Atnaujintas 2003 m. gruodžio 17 d.
Nr.96
(1200)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vyskupai ragina Prezidentą elgtis taip,
kaip reikalauja bendrasis gėris

Nepaisydamas raginimų atsistatydinti,
Prezidentas ir toliau važinėja į susitikimus
su Lietuvos gyventojais. Šioje nuotraukoje –
Prezidento rėmėja Kupiškyje R. Paksui
dovanoja Švč. Mergelės Marijos statulėlę
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Nerimą ir susirūpinimą „dėl moralinės visuomenės krizės, kurią sukėlė politinė valstybės vadovo Rolando Pakso krizė, augančios piliečių tarpusavio įtampos“ pareiškė Lietuvos Vyskupų Konferencija. Lietuvos Katalikų Bažnyčios hierarchai paragino Prezidentą elgtis taip, „kaip reikalauja bendrasis gėris, o ne asmeniniai, grupiniai interesai. Jei šalyje ilgiems mėnesiams įsiviešpatautų priešiškumo dvasia, žalą pajustų kiekvienas. Ji jau šiandien stumia į šoną tikruosius rūpesčius žmonėmis ir valstybe. Likus dar metams iki rinkimų miestuose bei miesteliuose pradėta rinkimų kampanija gresia krikščionims deramą Kristaus Gimimo šventės laukimą pakeisti emocijų kurstymu ir apsistumdymais salių prieangiuose“, – rašoma Lietuvos Vyskupų Konferencijos kreipimesi, priimtame praęjusį ketvirtadienį Kaune vykusiame eiliniame plenariniame posėdyje.


Atsistatydinti pavėlavo

Seimo narės konservatorės Rasos Juknevičienės nuomone, Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas atsistatydinti jau pavėlavo ir todėl privalo praeiti apkaltos procedūrą. „Atkaklūs raginimai bei geranoriški patarimai atsistatydinti, ypač po Prezidento paniekinančio spjūvio Lietuvos Katalikų Bažnyčiai, nebeturi prasmės“, – sakė parlamentarė pirmadienį spaudos konferencijoje. Viena iš Tėvynės sąjungos lyderių R. Juknevičienė teigė šiuo metu esanti prieš R.Pakso atsistatydinimą, nors Prezidento krizė gilėja, didėja visuomenės supriešinimas, R. Pakso padaryta ir šiuo metu tebedaroma didžiulė žala valstybės prestižui. Jos teigimu, atsistatydindamas laiku, R. Paksas galėjo pirmą kartą atsistatydinti garbingai, palikdamas daug švaresnį palikimą po savęs. Tačiau per krizės laikotarpį, Seimo narės nuomone, jis padarė naujos ir ne mažiau pavojingos žalos valstybei, todėl dabar tik apkalta – demokratinė, teisinė procedūra – padės atsakyti į esminius klausimus, juos vėl surinkti į aiškią visumą. „Galų gale apkalta parodys tikrąjį, o ne įsivaizduojamąjį mūsų politinės sistemos stiprumą, atsakys į klausimą, ar lietuviai, nepaisant skirtingų politinių pažiūrų, dar gali vadintis lietuviais, sugebančiais ryžtingai pasipriešinti Rusijos pastangoms atgauti įtaką Lietuvoje“, – sakė R. Juknevičienė. Jos įsitikinimu, tik apkalta galės surašyti tiksliausią puslapį ir į naujausių laikų istorijos vadovėlius.


„Nereikėjo su velniu obuoliauti“

Atsistatydinimas būtų geriausia Rolando Pakso Kalėdų dovana Lietuvai. Tai pareiškęs Seimo Pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis pirmadienį per spaudos konferenciją Seime pažymėjo, kad, Premjerui dar kartą paraginus R. Paksą atsistatydinti, Prezidentas turėtų žengti šį žingsnį. „Tai būtų labai rimta krizės įveikimo formulė. Kaip tik dabar R. Paksas galėtų nutraukti savo vojažus, mitingus, tam tikros visuomenės dalies nuotaikų kurstymo kampaniją, nustoti užsipuldinėti žiniasklaidą ir priekaištauti Bažnyčiai“, – teigė V. Andriukaitis. Socialdemokrato požiūriu, Prezidento žodžiai, neseniai pasakyti apie Vyskupų Konferencijos laišką, „prasilenkia su valstybės vadovo statusu ir pareigomis“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija