Atnaujintas 2003 m. gruodžio 19 d.
Nr.97
(1201)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pagaliau!

Geležine ranka valdęs Iraką beveik ketvirtį
amžiaus Sadamas Huseinas mėgo
mojuoti ginklu
EPA-ELTA nuotraukos

Slėptuvė netoli Tikrito, iš kurios šeštadienį
buvo iškrapštytas buvęs Irako diktatorius
Sadamas Huseinas

Praėjusį sekmadienį visas pasaulis prigludo prie televizorių ir radijo aparatų pasklidus žiniai, kad Tikrite, gimtajame buvusio Irako diktatoriaus mieste, suimtas gyvas ir sveikas Sadamas Huseinas. Pirmoji tą žinią paskelbė Irano nacionalinė informacijos agentūra, kuri, remdamasi Irako kurdų vadovybe, sekmadienio rytą pranešė apie S.Huseino suėmimą. Pentagonas iš pradžių atsisakė patvirtinti šią informaciją, bet nepaneigė jos. Tuo tarpu paprastai gerai informuota arabų televizijos „Al Jazaerra“ stotis jau skelbė apie suėmimo smulkmenas, jog S.Huseinas buvo sučiuptas netoli Tikrito miesto esančiame rūsyje ir suimamas nesipriešino, nors ne kartą tvirtino gyvas nepasiduosiąs. O BBC radijo stotis paskelbė, jog suimtasis gali būti ne S.Huseinas, o vienas iš buvusių keliolikos diktatoriaus antrininkų. Tačiau po kelių valandų Irako civilinės administracijos vadovas Polas Bremeris specialiai sušauktoje spaudos konferencijoje oficialiai patvirtino žinią, kad suimtas JAV paskelbtas tarptautinis nusikaltėlis Nr.1. Buvo parodytos suimtojo nuotraukos. Iš jų matyti, kad S.Huseinas buvo užsiauginęs ilgą barzdą ir plaukus. O atliktas DNR testas patvirtino, jog tai tikrai devynis mėnesius ieškotas S.Huseinas.

Tuoj po šios žinios paskelbimo Irako sostinėje Bagdade šimtai žmonių išėjo į gatves ir džiūgaudami šaudė į orą iš šautuvų ir automatų. Tūkstantinės minios džiūgaujančių žmonių pasipylė į Kirkuko miesto, kurio gyventojų daugumą sudaro kurdai, gatves ir aikštes. Panašiai buvo džiaugiamasi ir Basros mieste, kur dominuoja Irako musulmonai šiitai. Jie buvo žiauriai persekiojami S.Huseino valdymo laikais.

S.Huseinas geležine ranka valdė Iraką beveik ketvirtį amžiaus. Per tą laikotarpį jis pergyveno keturis JAV prezidentus, tris karus, taip pat vadovavo aštuonerius metus besitęsusiam karui su kaimyniniu Iranu. Šis karas nusinešė šimtus tūkstančių gyvybių. Jo režimą palaikė Sovietų Sąjunga, tiekdama Irakui daugybę ginklų, o sovietų patarėjai darbavosi Irako armijoje ir saugumo struktūrose. Ir po SSRS žlugimo Rusijos armijos ir KGB atsargos karininkai tęsė šį darbą. Taip pat per trečiąsias šalis S.Huseinas gaudavo ir rusiškų ginklų.

Užsienio informacijos agentūros pateikia įdomių smulkmenų, kaip buvo aptikta S.Huseino slėptuvė. Pagal agentų irakiečių pranešimus, amerikiečiai turėjo žinių, kad S.Huseinas slepiasi kažkur Tikrito apylinkėse. Todėl buvo kruopščiai apžiūrimos visos įmanomos slapstytis vietos. Vienos paieškos grupės narys, geras cigarų žinovas, eilinio reido metu užuodė dūmų kvapą nepaprastai brangių cigarų, kuriuos gali leisti sau rūkyti tik labai turtingi žmonės. Netrukus buvo rastas ir rūsys, iš kurio sklido šie kvapnūs dūmai, bei pats rūkalius.

Didžiosios Britanijos premjeras Tonis Bleiras, pasidžiaugęs S.Huseino suėmimu, pareiškė, kad jis bus teisiamas Irako teisme. Tuo tarpu JAV ginkluotųjų pajėgų Irake vadas generolas Rikardas Sančesas įspėjo amerikiečių pajėgas neprarasti budrumo ir pabrėžė, kad ginkluoti išpuoliai prieš sąjungininkų karius pasibaigs dar negreitai.
Na, o JAV prezidentas Džordžas Bušas iškart susilaukė pasaulio lyderių sveikinimų. Nors Paryžius ir Berlynas atkakliai priešinosi karui Irake, pirmieji JAV prezidentą pasveikino „su didele pergale“ Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis ir Prancūzijos prezidentas Žakas Širakas.

Kur dabar yra laikomas S.Huseinas – neskelbiama. Viena arabų televizijos stotis pranešė, kad buvęs diktatorius išgabentas į Katarą.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija