Atnaujintas 2003 m. gruodžio 19 d.
Nr.97
(1201)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Dėl Dirbtinio apvaisinimo įstatymo

LR Prezidentui Rolandui Paksui

LR Seimo Pirmininkui Artūrui Paulauskui

LR Ministrui Pirmininkui Algirdui Mykolui Brazauskui

Sveikatos apsaugos Ministrui Juozui Olekai

Tarptautinės mokslinės konferencijos ,,Medicininiai, teisiniai ir etiniai dirbtinio apvaisinimo mėgintuvėlyje aspektai”, įvykusios 2003 m. gruodžio 13 d. Vilniaus rotušėje,

REZOLIUCIJA
1. Lietuvos Respublikos dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektas (Nr.4) griauna šeimos institucijos vertybes, žemina žmogaus orumą.

2. LR Dirbtinio apvaisinimo įstatymas negali būti svarstomas Seime, kol nėra priimtas LR Embrionų apsaugos įstatymas. Tai ypač aktualu, nes jau šiandien Lietuvoje yra vykdomi nusikalstami eksperimentai su žmogaus embrionais, o tuo pačiu ir su jų motinomis.

3. Lietuvos Respublikos dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektas yra neskaidrus, nes:

a) jame gausu prieštaravimų;

b) daugelis klausimų numatyta spręsti sveikatos apsaugos ministro poįstatyminiais teisiniais aktais;

c) nenumatyta įteisinti paaiškinamuosiuose raštuose priimtos nuostatos, kad išlaidos dirbtiniam apvaisinimui nebus imamos iš valstybės biudžeto;

d) įteisinamas donorinių embrionų naudojimas apvaisinimui, nors sveikatos apsaugos ministro paaiškinamajame rašte ir rašte Vyriausybei tai neigiama;

e) įstatymo projekte vartojama daugybė neapibrėžtų terminų (pagrindinių sąvokų skyrius kritikuotinas iš esmės; Įstatymo teiginiai praktiškai pateisintų ir eugeniką).

4. Įstatyme turi būti aiškiai apibrėžta baudžiamoji atsakomybė už nustatytos tvarkos pažeidimus ir baudžiamosios atsakomybės taikymo mechanizmai.

5. Įstatymu numatyta kiaušialąsčių donorystė, įteisinanti kraštutines priemones, kurios daugelyje šalių yra draudžiamos.

6. Įstatymas numato žmogaus embrionų pertekliaus kūrimą, jų užšaldymą bei naikinimą, kas įstatymiškai laiduoja žmogaus gyvybės nuvertinimą, kuris pasitarnautų įteisinant ir žmogaus embrionų naudojimą kamieninių ląstelių gamybai. Tokios planuojamos nusikalstamos praktikos įdiegimas akivaizdžiai buvo pademonstruotas prieš pora dienų Lietuvos spaudoje.

7. Pasaulyje, norint išvengti naujagimių ir apvaisinamos motinos patologijos rizikos bei su tuo susijusių didelių gydymui skiriamų išlaidų, siūloma įsodinti vieną embrioną. LR Dirbtinio apvaisinimo įstatymo kūrėjai to nepaiso, demonstruodami ne tik etinių, moralinių nuostatų nepaisymą, bet ir mokslo tyrimo duomenų ignoravimą.

8. Rengiant LR Dirbtinio apvaisinimo įstatymą Lietuvos spaudoje visuomenei buvo pateikiama tik reklaminė informacija, nenurodant pavojų, kurie tyko dirbtinio apvaisinimo metu būsimo vaiko ir motinos.

9. Paaiškinamuosiuose raštuose nurodomi tikslai dirbtinio apvaisinimo būdu gerinti demografinę situaciją yra nerealūs ir tarnauja tik reklamai. Tokie teiginiai yra aiškiai šališki – tarnauja suinteresuotų asmenų biznio interesams, taip pat atspindi Lietuvos sveikatos apsaugos politikos bejėgiškumą.

10. Niekuo nepagrįsti yra teiginiai, kad nebus neigiamo poveikio valstybės finansams, nes tai prieštarauja pasaulio praktikai. Tokia neatsakinga politika labai brangiai kainuotų motinai, šeimai, valstybei.

Visa tai leidžia daryti išvadą, kad Lietuvos Respublikos dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektas turi būti atmestas.

Vilija Aleknaitė-Abramikienė,

Moterų konservatorių bendruomenės pirmininkė

Lijana Gvaldaitė,

Visuomeninės organizacijos „Socialinės tarnystės savanoriai” („SOTAS”) vadovė

Vidas Abraitis,

Katalikų tėvų asociacijos pirmininkas

Regina Šilinskienė,

Lietuvos teisininkų sąjungos „Už šeimą ir gyvybę” pirmininkė

Jūratė Paulauskaitė,

Kauno arkivyskupijos šeimos centro atstovė

Jūratė Šaumanienė,

Panevėžio vyskupijos šeimos centro direktorė

Audrilė Laurinavičienė,

Panevėžio vyskupijos Anykščių dekanato šeimos centro vadovė

Danguolė Nekrašienė,

Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“

Vijoleta Valantiejūtė,

Lietuvos šeimos centro direktorė

Alina Šaulauskienė,

Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos pirmininkė

Algirdas Petronis,

Vilniaus arkivyskupijos šeimos centro direktorius

Rima Kurtinaitienė,

Ateitininkų federacijos atstovė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija