Atnaujintas 2003 m. gruodžio 24 d.
Nr.98
(1202)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Bekraujė aksominė revoliucija

Gruzija mėgina pasinaudoti
dar vienu šansu demokratinei valstybei sukurti

Gražina MINKAUSKAITĖ

Viso pasaulio dėmesį pastaruoju metu sukaustė įvykiai Gruzijoje ir šalies prezidento E.Ševardnadzės atsistatydinimas. Lapkričio viduryje atrodė, kad oficialioji Gruzijos valdžia bei opozicija suras bendrą kalbą. E.Ševardnadzė sutiko pripažinti opozicinių politinių jėgų pergalę kai kuriuose regionuose, kur buvo paskelbta neva laimėjęs provyriausybinis blokas.

Viena opiausių problemų šiandieninėje Gruzijoje yra Adžarijos autonominės respublikos klausimas. Adžarijos lyderis A.Abašidzė kaip įmanydamas palaikė E.Ševardnadzės kovą prieš opoziciją. Prieš pat prezidento atsistatydinimą A.Abašidzė aplankė kaimynines Armėniją ir Azerbaidžaną, kur buvo priimtas šių valstybių vadovų. Politikai mano, kad tokiu būdu E.Ševardnadzė mėgino griebtis paskutiniojo pagalbos šiaudo, ieškodamas paramos ne tik iš armėnų ar azerbaidžaniečių paramos, bet ir Rusijos. Artimesnių ryšių su Kremliumi, beje, ieško ir dabar jau atsistatydinusio prezidento opozicija.

 

Ne be Kremliaus pagalbos falsifikuoti rinkimų rezultatai

Netrukus paaiškėjo, kad prezidento opozicijos lyderis M.Saakašvilis slapta vedė derybas su vienu ministrų kabineto nariu. Derybose tikėtasi atšaukti rinkimų rezultatus tuose regionuose, kur gyventojų daugumą sudaro nacionalinių mažumų atstovai, t.y. ten, kur didžiule balsų persvara laimėjo E.Ševardnadzės rėmėjai. Gruzijoje gyvenantys armėnai bei azerbaidžaniečiai suskubo pareikšti, jog toks sprendimas jiems būtų nepriimtinas. Kito būdo Gruzijoje galiojanti Konstitucija paprasčiausiai nepasiūlė. Tuo tarpu proprezidentinio bloko „Už naująją Gruziją“ lyderis V.Rčelišvilis viešai suabejojo opozicijos lyderių psichine sveikata. Na, o daugiatūkstantinės į sostinės Tbilisio gatves išėjusios minios tvirtino siekiančios išvaduoti šalį nuo E.Ševardnadzės režimo, o ne apie daugumą parlamente.

Apie pažeidimus rinkimų metu prakalbo ir Rusijoje gyvenantys Gruzijos piliečiai. Maskvoje buvo įrengta šešiolika rinkimų apylinkių. Pasak nepriklausomų stebėtojų, būtent šios apylinkės ir nulėmė galutinę rinkimų baigtį. Maskvoje užfiksuoti bene grubiausi rinkimų procedūros pažeidimai, daugelis potencialių rinkėjų net nebuvo informuoti, kurioje apylinkėje gali atiduoti savo balsą. Teigiama, kad blokas „Už naująją Gruziją“ pasirūpino, jog rinkimuose negalėtų dalyvauti dešimtys tūkstančių Maskvoje gyvenančių gruzinų. Pasak oficialių rezultatų, skirtumą tarp laimėjusių ir pralaimėjusių tesudarė vos 25 tūkstančiai rinkėjų balsų. Rusijoje buvo įrengtos 32 balsavimo apylinkės, t.y. tiek pat, kiek ir kitose pasaulio valstybėse. Pačioje Gruzijoje rinkimų kampanija buvo gana uždara. Kandidatų plakatai pasirodė likus vos kelioms dienoms iki rinkimų, kai kur tik rinkimų dieną. Daugeliui iš užsienio šalių atvykusių nepriklausomų stebėtojų nepavyko gauti rinkimų komisijų telefonų numerių. Abejonių kėlė ir rinkėjų sąrašų tikslumas. Papildomi sąrašai buvo sudarinėjami ir rinkimų dieną, taip pažeidžiant Gruzijos konstituciją.

Kaimyninės valstybės gali pasekti Gruzijos pavyzdžiu

Tai, kas Gruzijoje įvyko lapkričio 22-23 dienomis, žiniasklaida pavadino „bekrauje aksomine revoliucija“. Manoma, kad tai turės didžiulės įtakos kitoms Centrinės Azijos bei Kaukazo respublikoms. Pavyzdžiui, Kirgizijoje panašių pokyčių tikėtasi net tris kartus vien per 2002-uosius metus. Analitikai tikina, kad ko ne visose posovietinėse respublikose vyksta panašūs procesai. Respublikų lyderiai renkasi tarp komunistinės diktatūros ir autoritarinio režimo. Klesti korupcija, falsifikuojami prezidento bei parlamento rinkimų rezultatai. Prieš opoziciją griebiamasi represijų, pažeidžiamos žmogaus teisės. Kadangi opozicija Kirgizijoje gana stipri, ši Centrinės Azijos respublika gali netrukus pasekti Gruzijos pavyzdžiu. Kai kurie stebėtojai sako, kad tai anksčiau ar vėliau įvyks.

Tuo tarpu Armėnijos politikai linkę svarstyti nuverstosios Gruzijos valdžios klaidas. Šios valstybės užsienio reikalų ministras viena grubiausių E.Ševardnadzės klaidų įvardija netikusį partnerių pasirinkimą bei neapsisprendimą, su kuo norima glaudesnių santykių: suRusija ar Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. Panašios klaidos galimos tik pirmaisiais nepriklausomos valstybės gyvavimo metais. Tokių bėdų buvo iškilusių ir kaimyniniame Azerbaidžane prieš kelerius metus, tačiau jas pavyko greitai išspręsti.

Pasigirsta nuomonių, kad pastarųjų savaičių įvykiai Gruzijoje šią valstybę tam tikra prasme supriešino su kaimyniniu Azerbaidžanu. Abi kaimynės beveik tuo pat metu pasirinko skirtingus ateities planus, vienoje jų buvo nuversta, regis, nepajudinama valdžia, kitoje prezidento postas paskirtas buvusio prezidento įpėdiniui.

Kazachai stengiasi likti neutralūs. Beveik visi perversmai ar revoliucijos kyla valstybių sostinėse ar klestinčiuose didmiesčiuose. Kazachus šiandien džiugina Alma Atos prekybos centrai ir kiek pagerėjęs viduriniosios klasės gyventojų pragyvenimo lygis. Eiliniai kazachai nelinkę kištis į politiką.

Žiniasklaida laukia naujienų iš Gruzijos ir analizuoja politikų klaidas

Iškart po Gruzijos prezidento atsistatydinimo amerikiečių laikraštis „Washington Post“ suskubo daryti išvadas esą buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje kurti demokratijos beveik neįmanoma. Valdžią Azerbaidžane užsitikrino buvusio šalies lyderio sūnus, o autokratinę valdžią turintys Centrinės Azijos bei Kaukazo lyderiai neskuba palikti savi postų. Gruzija mėgina pasinaudoti dar vienu šansu ir tampa išimtimi šiame regione. Kalbama, kad tai lemia Gruzijos ypatumai: šalies teritorija palyginti nedidelė, ją sudaro atskiri regionai, be to, opozicijos lyderiams pavyko susivienyti. Nereikėtų pamiršti ir buvusiojo Gruzijos prezidento E.Ševardnadzės politinės patirties bei diplomatiškumo. Vargu ar kuris nors kitos Centrinės Azijos respublikos vadovas būtų ryžęsis atsistatydinti, o tokiu atveju būtų neišvengta karinių susirėmimų bei žmonių aukų.

Rusijos žiniasklaida skuba apkaltinti E.Ševardnadzę silpnumu ir skelbia neva derėjo į protestuojančias minias nukreipti tankų vamzdžius. Primenamos ir kaimyninių valstybių realijos: Kazachijos, Kirgizijos ir Turkmėnijos prezidentai nepabūgo įkalinti savo politinių oponentų.

Laikinai einanti Gruzijos prezidento pareigas N.Burdžanadzė suskubo susitikti su Adžarijos lyderiu. Nuo gruodžio 9-osios Rusija įvedė vizų režimą norintiesiems atvykti į šią autonominę sritį. Kiek anksčiau vizų režimas įvestas Abchazijoje ir Pietų Osetijoje. Gruzija šiame Rusijos žingsnyje įžvelgia nedraugiškumą, nors ir sakosi, jog tai neturės didesnės naudos patiems rusams. Adžarijos gyventojai naudojasi Tbilisyje išduodamais Gruzijos piliečių pasais. Be to, Rusija neturi sienos su šia respublika, kurioje gyvena apie 400 tūkstančių gyventojų. Adžarijoje nuo 10 valandos vakaro įsigalioja vadinamoji komendanto valanda, kurios laikomasi neva norint išvengti destabilizacijos regione. Visa valdžia sutelkta A.Abašidzės rankose. Jis jokiu būdu neleis pasikartoti Gruzijos įvykiams. Kalbama, jog A.Abašidzę finansiškai remia ne tik Rusija, bet ir nusikalstamo pasaulio struktūros. Gruodžio 1-ąją išvykusi į pirmąjį vizitą užsienyje Mastrichte vykusio susitikimo metu N.Burdžanadzė viešai apkaltino Rusiją griaunat Gruzijos suverenitetą ir pareikalavo, kad iš Gruzijos teritorijos būtų kuo skubiau išvesta Rusijos armija. Pasak jos, Rusija turėtų pripažinti Gruziją kaip lygiavertį partnerį, o ne silpnesnę valstybę, vertą būti stipresniosios karinių bazių dislokacijos vieta.

Europa rems rinkimų organizavimą

Naujajai Gruzijos valdžiai teks spręsti ne vieną problemą. Trijų į Gruzijos sudėtį įeinančių autonominių sričių klausimai bus toli gražu ne vienintelis rūpestis: kur kas didesnį susirūpinimą kelia šalies ekonominė padėtis bei politinių jėgų susiskaidymas. Oficialioji Maskva į kaltinimus, neva dėl pastarųjų savaičių įvykių Gruzijoje kalta Kremliaus politika, nereaguoja. Tiesa, ji ir toliau žada suteikti ekonominę pagalbą autonominėms respublikoms, kurios esą nuo Tbilisio atsiskyrė jau seniai.

Centrinė Gruzijos rinkimų komisija jau pradėjo registruoti kandidatus į šalies prezidento postą. Savo ketinimus jau pareiškė penkiolika kandidatų, kurių realiausiais laikomi „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ lyderis M.Saakašvilis bei buvęs Imeretijos gubernatorius T.Šašiašvilis. Rinkimai įvyks 2004-ųjų sausio 4-ąją. Kiti kandidatai laimėti rinkimus šansų beveik neturi, o kai kurie nėra netgi susipažinę su šalies problemomis. Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija parlamento ir prezidento rinkimams Gruzijoje skiria daugiau nei penkis milijonus eurų. Europa įsitikinusi, kad po E.Ševardnadzės atsistatydinimo Gruzija žengė žingsnį Europos link.

Naujieji Gruzijos vadovai privalės būti kur kas principingesni nei atsistatydinęs prezidentas. Lengva nebus. Gruzijos autonominių sričių piliečiai vis mažiau pasitiki politikais, nes jau ne kartą spėjo įsitikinti, kad daugelio oficialiųjų sutarčių nė nebandyta laikytis. Manoma, kad Adžarijos gyventojai artimoje ateityje gali sukilti prieš autonominės respublikos lyderį A.Abašidzę, kuris vis dar bando įtikinti, jog po penkiolika metų trunkančių sunkumų išauš diena, kai abchazai ims gyventi geriau.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija