Atnaujintas 2003 m. gruodžio 19 d.
Nr.97
(1201)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Liūdnos „kanonizacijos“ pasekmės

Petras KATINAS

Netgi ne kasdien, o beveik kas valandą iš Prezidentūros, o konkrečiai, iš paties Prezidento, pasigirsta vis keistesni pareiškimai bei įvykių vertinimai. „Kalėdų senelis“, nežinia ką patariantis patarėjas Sigutis Jačėnas,visiškai nusiplūkė. Tai bara žurnalistus, tai užtrenkia duris prieš pat jų nosį. Naujoji Prezidento spaudos atstovė rytą praneša Lietuvos radijui, kad įvyks Prezidento susitikimas su VSD vadovu, o jau po poros valandų skelbia, kad susitikimas neįvyks, nes Saugumo departamento vadovas... susirgo. Taip buvo praėjusį penktadienį. Nors M.Laurinkus sveikas kaip ridikas buvo darbe, rengėsi vykti į Prezidentūrą ir labai nustebo sužinojęs, jog pasiligojo... Teko išreikšti tiktai „nusistebėjimą“, kad Prezidentūra nebežino ką daro. Neatsitiktinai žinomi psichiatrai, vieni nebijoję skelbti savo pavardės, kiti dėl viso pikto to nepanorėję, ėmė visai rimtai kalbėti, jog Prezidento psichikos sveikata (sprendžiant iš jo daugiau nei nesuprantamų veiksmų, veido išraiškos, primenančios kaukę, gestikuliacijos ir pan.) turėtų kelti rimtą susirūpinimą.

Tačiau tai ne pats blogiausias dalykas. Anot politikos apžvalgininko A.Bačiulio, Prezidentas ir jo kompanija (jis pasakė aštriau „šutvė“) kasdien vis daugiau atsiskleidžia kaip svetimos valstybės valią vykdantys nepriklausomos valstybės pareigūnai. Argi atsitiktinai, paskelbusi apie savo atkūrimą, Lietuvos komunistų partija ir jos vadu pasiskelbęs geležinkelininkų profsąjungos pirmininkas Vladimiras Proščenka iš anksto pareiškė, kad komunistai remia Prezidentą ir dar pabrėžia, jog su jais reikės skaitytis, nes jau dabar turi septynis tūkstančius narių. Nespėjo šis neobolševikas pareikšti apie kompartijos atgaivinimą, kai žiniasklaida bemat suteikė tribūną V.Miščenkai, kuris Lietuvos Seimo nutarimą uždrausti komunistų partiją pavadino niekiniu.

Dar keisčiau komunistų atsiradimą komentavo Socialdemokratų frakcijos Seime narė S. Burbienė, neįžiūrėjusi tame nieko blogo. Gal todėl, kad kone visa frakcija, ypač jos žiedas – iš tos pačios komunistų ir komjaunimo nomenklatūros. Taigi ginti Prezidentą susivienijo radikalioji šutvė: dešiniaisiais save skelbiantys šustauskininkai, murzininkai, prezidentiniai liberaldemokratai ir vis daugiau valdančiosios partijos veikėjų, sugebėjusių taip „pataisyti“ apkaltos Prezidentui punktus, kad iš esmės juose faktiškai nebeliko jokių rimtesnių kaltinimų. Tad iš apkaltos gali likti tiktai dar vienas Seimo prasto skonio spektaklėlis. O tai, kad neokomunistai – socialdemokratai, naujai besikuriantys komunistai, liberaldemokratai, lietuviškieji žirinovskininkai kartu su R.Paksu šokinėja per Maskvos virvutę – jau mato visi. Mato ir Premjeras, tačiau nors ir būdamas gudresnis už Prezidentą su visais jo patarėjais, bet negali ir nenori atitrūkti nuo savų, o gali tiktai kartoti seną komunistų pasakėlę: viskas vardan žmogaus, viskas žmogaus gerovei. Nesvarbu, kokiais variantais – svarbu kuo dažniau kartoti.

Tą patį dabar daro ir R.Paksas. Kitas dalykas, ar paskelbęs karą visiems, netgi Bažnyčios hierarchams R.Paksas tai daro pats, ar kieno nors liepiamas. O tai, kad jis yra priklausomas nuo J.Borisovo, jau nebekelia abejonių. Ir ne tik nuo jo pinigų. Juk ne veltui Borisovas savo laikraštyje, platinamame Lietuvoje milijoniniu tiražu, ir kai kuriuose susitikimuose su „tautiečiais“ tikina, kad būtent jo pastangų ir sumanaus vadovavimo rinkimų kampanijoje dėka R.Paksas tapo Lietuvos (?) Prezidentu. Dabar lošiama kur kas rimtesnė politinio pokerio partija Maskvoje žymėtomis kortomis. Apie tai beveik atvirai kalbėjo užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, pažymėdamas, kad dėl R.Pakso, atsakingo už Lietuvos užsienio politiką, veiklos galime būti atblokšti penkis - dešimt metų atgal. Be to, ministras pabrėžė, jog galime nepatekti net į NATO arba pateksime ten nevisavertės Aljanso narės teisėmis. Tačiau Prezidentas tarsi užhipnotizuotas kartoja, jog nematąs jokios Lietuvos politinės izoliacijos.

Taigi dabar sprendžiamas ne R.Pakso, o Lietuvos likimas, dar pakurstant visuomenės nuomonę, jog ne tik Prezidentas, bet ir kiti Lietuvos politikai vos ne keliais šliaužioja po Maskvą kaulydami pinigų prieš kiekvienus rinkimus. (Tą „argumentuotai“ įrodinėja tolerantiška apsiskelbusi „Respublika“.) Taip siekiama įteigti visuomenei, kad be Rusijos vis tiek neišsiversime. Na, o paradui diriguojantis Premjeras nepakliūva po jokiomis kritikos strėlėmis, nors kone kasdien keičia savo poziciją. Vos grįžęs iš ES viršūnių pasitarimo Briuselyje pareiškė, kad 85 Seimo narių parašai dėl R.Pakso apkaltos bus surinkti be didelio vargo, ir čia pat uždraudė ministrams, esantiems ir Seimo nariais, pasirašyti po apkaltos tekstu. Labai įdomu ir tai, kad iš 53 Socialdemokratų frakcijos narių po apkaltos Prezidentui tekstu pasirašė tiktai 31. Pasak A.Brazausko, nieko čia nepadarysi, ir jokio spaudimo frakcijos nariams jis nedarąs. Bet kas gi gali patikėti tokiomis deklaracijomis? Juk visi žino, kad kur ne kur, o šioje partijoje tebegalioja senas kompartijos „demokratinio centralizmo“ principas, ir vado nurodymai vykdomi be jokių diskusijų.

Kaip tarė, taip ir padarė. Grįžęs iš Briuselio Premjeras, vos išlipęs iš lėktuvo, pareiškė, kad 85 parašai Prezidento apkaltai bus surinkti be didelio vargo. Nors iki tol Premjero bendrapartiečiai gana vangiai pasirašinėjo po apkaltos tekstu. Vaidino turinčius savo asmeninę nuomonę. Tuoj po Premjero ir valdančiosios Socialdemokratų partijos vado žodžių padėtis bemat pasikeitė. Tai rodo, kad įprastas „demokratinis centralizmas“ šioje partijoje veikia be sutrikimų. Valdančiosios partijos pavyzdžiu pasekė ir lūkuriavusi socialliberalų dalis. Netgi V.Uspaskich savo parašą suraitė. Matyt, nesulaukęs Prezidento jam žadėtos paskelbti pritrenkiančios medžiagos apie gausybę sukčių, susisukusių sau šiltus lizdus per visus atkurtosios nepriklausomybės metus. Tarp nepasirašiusiųjų apkaltos daugiausia socialdemokratų veikėjų. Tai tie patys Baltarusijos „tėtušio“ A.Lukašenkos garbintojai S.Dmitrijevas, V.Einoris, J.Bernatonis, B.Bradauskas, V.Velikonis, M.Pronckus ir kiti panašūs „neišsižadėję principų“ idėjiniai leniniečiai. Prie jų, aišku, didysis kovotojas prieš Amerikos imperializmą R.Pavilionis su „gintarine ledi“ ir, aišku, krikščionys demokratai K.Bobelis bei P.Gražulis, jau seniai balsuojantys sutartinai kartu su „motinine“ partija, taip pat jaunalietuvių vadu save tituluojantis S.Buškevičius.
Ko gero, dabar teks palaukti tos „bombos“ iš J.Borisovo, kuris Rygos rusų laikraščiui „Telegraf“ pareiškė, jog nuo šiol keičia savo taktiką ir iš gynybos pereina į aktyvų puolimą. Todėl netrukus galime sulaukti ne tik „Apginkime demokratiją“ paistalų, bet ir nuodingesnių propagandos porcijų. O žinant Afganistano karo veterano, „turinčio kovinių apdovanojimų“, ryšius su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, atrasti „kompromatą“ prieš bet kokį aukštą valdžios pareigūną didelių sunkumų nesudarys. Tuo labiau kad vadinamajame elite be nuodėmių esančius gali ant vienos rankos pirštų suskaičiuoti.

Visa bėda, kad R.Paksui tie 86 Seimo narių parašai nė motais. Sužinojęs apie surinktus 86 parašus Prezidentas tą pačią dieną savo gerbėjams Kalvarijoje, vaizduodamas pavyzdingą kataliką, tepasakė: „Atleisk, Viešpatie, nes jie nežino, ką daro“. Mat tik jis vienas žino, ką daryti ir kaip. Dar daugiau, paaiškėjo, kad R.Paksas Šventojo Sosto Apaštališkajam nuncijui apskundė „sąmokslininkus“ – Lietuvos Bažnyčios hierarchus. Tokio dalyko tikriausiai dar nėra buvę civilizuotų valstybių istorijoje.

Taigi du trečdaliai Seimo narių pritarė apkaltai. Tačiau Prezidento spaudos tarnyba pareiškė, kad Prezidentas neatsistatydins, o tie parašai jokios įtakos jo sprendimui neturės. Pasakė, kaip kirviu nukirto. Taigi du trys mėnesiai S.Daukanto aikštės rūmuose garantuoti. O per tą laiką maža kas gali atsitikti. Gal ir V.Putinas su A.Lukašenka ką nors sugalvos. Juk ne be reikalo V.Žirinovskis pasakė, kad Lietuvai reikia „draugiško ir normalaus Prezidento, kuris norėtų draugauti su Maskva“. O šis tos draugystės labai nori. Jeigu ne su Maskva, tai bent jau su Rusijos regionais.

Tokiu būdu politinis murkdymasis užprogramuotas dar ilgam. Juk neatsitiktinai Prezidento įvaizdžio kūrėjas A.Katkevičius prasitarė, jog prasidėjo trečiasis Prezidento rinkimų ratas. O kad R.Paksas vėl kels savo kandidatūrą, galima neabejoti. Tik kas išdrįs jam mesti pirštinę? Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus? Vargu. Ko gero, A.Brazauskui vėl teks „gelbėti“ Lietuvą. Tikėtis, kad atsiras dar kas nors, nedaug vilties. Tiesa, kai kurie politologai ir žurnalistai jau pradėjo šnekėti apie policijos generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių. Pastarojo meto sociologinės apklausos rodo, kad policijos generalinio komisaro populiarumas kyla kaip ant mielių. Tiesą sakant, tikėti tomis apklausomis – rizikingas dalykas. Pakanka prisiminti buvusio Seimo nario E.Bičkausko fantastiškus reitingus. O dar labiau įsidėmėtinas „be penkių minučių“ prezidento K.Bobelio „populiarumas“. Kur jie dabar? Antrasis bent Amerikoje operuotis pabėgti nuo žmonių akių gali, o kur dėtis pirmajam?

Bet blogiausia, kad politikai, jau dabar pasinėrę į galimų Prezidento ir būsimų Seimo rinkimų peripetijas, pamirš svarbiausius valstybės reikalus, išbarstys sukauptą kapitalą tarptautinėje arenoje. Be šių dviejų rinkimų, bus ir treti: jau paskelbta, kad birželio 13 dieną rinksime savo atstovus į Europos Parlamentą. Taigi nuobodžiauti tikrai neteks. Be to, tuo galima irgi visiškai neabejoti, šia sumaištimi pasinaudos (ir jau naudojasi) įvairaus plauko sukčiai, jau nekalbant apie kaip grybai po lietaus dygstančius populistus. Šis Prezidentūros skandalas - puikiausia terpė visoms kitoms nešvarioms istorijoms užmaskuoti. Iš tiesų argi vien R.Paksas su R.Aču, ar R.Smailytė su J.Borisovu, tapę savotiškais atpirkimo ožiais, vieni susitepę? Negi kitų pakankamai žinomų veikėjų nagai ne į save lenkti?

Kodėl nebesigirdi tos Premjero sukurtos ir išreklamuotos komisijos dėl žemės sklypų grobstymo veiklos? Ir vargu ar pasigirs. Nes tie sklypai jau ne tik išsidalyti, bet ir perrašyti po kelis kartus, parduoti tretiems asmenims. O tuo sklypų skandalu, kaip vienu pagrindinių savo gynimosi koziriu, naudojasi R.Paksas. Visai nesvarbu, kad tos sklypų aferos išaiškėjo ne jo dėka, bet kasdieniuose vojažuose po Lietuvos provinciją žmonėms jau įteigta, kad ne tik „sąmokslininkai“ politikai, bet ir tie latifundininkais tapę valdininkai sugalvojo atkeršyti Prezidentui… Todėl ir plaukia į „susitikimus“ su Prezidentu šimtai, dauguma jų – ir buvę partorgai, ir kolūkių administracijos personalas, ir šiaip sovietinių laikų nepamiršusi publika.

Be abejo, R.Paksas ketina plūduriuoti Prezidentūroje mažiausiai pusmetį. Nesvarbu, kad ši institucija per tą laiką negalės vykdyti jai priklausančių funkcijų. Nieko nepadarysi – demokratija. Teigiama, kad demokratijos reikia mokytis. Bet ar kiekvienai tautai tai buvo lemta? Lietuvai keletą šimtmečių teko kovoti vien už savo išlikimą. Beje, ir valstybingumą praradome dėl per didelio „demokratiškumo“. Juk Žečpospolitoje (liet. – Respublikoje) net karaliai buvo renkami. Vis dėlto turbūt teisūs tie, kurie tvirtina, kad demokratija – nieko vertas dalykas, bet žmonija kol kas nieko geresnio nėra sugalvojusi. Žinoma, jeigu žmogus nelaukia malonių iš gamtos (atsiprašau, valdžios), pavyzdžiui, nesiekia gal tik pasakose įmanomos lygybės. O kova dėl valdžios turi savo nerašytas taisykles. Ir nulemia jas realios to meto sąlygos. Žinoma, neapsieinama ir be nenusakomo fatumo, arba likimo ženklų, o juos turi ne tik kiekvienas žmogus, bet ir valstybė.

Suprantama, kad jokia valstybė negali apsieiti be valdžios. Nors niekas neabejoja, kad valdžia gali būti ideali. Vis dėlto geriausia, kada ta valdžia išrenkama daugumos valia. Nors tai ne visada garantuoja, kad bus išrinkti geriausi visuomenės atstovai. Ryškesnės individualybės politinę kovą iš viso laiko nešvariu žaidimu. Tačiau be tos „sumautos“ politikos, bandydami gyventi demokratiškai (ne anarchiškai), apsieiti niekuomet negalėsime ne tik mes, bet ir mūsų palikuonys. Visa bėda, kad dabartinėje Lietuvoje kiekvienas rinkėjas yra lyg vaikas, trokštantis, kad jam būtų papasakota vilties pasaka. Ir tas pasakas išsijuosęs seka blūdinėdamas po Lietuvos miestus ir kaimus R.Paksas bei naujasis jo bičiulis V.Uspaskich. Keista, kad, sprendžiant iš skelbiamų reitingų, daugelis piliečių, tai yra paprastų rinkėjų, ir po beveik keturiolikos nepriklausomybės metų liko vaikais, trokštančiais pasakų ir viską gauti be jokių pastangų. O pats save „kanonizavęs“ Rolandas stumia pražūtin ne tik savo gerbėjus, bet ir visą valstybę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija