Atnaujintas 2003 m. gruodžio 19 d.
Nr.97
(1201)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Atsikvošėjimas po rinkimų

Rusijos valstybinio statistikos komiteto gyventojų surašymo ir demografinės valdybos vadovė Irina Zbarskaja, komentuodama praėjusių Valstybės Dūmos rinkimų rezultatus ir tai, kad tik trečdalis balso teisę turinčių rinkėjų atėjo balsuoti, pareiškė, jog dauguma rusų visiškai nusivylė rinkos ekonomika ir partijų pažadais, tad netgi užguiti kolchozininkai, anksčiau balsavę už komunistus, dabar ne tik nebalsavo už juos, bet ir išvis negaišo laiko ir nėjo į rinkimus. Netgi politiškai neišprusę provincijos žmonės nusivylė komunistais, kurie, skelbdami apie nostalgiją sovietiniams laikams, patys tapo „naujaisiais rusais“ ir buržujais, kokių nebuvo net carinėje Rusijoje. Iš tiesų tarp Rusijos kompartijos kandidatų net 28 proc. vadinamųjų naujųjų rusų. Na, o jaunimas ir inteligentai nedalyvavo rinkimuose dėl kitų priežasčių. Jie puikiai mato prezidento V.Putino ir jo valdžios partijos „Jedinaja Rosija“ siekius vėl perdalyti turtą. Tuo susirūpinę ne tik oligarchai, bet ir vidurinioji klasė.

Tarp inteligentų ir jaunimo didėja nepasitenkinimas tuo, jog valdžia nedaro nieko, kad teismai taptų nepriklausomi ir nesivadovautų sena sovietine „skambučio“ teise. Taip pat neregėta korupcija įvairiuose valdžios ešelonuose, įskaitant ir aukščiausiąją, bei jos ryšiais su kriminaliniu pasauliu ir glaudų susiliejimą su jėgos struktūromis. Be to, daugelį žmonių glumina prezidento ir vyriausybės akivaizdus pakantumas ir net tylus rėmimas tokių ekstremistinių organizacijų kaip fašistai ir nacionalbolševikai.

Įdomu tai, kad dar rinkimų naktį skandalingasis V.Žirinovskis pareiškė, jog laikas baigti su tuo, kad prezidento kadencija būtų ketveri metai. Esą tai niekam tikęs amerikiečių išmislas, visiškai netinkantis Rusijai. „Valdovas turi valdyti mažiausiai penkiolika metų, kaip buvo caro ir sovietų partinių gensekų laikais“, - aiškino V.Žirinovskis. Jis taip pat siūlė atsisakyti žodžio „prezidentas“, nes tai irgi amerikiečių primestas terminas. Pasak V.Žirinovskio, geriausia būtų, kad Rusijos prezidentas vadintųsi „verchovnyj pravitelj“ (liet. aukščiausiasis valdovas). Naivu būtų manyti, jog tai tik eilinis šio fašistuojančio nacionalisto kliedesys. Iš patirties žinoma, jog tai, ką pasako V.Žirinovskis, labai dažnai vykdo Kremlius. Todėl kai kurie apžvalgininkai daro prielaidą, kad šis V.Žirinovskio pasiūlymas neatsirado šiaip sau, o buvo kažkieno pakuždėtas iš V.Putino aplinkos.

Jau minėta statistikos specialistė I.Zbarskaja pažymi, kad rinkimus laimėjusios partijos – „Jedinaja Rosija“, kompartija, žirinovskininkai ir „Rodina“ – žadėjo atkurti didžiąją Rusiją ir piešė šviesaus gyvenimo vaizdus. Tačiau, anot I.Zbarskajos, rinkėjams tapti aktyvesniems nepadėjo ir rinkimų kampanijos metu vykdytas apeliavimas į patriotinius jausmus. Juk socialinės psichologijos specialistai ne kartą skelbė, kad neturtingieji turi kur kas mažiau tokio jausmo kaip patriotizmas nei pasiturintieji. Su tuo galima ir nesutikti. Štai naftos kompanijos „Ni-Koil“ analitikas Vladimiras Savovas atkreipė dėmesį, jog pinigai, kuriuos užsienio kompanijos sumoka už tą ar kitą įmonę ar bendrovę, pakliūva ne į Rusijos ekonomiką, bet į pardavėjo kišenę. O vėliau nusėda užsienio šalių bankuose. Aišku, užsienio investuotojas dėl to nekaltas. Tad toks rusų turtuolių patriotizmas.

Bet, kaip sakė I.Zbarskaja, problema ne tiktai daugumos žmonių skurde. „Rusijoje jau nuo seno galioja amžius trunkanti skurdo tradicija. Rusas jau įprato būti vargšas. O žmones slegia ne tiek skurdus gyvenimas, kiek beviltiškumo jausmas, nematant jokios išeities iš skurdo, bei neregėta pasaulyje turtinė diferenciacija tarp „naujųjų skurdžių“ ir „naujųjų turtuolių“. „Jeigu Europoje turto ir pajamų skirtumas yra penkis šešis kartus, tai Rusijoje – 50-60 kartų“, - teigė I.Zbarskaja. Taip pat pažymima, jog labiausiai Rusijoje skursta šeimos, turinčios vaikų. Net 45 proc. tokių šeimų gyvena žemiau pragyvenimo minimumo ribos. Tai reiškia, kad tie vaikai blogai maitinasi, mokosi tokiose pat skurdžiose mokyklose, iš kurių patekti į aukštąsias mokyklas nėra jokių galimybių. Iš čia ir kyla baimė, kad tie skurdžiai pasmerkti ir niekada neištrūks iš šio užburto rato.

Tačiau žinomas rusų politologas ir publicistas Viačeslavas Kostikovas primena prezidentui V.Putinui pernelyg nedžiūgauti dėl pergalės rinkimuose. Pasak V.Kostikovo, netrukus tie, kurie balsavo už „Jedinaja Rosija“, o tuo pačiu ir V.Putiną, ims kalbėti, kodėl nuolat brangsta butai, komunalinės paslaugos, duona, jau nekalbant apie vaistus, mažas pensijas. Juk neatsitiktinai Rusijoje vėl tapo populiarus kiek perdirbtas sovietinių laikų anekdotas: „Jūs vaidinate, kad rūpinatės mumis, o mes irgi vaidiname, kad mylime jus“.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija