų sąrašą.

Niekindami protėvių kapus, naikina paveldą

Kultūros vertybių apsaugos departamento Utenos teritorinio padalinio viršininkas Romualdas Mikulėnas sako, jog tokie nelegalūs kasinėjimai, kuriuos drąsiai galima pavadinti mūsų protėvių kapų išniekinimu, yra nusikaltimas istorijai. Kapų plėšikai, grobuoniškai kasinėdami pilkapius, surenka juose buvusius dirbinius, archeologinius radinius, naikina ir niekina archeologinį paveldą. Manoma, kad savavališkus kasinėjimus atliekantys asmenys naudoja aukštos kokybės metalo detektorius, padedančius aptikti negausius radinius. „Kapinynų niekintojai turi susilaukti griežtos bausmės. Kultūros vertybių departamento sudaryta komisija, į kurią įeina archeologai ekspertai, nustatė daliai pilkapynų padarytą žalą, o Anykščių, Utenos, Zarasų ir Ignalinos policijos komisariatai iškėlė baudžiamąsias bylas ir pradėjo ikiteisminį tyrimą, – sakė R.Mikulėnas. – Mes piktinamės, kai chuliganai išniekina kapus, nuverčia ar sudaužo paminklus, vagia gėles. Dar skaudžiau, kai išniekinama mūsų visų praeitis, istorija, kai niokojami šimtus metų ramybėje išgulėję protėvių palaikai. Nejaugi nebėra nieko švento tiems, kurie už menkus grašius parduoda nuo prieš kelis amžius mirusio žmogaus kaulelių numautą žalvarinį žiedą?”

Kultūros vertybių apsaugos departamento Utenos teritorinio padalinio specialistai kreipėsi į Utenos apskrities gyventojus, prašydami atkreipti dėmesį į nepažįstamus ar įtartinus piliečius, kasinėjančius pilkapynų teritorijas, ir pranešti apie juos į artimiausius policijos skyrius.

Utenos apskritis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija